Marktcontext

Onder Marktcontext komen verschillende macro-economische en geopolitieke thema’s aan bod, steeds geactualiseerd, in de korte samenvatting maar vooral ook door middel van blogartikels per onderliggend onderwerp.

Economische conjunctuur

Centrale banken

Handelsconflict

Brexit

In gesprek met (Interviews met economen, analisten, …)

Andere

Economische conjunctuur en antwoord centrale banken

De financiële markten maken zich druk over de vertraging van de wereldwijde groei, die blijkt uit tal van macro-cijfers. Vooral Europa en China doen het slechter, maar ook de VS. In 2018 kenden de beurzen een zwak jaar, onder meer door de vrees voor een recessie.De centrale banken verwijzen expliciet naar deze verzwakkende economische context en passen hun toon wat aan. Ze klinken meer dovish. Waar de Federal Reserve in de Verenigde Staten reeds een hele reeks renteverhogingen achter de rug heeft, hinkt de ECB achterop. De enige monetaire verstrakking die zij al doorvoerden was het stopzetten van het QE-programma, of inkopen van obligaties. Het momentum voor normalisering van het beleid (minder stimulus) is in de huidige omgeving echter achter de rug. Renteverhogingen worden op de lange baan geschoven.

Belangrijkste rentetarieven van de centrale banken:

VS, Federal Reserve: Federal Funds Rate: 1,50 – 1,75 %

Europa, ECB: Refi rate: 0,00 % ; Deposit facility: -0,50 %

 

Handelsconflict en Brexit

Concrete gevaren voor de economie zijn onder meer het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en daarnaast ook de Brexit. In het beste geval worden zowel tussen Amerika en China als tussen het VK en de EU werkzame deals gesloten.

Naast de handelsbesprekingen tussen Amerikaans president Trump en zijn Chinese tegenspeler, Xi Jinping, waar trouwens zeer wisselvallige en elkaar tegensprekende berichten over verschijnen, botert het eveneens niet goed meer tussen de EU en de VS. Ook hier wil Trump zijn handelstekort aanpakken.

Verder inzoomen op Europa dan. Binnenkort moet het Verenigd Koninkrijk zonder de Europese Unie verder. Daar koos een nipte meerderheid op 23 juni 2016 voor in een veelbesproken referendum. Sindsdien voert het VK gesprekken met Europa om die scheiding zonder al te veel kapotte kleren te regelen. Al is een scheur hier en daar sowieso niet te vermijden. 

Het zoeken naar een oplossing gaat moeizaam. Een onderhandelde deal tussen de Britse premier, Theresa May en Europa wordt niet op applaus onthaald in het Britse parlement. Een no-deal is een gevreesd scenario, een harde Brexit dus, waarbij de samenwerking beperkt is en men moet terugvallen op de algemene regels van het WTO (Wereldhandelsorganisatie). Verder is een nieuw referendum niet uitgesloten.

Een belangrijk pijnpunt is de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Europa wil een harde douane-grens liever voorkomen. De brexiteers willen zelf beslissen over hun grenzen. 

U kan de artikels van beurswereld.com over deze verschillende onderwerpen erop nalezen per rubriek.