Aandeel Club Brugge mooi voor fans, niet voor de belegger – Tom Simonts (KBC)

Club Brugge trekt naar de beurs en zal daarbij net iets minder waard zijn dan het Amsterdamse Ajax. Op 26 maart zou ticker CLUB op Euronext Brussel moeten pronken. De prijsvork voor de aandelen ligt tussen 17,50 en 22,50 euro per aandeel. In het midden van die prijsvork komt dat neer op een beurswaarde van 229 miljoen euro.

Vormt een aandeel van de Belgische landskampioen een goede investering? Is de beursgang een positieve zaak voor de ploeg en haar supporters? Beurswereld.com vroeg het aan Senior Economist Tom Simonts van KBC.

Tom Simonts: In het prospectus staan altijd enkele interessante zaken, nu ook weer. Bijvoorbeeld dat beleggers in Club Brugge best niet rekenen op dividenden. De gegenereerde cash zal gebruikt worden voor de uitbouw en de groei van de club. Dat is eigenlijk al exemplarisch voor het feit dat het businessplan van voetbalploegen niet geschikt is voor de beurs. Het is een FFF-model, friends, family and fools. Niets mis mee hoor, maar het is niets iets voor op een beurs.

Inschrijvers Nieuwsbrief kregen eerder toegang tot dit artikel. Klik om je mailadres op te geven.

In het prospectus staat ook dat de ploeg een verdienmodel rond transfers ambieert. Dat lijkt me dan weer negatief voor de FFF-club. Supporters zien hun beste spelers verkocht worden om wat geld binnen te halen.

Het is een ander goed voorbeeld waarom het model niet erg past bij een beursgenoteerd bedrijf. Sportieve belangen en aandeelhoudersbelangen komen nogal eens tegenover elkaar te staan. Ik verkoop als ploeg mijn goudhaantje en krijg daarvoor in één klap een hoop geld binnen… maar ik kan nadien geen goals meer maken…

Het is eens plezant hoor om een Vincent Kompany te verkopen, maar er zijn ook tegenvallers bij die transfers… of spelers die hun been breken… Een beursgenoteerdbedrijf leid je in het beste geval door recurrente inkomsten en niet door éénmalige evenementen.

Er zijn daar echter wel mogelijkheiden. Abonnementen, shirts, dekovertrekken, mediarechten. Dat zou het grootste deel van de kosten moeten dekken. Een ruime fanbase hebben en je brand uitbouwen. Maar daar mikt Bart Verhaeghe ook wel op hoor, en Juventus, Borussia Dortmund en Real Madrid zijn daar eigenlijk goede voorbeelden. Deze grote namen zijn trouwens ook zeer actief in China en Japan. Daar heerst nogal wat voetbalgekte en verkoopt men massa’s truitjes met mooie winstmarges.

Er zijn dus wel wat vraagtekens te plaatsen bij een beursnotering voor een voetbalploeg. Worden die twijfels bevestigd in de prestaties van reeds genoteerde concurrenten?

We zien een vrij grote correlatie tussen de plaatsing voor de Champions League en de beurskoers. Dan krijg je meteen 30 miljoen binnen. Dat stroom echter niet naar de aandeelhouders. Ajax heeft nog maar amper dividend uitgekeerd en dan waren het nog hele kleine uitkeringen. Juventus doet dan weer beter op lange termijn.

Als we naar de koersen van voetbalclubs kijken tot ongeveer 2 jaar geleden zien we de vertaling van fors hogere mediarechten. Ze kregen extra centen en de beurskoersen zijn mee gestegen. Dat speelt echter momenteel niet meer echt. Sinds een jaar of twee is de stijgende trend voor mediarechten ten einde en de spelerslonen en andere kosten hebben zich er naar gezet. Van dit proces zullen we komende jaren dus niet meer kunnen profiteren.

Koersgrafiek Manchester United afgelopen 5 jaar

Voor de ploeg zelf kan de beursnotering wel interessant zijn?

Zeer duidelijk wel. Als ze bijvoorbeeld een nieuw stadion moeten financieren zouden ze een kapitaalverhoging kunnen doen. Daar kan de beurs dan haar rol vervullen, gesteld dat het aandeel op dat moment nog iets voorstelt. De realiteit is wel dat bijna geen enkele genoteerde club dat ooit gedaan heeft. Ze gaan eerder via bankkredieten en dergelijke. Maar het opent in ieder geval wel mogelijkheden.

De fans zullen er zeker ook hun genot aan hebben. Ze kunnen laten zien aan hun vrienden dat ze aandelen hebben van hun club. Dat is altijd leuk. Club Brugge kan dan ook fan based remuneration doen, onder de vorm van gratis abonnementen enzo.

Is Club Brugge de eerste van velen in België?

Er zijn niet echt veel grote spelers meer hé. Marc Coucke zou misschien ook graag wat bijtanken via de beurs voor zijn Anderlecht maar dat is nu geen optie. Verder zou ik al eens goed moeten nadenken over wie er in aanmerking kan komen. Gent en Standard bijvoorbeeld, mooie ploegen maar voor een beursnotering en alle kosten die er komen bij kijken zijn ze te klein. Via een SPAC misschien, maar dan nog.

Lees de andere interviews hier.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Hoofdafbeelding: Tom Simonts, Bolero ; prospectus IPO Club Brugge

Afbeeldingen bericht: IPO Club Brugge ; Yahoo Finance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s