Club Brugge raakt niet op de beurs, Sioen raakt er niet af

De belegger laat van zich horen, op verschillende fronten. En dat is positief! Hij is kritisch tegenover een beursgang van Club Brugge en al even kritisch over een delisting van textielbedrijf Sioen.

De Belgische landskampioen wou naar de beurs trekken met een waardering van ongeveer een kwart miljard euro. Vergelijkbaar met het grotere Ajax. Het was al vreemd dat de begeleidende banken tot het einde van de inschrijvingsperiode niet van zich lieten horen. Achteraf kwam het bericht dat de IPO uitgesteld wordt. Club spreekt van “marktomstandigheden” maar laat ons doorheen deze praatjes kijken. De begeleidende banken hebben hier mogelijks ook geen al te fraai werk afgeleverd. Toch kunnen we ons eveneens de vraag stellen bij de keuze om vooral, afgezien van Belfius voor het retail-gedeelte, voornamelijk buitenlandse banken het Belgische merk aan de man te laten brengen.

Niet alles kan zomaar aan de kleine belegger gesleten worden dus! Er wordt wel eens geopperd dat de beurs moet tevreden zijn met bedrijven waar het vet al van de soep is gehaald door private equity. Goed nieuws dus dat duidelijk niet zomaar alles passeert. Goed nieuws ook dat er kritisch wordt gekeken of het bedrijfsmodel de investering waard is.

Aan de andere kant verdwijnen mooie pareltjes van de beurstabellen. Zenitel, Orange Belgium, … Sioen. Bij die laatste moest het vehikel van de familie echter het bod optrekken van 23 naar 27 euro. En nog hebben ze bij die tweede ronde niet genoeg investeerders overtuigd om een uitrookprocedure te kunnen opstarten. De kleine belegger laat ook hier de kaas niet zomaar van zijn boterham halen. In het verleden is al gebleken dat mooie ondernemingen vaak te goedkoop van de beurs worden gehaald, waarna de overnemer of oprichter alle groei en winst zelf op zak steekt. Dat geeft het imago dat de beurs alleen goed is om wat geld op te halen.

De beursbelegger laat dus van zich horen en danst niet altijd zomaar naar de pijpen van de grote jongens. We zagen het met excessen bij Gamestop maar hierboven enkele mooiere verhalen die gerust voor herhaling vatbaar zijn.

Lees ook ons interview met marktexpert Tim Nijsmans over, onder meer, dit onderwerp erop na.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Vraag gerust ook een vrijblijvend en gratis infopakket + boek aan bij onze partner, broker Lynx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s