De Europese Centrale Bank probeerde de markten voor schuldpapier afgelopen donderdag te kalmeren maar de Amerikaanse rente blijft stevig oplopen. Groeiaandelen ondervinden daar schade van maar ondanks een stevige opmars van de rente op vrijdag bleef de Nasdaq-beurs relatief kranig.
ECB
De Europese Centrale bank kwam donderdag met een nieuwe monetair besluit na haar beleidsvergadering. Voorzitster Christine Lagarde had achteraf echter weinig nieuws te melden. De stijgende langetermijnrente baart hen enige zorgen, maar écht nieuwe maatregelen namen ze vooralsnog niet. Anderzijds biedt het Pandemic Emergency Purchasing Programme of PEPP, van maar liefst 1,85 biljoen dollar, nog heel wat ruimte. Na magere aankopen van schuldpapier afgelopen maanden wil Frankfurt meer opkopen in de nabije toekomst. Zo willen ze de obligatiemarkten stuwen en bijgevolg de rente kalmeren.
De inflatieverwachtingen (meteen de reden voor de stijgende rente) gingen ook bij de ECB omhoog. Echter gaat Frankfurt uit van tijdelijke inflatoire factoren want de verwachtingen gingen enkel noemenswaardig omhoog voor dit jaar.

Amerikaanse rente
Sussende taal van de ECB met enige impact op de Europese rentes. De centrale bank duwde de rente van bijvoorbeelde Duitse Bunds wat lager, die van de landen in de periferie, zoals Italië, daalden nog iets meer.
De Amerikaanse rente steeg afgelopen week echter verder. De rente op 10 jaar voor Amerikaanse Treasury notes ging vrijdag zelfs 10 basispunten hoger tot 1,625 procent.
Nasdaq
Vooral groeiaandelen, waarvan de technologische Nasdaq-beurs er veel heeft zitten, ziet hiervan af. Aandelen als Tesla en Apple stonden afgelopen weken onder druk.
Maar waarom is dat nu zo? Wel, groeiaandelen halen veel van hun waarde uit de belofte van toekomstige winsten. Geld in de toekomst is herberekend naar vandaag echter minder waard. De rente heeft een grote invloed op die verdiscontering naar de huidige waarde. Hoe hoger de rente, hoe hoger de discontovoet, hoe minder de toekomstige winsten dus waard zijn. Bijgevolg vallen de koersen van die groeiers wat terug.
Toch hield de Nasdaq zich vrijdag, ondanks de hierboven beschreven stevige opmars van de rente, zich relatief kranig. De ‘schermenbeurs’ leed de weken ervoor veel meer onder rentestijgingen. Dit kan een positief signaal zijn dat de correctie van de Nasdaq reeds op haar einde loopt, dat de beleggers de impact van die stijgende rente relativeren en vertrouwen hebben in de centrale banken, de stimulusplannen (van Biden bijvoorbeeld) en het herstel van de economie. We zullen de komende weken zien of de terugval van de Nasdaq zich doorzet of dat het genoeg geweest is.
Volg ons via ,
of
Vraag gerust ook een vrijblijvend en gratis infopakket + boek aan bij onze partner, broker Lynx.