Gebruikt u deze technische indicatoren al voor uw beleggingen?

Ik ben geen technisch analist, verre van. Wanneer ik investeer in bedrijven kijk ik voornamelijk naar de fundamenten van het bedrijf: de cijfers, de balans, de competitieve voordelen, de innovatie, het management, …

Ik ontken echter niet dat technische indicatoren interessant kunnen zijn inzake koop- en verkoopsignalen. Daarbij bekijk en begrijp ik twee veelgebruikte indicatoren. Hieronder licht ik ze ook even toe. Misschien kunnen ze u ook van dienst zijn.

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

RSI

De Relative Strenght Index of RSI gebruik ik al vele jaren. Kort gezegd geeft het aan of een aandeel, valutapaar, grondstof, … al dan niet overgekocht of oververkocht is. Het bestaat uit een getal tussen 0 en 100. Hoe hoger, hoe meer het financieel product recentelijk werd gekocht en omgekeerd.

Technische analisten gebruiken vaak de grenzen van 70 of 80 procent om aan te nemen dat een aandeel overgekocht is en misschien wel eens zou kunnen corrigeren. Omgekeerd wordt het als te zwaar oversold geïnterpreteerd vanaf standen van 30 of 20, afhankelijk van analist tot analist en van product tot product.

De RSI kan op verschillende periodes berekend worden maar meestal worden de laatste 14 dagen genomen. Het aantal en de omvang van de groene en rode slotkoersen bepalen de RSI-waarde.

MACD

Ook de MACD, Moving Average Convergence Divergence geeft koop- en verkoopsignalen af en geeft de sterkte van het momentum weer.

De MACD-lijn wordt verkregen door van het 12-daags voortschrijdend koersgemiddelde het 26-daags gemiddelde af te trekken. Daarvoor nemen we trouwens telkens de EMA, het voortschrijdende gemiddelde met meer gewicht voor recente slotkoersen. Een stijgende MACD lijn geeft een opwaarts momentum weer en omgekeerd.

De EMA of Exponential Moving Average van de laatste 9 periodes/dagen van die MACD geeft de signaallijn. Telkens de MACD die naar boven doorkruist (crossover) is dat een koopsignaal, naar beneden toe een verkoopsignaal. Als die crossovers heel snel gebeuren kan dat ook een signaal vormen dat het product, de index, … overgekocht of oververkocht is.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Leer beleggen in onze educatieve rubriek.

Vraag gerust ook een vrijblijvend en gratis infopakket + boek aan bij onze partner, beleggingsmakelaar Lynx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s