Guy Sips (KBC): Kinepolis is gezond bedrijf maar heeft geen controle over menukaart

Analist Guy Sips van KBC Securities nam de tijd om met Beurswereld de cinemagroep Kinepolis onder de loep te nemen, dit na ons interview met de CEO. We overliepen enkele inhoudelijke zaken uit het gesprek met topman Eddy Duquenne, waaronder de financiële impact van de coronacrisis, streaming en potentiële overnames.  

Inschrijvers Nieuwsbrief kregen eerder toegang tot dit artikel. Registratie via bovenstaande link

De CEO sprak over de financiële positie van Kinepolis die een stuk gezonder oogt dan deze van concurrenten. Op welke manier zijn ze beter gewapend?

Ze kunnen terecht zeggen dat ze deze crisis overleven. Twee andere grote beursgenoteerde groepen, het Amerikaanse AMC en de Britten van Cineworld hebben het zwaarder. Maandag heeft AMC bijvoorbeeld bekendgemaakt meer dan 900 miljoen dollar te hebben opgehaald, zowel in aandelen als via leningen. Een serieuze operatie! En hun schuldratio was al hallucinant vóór covid. De leningen zijn afgesloten aan heel wat slechtere voorwaarden dan bij Kinepolis én daarbovenop werden de aandeelhouders van AMC verder verwaterd.

Kinepolis haalde onlangs 80 miljoen aan bankkredieten binnen. Ze waren de pandemie al met een sterke levenslijn ingegaan, maar met de extra kredietlijn hebben ze die nog fors verlengd. Ter info, in onze modellen heeft Kinepolis bij een volledige stilstand een cash outflow van 5,9 miljoen euro per maand.

Kinepolis zegt altijd te streven naar een verhouding van hoog rendement en relatief laag risico, en ook dat is terecht. Zo zie je ook dat ze heel veel zitjes in eigendom hebben. Door de Canadese overname is dat wat minder geworden, maar bij Kinepolis heb je nog altijd 60 procent kans om op één van hun eigen zetels te zitten. Verplicht moeten sluiten is lastig, maar als je dan nog huur moet betalen wordt het nog moeilijker. Daar zit Kinepolis dus veel comfortabeler. AMC en Cineworld spelen een ander spel, ze huren en zijn enkel uitbater. Ik blijf dat een onbegrijpelijk businessmodel vinden met veel risico, zelfs om in normale tijden te overleven.

Kinepolis haalt bovendien gemiddeld ook meer inkomen uit elke consument door snoepgoed en dergelijke én ze zijn meer kostenefficiënt. Ook bij overnames proberen ze bedrijven met verbetermarge te zoeken.

Wat die overnameplannen betreft: De CEO gaf tijdens het interview aan iets voorzichtiger te zijn geworden maar wel naar opportuniteiten te kijken. Waar ziet u kansen?

Ik blijf er nog altijd bij dat veel cinemacomplexen het veel moeilijker hebben waardoor ze hier en daar complexen zouden kunnen vinden om er hun Kinepolismodel op toe te passen. Vandaag zitten we echter nog even in survivalmodus en is dat nog niet aan de orde.

Hoe lang duurt die survival-modus nog?

Tegen het einde van de eerste jaarhelft denk ik dat we richting een nieuw normaal evolueren. We zullen nog niet opeengepakt in de zalen zitten, maar ik denk dat het wel georganiseerd weer mogelijk zal zijn. En een cinemazaal kan zelfs bij gedeeltelijke bezetting al rendabel zijn, dat wordt onderschat.

De survivalmodus wordt ook aangewakkerd door streaming. Volgens Eddy Duquenne kan cinema de strijd echter aangaan door te focussen op beleving, samenzijn, innovatieve technieken. Is dat volgens u ook genoeg om als sector duurzaam door te gaan?

De wereld post-covid zal er wat anders uitzien maar het moet ook niet overroepen worden.

Ga ik ervan uit dat beleving de bioscoop zal terugbrengen? Deels. De jeugd zal terugkeren en het is voor hen nog altijd één van de goedkopere manieren om uit te gaan. Ze zijn het thuisblijven grondig beu, kijk maar naar wat er in Nederland aan het gebeuren is [met de demonstraties en gewelddadige opstanden tegen de coronamaatregelen]. Het woord ‘deels’ is in deze echter belangrijk. Een andere groep vindt het bijzonder aangenaam om rustig in de zetel naar een film te kijken met goedkopere cola en chips in de hand.

Maar nu komt een kritischer punt. Kinepolis is eigenlijk een restaurant dat zelf geen controle heeft over de menukaart. Ze beslissen niet welke films wanneer worden getoond. De theatrical window [periode van exclusiviteit voor de bioscoop] was al fors afgenomen en zit nu op nul. Dat zal natuurlijk ook wel vertaald worden in de verhouding van vergoedingen voor de filmproducent. Nu gaat nog de helft van het ticket naar hen.

Na corona zal het verhaal van de kip en het ei spelen. Vandaag worden blockbusters als James Bond en dergelijke massaal uitgesteld, in de cinema zit toch niemand. Eens dat het terug open is en de jongeren weer toestromen zullen de producenten wel inzien dat het ook voor hen interessant is om hun films terug naar de bioscoop te brengen. En als er weer meer goeie films gedraaid worden in de bioscoop is dat goed voor Kinepolis.

Het bedrijf kan de discussie met Hollywood trouwens niet alleen voeren. Ze moeten samenwerken. Daarom is het relevant dat grote groepen als AMC toch aan middelen geraken. Zo kunnen ze zich samen met die grote spelers als één blok zetten.

Eddy Duquenne was zeer positief over toeleverancier Barco en hun innovatieve technieken. Hij stelde dat ze voor staan op hun concurrenten. Toch stelt het bedrijf ook dinsdag weer teleur met de jaarresultaten. Hebben we daar wel écht een technologiebedrijf van wereldklasse in onze Bel20?

Ik ben er nog niet zo zeker van dat Barco in de Bel20 blijft staan bij volgende herzieningen. Los daarvan is er een nauwe samenwerking, zelfs in de ontwikkeling, tussen Kinepolis en Barco. Voor de daarnet besproken beleving inzake beeldmateriaal is dat erg belangrijk. Dat heeft Kinepolis, meer dan wie ook, begrepen. Vernieuwingen worden wat uitgesteld omdat er tijdens de crisis niet veel vraag is naar de projectoren, maar in China zien we deze al terug opleven via een vervangingscyclus.

Barco heeft trouwens 50 procent marktaandeel in dat segment, een echte wereldspeler dus. Daar is het ook het meest uitgesproken. Over heel de groep, met alle divisies, hebben ze een zes-, zevental producten waar ze in de top drie van de wereld zitten. Als ze daar niet aan komen stellen ze het voortbestaan van het product eigenlijk al in vraag.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere interviews hier.

Foto: Youtube-kanaal KBC Bolero

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s