Beleggen in tijden van nulrente, Reddit en bitcoin – Interview met Tim Nijsmans

De beurs is niet goedkoop meer, en dat is een understatement van formaat. Hoe en waarin beleggen we in tijden van nulrente, massa’s liquiditeiten, Gamestop en bitcoin? Beurswereld.com sprak met Tim Nijsmans, voormalig fondsbeheerder en momenteel bestuurder bij VFB. Hij is tevens oprichter van Vermogensgids.be.

Inschrijvers Nieuwsbrief kregen eerder toegang tot dit artikel. Registratie via bovenstaande link

De markten zijn fors gestegen ondanks een economie die in moeilijkheden verkeert. Hoe staat u hier tegenover?

De bewegingen op de markt zijn gedreven door al dat nieuwe geld dat van de centrale banken komt. Via de klassieke banken, verzekeraars en pensioenfondsen pompen ze triljarden euro’s en dollars in de financiële markten.

De rente is dus allesbepalend. Nu we tijdelijk de rentevoeten zien opveren en de Amerikaanse staat haar schuldpapier zelfs moeilijker kwijtraakt tijdens veilingen is het lichte paniek op de beurs, want zij rekenen op die nulrente. Als we aanschouwen wat voor klappen die recent opgelopen rente kan uitdelen, weten we meteen dat dit het fundament was van de afgelopen stierenmarkt.

Anderzijds kunnen we dit alles ook interpreteren als een goed excuus om even gas terug te nemen in dure markten. Soms hebben beleggers gewoon een reden nodig om winst te nemen.

De reden voor de rentestijging is trouwens vrees voor stijgende prijzen of inflatie. Nochtans hebben de centrale banken al aangeven dat ze wel wat inflatie gaan toelaten en het stimulerend beleid nog lang zullen aanhouden. Er is trouwens al langer inflatie, alleen niet van de soort in de winkel, wel deze op de financiële markten. De vermogensinflatie of asset inflation is door het los omgaan met geld en rente al heel sterk bezig. Dat is de belangrijkste reden waarom we ondanks de crisis veel hoger noteren in aandelen, obligaties, vastgoed, goud en crypto.

Vele mensen beginnen zich vragen te stellen bij al dat fiat geld van de centrale banken. Het vertrouwen in hun euro’s of dollars vermindert en ze stappen in goud, zilver of bitcoin.

Ik kan hen volgen in zoverre dat goud en zilver een verzekering vormen tegen de ontwaarding van geld. Het slaat echter soms over naar een speculatieve belegging. Het is niet de bedoeling om 40 of 60 procent van de portefeuille in goud of zilver te steken, dan ben je aan het inspelen op dat rampscenario en je niet gewoon aan het indekken.

Ik heb zelf ook wat goud in portefeuille, maar als bescherming moet dit maar een klein deeltje van de portefeuille uitmaken. Bij grote calamiteiten zal dat goud verveelvoudigen. Je kan dan best fysiek goud kopen in baren of munten of een fysieke ETF. Met mijnaandelen werken is veel minder geschikt in de voorzichtige optiek van bescherming van kapitaal.

Ik vind trouwens dat het geen of-of verhaal is. Inflatie drijft ook andere bezittingen zoals aandelen, vastgoed, … op. Met assets algemeen kan je je indekken, en goud en zilver zijn daar een onderdeel van.

Dus ook met aandelen kunnen we ons indekken tegen de geldontwaarding, maar wellicht niet met elk soort bedrijf?

We moeten inderdaad zoeken naar bedrijven met een concurrentieel voordeel, een befaamde ‘moat’ of slotgracht tegenover de concurrentie. Ze moeten hun grondstoffenprijzen of stijgende lonen kunnen doorrekenen en dus prijszettingsmacht hebben.

Zijn er eigenlijk nog koopjes te doen aan de huidige beurspeilen?

In mijn visie zal de rente nog een hele tijd laag blijven, ondanks tijdelijke opstootjes. De overheden zullen niet in staat zijn om hun schulden af te betalen als de rente stijgt, en de centrale banken gaan deze problemen niet willen veroorzaken.

In die omgeving kan je nog steeds focussen op beleggingen die een redelijk vast inkomen genereren. Ik denk dan aan de saaiere dividendaandelen of beursgenoteerd vastgoed. Beide categorieën aandelen zijn achtergebleven in het coronaherstel. Daar zie ik wel nog potentieel in.

Met de beweging naar duurzame beleggingen kan je ook nog altijd je voordeel doen, door beleggingen met een hoge ESG-score [Environmental, Social & Governance] zwaarder te laten doorwegen in je portefeuille.

Hebt u daarbinnen een concrete tip voor onze lezers?

Een heel makkelijke ETF waar je geen omzien naar hebt is de iShares MSCI World SRI [UCITS ETF EUR (Acc) met ISIN-code IE00BYX2JD69]. Een klassieker. Deze volgt wereldwijd de duurzaamste aandelen in de ontwikkelde landen. Met 0,20% jaarlijkse beheerskosten is hij tot 10 keer goedkoper dan sommige bankfondsen en hij kapitaliseert en herbelegt de dividenden.

