Zeg (dure) Amerikaanse beurs nog niet te snel vaarwel

De Amerikaanse beurs is pokkeduur. Dat ontken ik niet en steeds minder economen, marktexperts, … doen het. Traditionele maatstaven als koers-winst of koers-boek zitten op records alsook de bekende Buffett indicator met een afzetting van marktkapitalisatie tot economie. Toch zijn er ook gegronde redenen voor een duurder Wall Street.

Weging van sectoren

Veel van die duurdere US markets heeft uiteraard te maken met de weging van sectoren. Technologie en farma noteren als groeiers bijvoorbeeld sowieso wat duurder volgens traditionele maatstaven aangezien veel winst in de toekomst ligt maar de koers-winst wordt wel berekend aan de hand van de laatst gekende, nog lagere, cijfers. Bovendien hebben deze in het lage renteklimaat nog extra de wind in de zeilen. De verdisconteringsvoet voor toekomstige winsten is door de lage rente immers een pak lager.

Ligt alles dan aan de aanwezigheid van sectoren? Niet helemaal!

Veerkracht en maturiteit

Een deel van de hogere waarderingen in Amerika zijn ook te danken aan de reputatie, maturiteit en bewezen veerkracht van de Amerikaanse beurs (en economie). Getuige volgende vergelijkingen van indexen voor sectoren tussen Europe en Amerika:

– MSCI Consumer Staples Europe, koers-winst van 17,99
– MSCI Consumer Staples USA, koers-winst van 21,50

– MSCI Consumer Discr. Europe, koers-winst van 35,76
– MSCI Consumer Discr. USA, koers-winst van 52,23

Kleiner verschil bij big tech:
– MSCI Information tech. Europe, koers-winst van 38,04
– MSCI Information tech. USA, koers-winst van 39,35

Amerika kan dus teren op een meer gereputeerde, liquidere markt, een bevolking die de beurs meer genegen is dan bij ons én meer groei voor de economie en bedrijven. Komt hier verandering in? Dat kan, maar het lijkt er niet meteen op dat het andere Westerse landen zijn die het zullen overnemen. Als je binnen die Westerse wereld wil belegd blijven, blijft Amerika een logische keuze. Niet voor heel de portefeuille uiteraard, wat Europese waarde inkopen kan zeker geen kwaad.

Bovendien wordt voor Amerika de komende decennia nog een bevolkingsgroei voorspeld, voor Europa niet. Bevolkingsgroei is één van de factoren die toekomstige (winst)groei bepalen, naast productiviteit. En op dat laatste vlak is Amerika ook geen zwakkeling!

Naast dit alles dreigt Europa nog meer achterstand op te bouwen op Amerika door de huidige coronacrisis.

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Europa achter op Amerika

Die achterstand manifesteert (en heeft zich in 2020 al gemanifesteerd, aangezien de krimp in Amerika beperkt bleef tot 3,5 procent) zich op drie domeinen.

Ten eerste is Europa een pak strenger geweest inzake lockdowns en houden ze deze langer aan. Dit heeft een stevige rechtstreekse impact op de economie. Hele sectoren moeten sluiten, krijgen geen inkomsten meer binnen maar zien wel de facturen verder toestromen. Compensatieregelingen van overheidswege en door de (centrale) banken zijn maar een gedeeltelijke oplossing. Een groot deel van de bittere pil moeten de retaurants, cafés, evementenorganisatoren, cinema’s, toeleveranciers van voorgenoemde sectoren, … zelf doorslikken.

Ten tweede hebben de we de vaccinaties die in Europa simpelweg slabakken. Volgens cijfers op 13 februari heeft 15 procent van de Amerikanen al een eerste dosis ingespoten gekregen. In onze politieke unie is dat 4,7 procent. Europa koos ervoor voorzichtig te zijn maar is hierdoor ook enorm traag met alle nefaste gevolgen voor de economie tot gevolg. Het zorgt ervoor dat onze economie maar weken tot maanden later volledig kan heropenen.

Ten slotte zien we in Amerika meer ijver en voortgang inzake monetaire en fiscale stimulus. Europa moet altijd nog wat langer nadenken en onderhandelen. De overheidsschulden in Amerika zitten wel ver boven 100 procent van de grootte van de economie. In Europa zitten we nog onder die grens, dank jullie wel Duitsland en Nederland. De balans van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft dan weer nog wat ruimte, al is dat relatief natuurlijk. Deze is opgezwollen tot ongeveer 35 procent van het Bruto Binnenlands Product. In Europa bedraagt deze ruim het dubbele.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Vraag gerust ook een vrijblijvend en gratis infopakket + boek aan bij onze partner, broker Lynx.

Lees onze disclaimer er ook op na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s