Inflatie!? Zo dekt u zich in

In een vorig stuk hadden we het over de risico’s van een oplopende inflatie. Dat komt overheden eigenlijk niet slecht uit, maar het holt echter onze koopkracht uit als de rente op onze cash lager is dan die inflatie. Hoe kunnen we ons wapenen? 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot de invloedrijkste artikels. Klik om je mailadres op te geven.

Inflation linked bonds

Inflation linked bonds passen hun waarde echter aan de consumentenprijzenindex aan. De Amerikaanse Treasury geeft er bijvoobeeld zulke uit. Zo verliest u niet aan koopkracht door een oplende inflatie. Daarnaast zal ook de rente mee aangepast worden. De waarde van de oorspronkelijke uitgifte correspondeert normaal als bodem, al kan je natuurlijk verlies maken op obligaties die daarboven notere, ‘boven pari’. 

Goud

Een andere, veelgebruikte, methode om zich tegen inflatie in te dekken vormt het edelmetaal goud. Fysieke staven of munten maar meer en meer ook papieren goud door middel van ETF’s, futures of goudmijnaandelen. 

Vergis je echter niet, op korte termijn is dit eigenlijk niet per se zo’n geweldige indekking tegen de geldontwaarding. Op lange termijn zien we dan wel weer een mooie correlatie met de evolutie van de levensduurte. Maar… “in the long run we are all dead”, stelde de beroemde econoom Keynes. 

Afgezien van inflatie dekken mensen zich via goud (en het klein broertje zilver) ook wel in tegen volatiliteit en onzekere economische tijden. 

Andere grondstoffen

Goud is niet het enige dat blinkt als we het hebben over inflatie. Je kan de inflatie ook ‘kopen’ waar hij (voor een groot deel) ontstaat, bij de grondstoffen. Of het nu aanbodschaarste is aan koper of een grote vraag naar suiker, de stijgende prijzen die er mee gepaard gaan zorgen uiteindelijk voor stijgende prijzen in het winkelmandje. Door de grondstoffen in portefeuille te nemen profiteer je daar mee van. Eigenlijk volgen goud en zilver ook deels die logica, aangezien ze niet alleen beleggingsproducten zijn maar ook meer en meer in (duurzame) technologie zitten. 

Aandelen

Stijgende inflatie brengt normaal een hogere rente met zich mee, dus dat is algemeen niet zo positief voor bedrijven. Zeker niet voor diegenen met vele schulden. Hier moeten we wel bij vermelden dat dit vandaag niet echt aan de orde is. De centrale banken zullen er alles aan doen om de rentes laag te houden, al is dat voor de langere looptijden net iets minder evident. 

Bedrijven die echter prijszettingsmacht hebben, die hun verkoopprijzen kunnen aanpassen als ook hun leveranciers meer aanrekenen, zijn voor een groot stuk gewapend. Zo’n bedrijven zijn eigenlijk ook een mooie manier om je portefeuille te ‘hedgen’ voor inflatie. 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Doe zeker ook je eigen onderzoek alvorens te beleggen en lees onze disclaimer erop na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s