Let wel op met de taksen die je broker aanrekent. Fiscaal is deze ETF zeer interessant door de lage beurstaks (0,12%) maar sommige makelaars rekenen een verkeerde taks aan. Enkel de in België geregistreerde kapitaliserende ETF’s zijn aan een taks van 1,32 procent onderworpen. Dat is toch wel een groot verschil. Er is verder geen belasting op dividend of meerwaarde.

Voor meer specifieke tips kan je steeds vrijblijvend contact opnemen met Vermogensgids.be.

U sprak ook van vastgoed. Naar welk type vastgoed kijkt u dan, want logistiek en zorgvastgoed hebben natuurlijk al mooie prestaties afgeleverd.

Dat klopt, die sectoren zijn al meer opgelopen. Misschien is er in België met een Care Property Invest nog een relatief goedkope variant te vinden. Maar ik kijk eerder naar commercieel vastgoed. We kunnen ons vandaag niet voorstellen dat we terug gezellig gaan winkelen en terrassen, maar dat komt terug. Daar zijn werkelijk enorme kortingen op de vastgoedwaarde te vinden. Voor een reden natuurlijk, maar ze zijn zodanig opgelopen dat we toch al eens naar deze bedrijven mogen gaan kijken, in een gespreide portefeuille natuurlijk. Steeds in een gespreide portefeuille, ik herhaal dit want het is belangrijk!

VFB stond mee op de rem bij een initieel laag bevonden bod op Sioen. Gelijkaardige verhalen zagen we met Pairi Daiza of Duvel-Moortgat bijvoorbeeld, waar de aandelen achteraf gezien erg laag werden weggeplukt van de beurs. We weten allemaal dat de beurs er niet in de eerste plaats is voor de kleine belegger. Maar moet die laatste dan zelf maar wat vaker van zich laten horen?

Gelukkig verzamelen beleggers zich meer en meer. De Vlaamse Federatie van Beleggers is daar een stuwende kracht in maar ook andere initiatieven zoals Spaarvarkens laten hun stem horen.

Zelf ben ik oprichter en beheerder van de grote Facebook-groep ‘Beleggen’ met nu bijna 24.000 leden, de grootste online groep voor beleggers op social media in de Benelux, denk ik. Je ziet dat beleggers zich beginnen te informeren en daarvoor leunen op online informatie.

Soms loopt dat uit de hand zoals bij Reddit en GameStop. In andere gevallen krijgen we daarvan de positieve kracht te zien. Bij Sioen gaf het een stem aan de anders genegeerde individuele belegger.

Welke les geeft u de jonge Robinhood- en Reddit-belegger graag nog mee?

Een belangrijke maar ook moeilijke les is ‘geduld’. Dat ontbreekt wat de laatste tijd. De spanning en ambitie om op korte termijn je geld te verdubbelen, verdriedubbelen is heel verleidelijk. Verhalen worden in de picture gebracht en gaan hun eigen leventje leiden. Zeker in de huidige omgeving van volatiele koersen en aandelen of crypto’s die de lucht in vliegen. Er is echter een belangrijke band die je niet mag vergeten, namelijk die van risico en rendement. Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico. Denken dat je op een week of een maand tijd tientallen procenten winst kan bekomen zonder dat dit ooit terugvalt is niet realistisch.

Ik hoorde van een ex-collega bij een grootbank dat er onlangs een jongen van 19 jaar 50.000 euro kwam lenen bij de bank om in crypto te investeren. Zo’n verhalen lijken me zelden goed af te gaan lopen. In dit geval is dat gelukkig niet doorgegaan, maar ga naar een andere instelling en je krijgt dat geld hé. Als er dan iets misgaat en je zit met rentevoeten van 12 procent… dat is waar de dramatische verhalen ontstaan.

Het is een moeilijk verhaal om te brengen aan de enthousiaste en jonge belegger, maar geduld en tijd zijn enorm belangrijk om succesvol te blijven. Een saaier en eenvoudiger pad is regelmatig een brede kapitaliserende ETF te kopen en de beurs het werk voor jou laten doen. De kracht van samengesteld rendement is prachtig maar wel iets wat je de tijd moet kunnen geven.

Bij het Reddit-verhaal zagen we dat hordes aan beleggers hedgefondsen met short-posities uit de markt duwden. Toch gaan die shorters ook waarderingsexcessen tegen en hebben ze hun nut.  

Er waren volgens mij weinig sociale redenen om de shortende partijen te viseren. Men zag gewoon de mogelijkheid om snel geld te verdienen door hen eruit te dwingen.

Ze zijn wel niet populair, de shorters, dat klopt. Het is zoals de hyena’s die de zwakkere dieren eruit halen. Ze hebben geen positief image maar hebben wel hun nut in de natuur. Waren alle managers van beursgenoteerde bedrijven te goeder trouw, dan zouden de shorters ook niet nodig zijn. Ze zijn echter niet allemaal even correct en transparant. Kijk maar naar Wirecard of Lernout & Hauspie, shorters doen goed hun huiswerk en bieden daar tegenwicht. Zij beperken de bubbelvorming.

De beleggers moeten daar beseffen dat ze uiteindelijk nog altijd een stuk kopen van een onderneming. Je kan dan wel inspelen op een tijdelijke stijging door shorters die terugkopen, maar als je niet op tijd weer verkoopt blijf je zitten met veel te duur gekochte aandelen.

Lees de andere interviews hier.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees onze disclaimer er ook op na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s