Ís streaming wel een concurrent van ons? – interview met CEO Kinepolis

Het coronabeestje maakt het Kinepolis niet makkelijk. Langdurige sluitingen van de bioscopen of beperkingen in capaciteit moesten meehelpen de pandemie te bestrijden. Toch ziet CEO Eddy Duquenne de toekomst positief tegemoet. Beurswereld.com sprak met de topman van de aan Euronext Brussel genoteerde cinemagroep en multinational.

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

2020 was een onverwacht horrorjaar voor de bioscoopsector. Toch weet Kinepolis, mede te zien aan de aandelenkoers, relatief beter stand te houden dan concurrenten. AMC Entertainment verloor sinds de corona-uitbraak ongeveer 70 procent op de beurs, Cineworld 65 procent, Kinepolis slechts een goeie 40 procent. Analisten verwijzen naar een relatief stevige financiële positie en de lagere kosten?

Om even een beeld te geven, wij hadden voor de crisis een schuldratio van 2,59, waar onze concurrenten zoals AMC bijvoorbeeld aan 7 tot 8 zaten. Als er in normale tijden, los van corona, eens een zwak seizoen zou zijn met weinig blockbusters, kwamen zij al in de moeilijkheden. Wij staan er een pak beter voor.

Tijdens de eerste lockdown konden wij meteen snel downscalen door lagere vaste kosten. Onze eigen vastgoedportefeuille is daar natuurlijk een belangrijke factor.

Pas op, onze schulden zijn tijdens de crisis ook wel gestegen hé. Echter, in deze moeilijke tijden en aan deze koersen, onze aandeelhouders nog meer verwateren door extra aandelen uit te geven vonden we nogal sneu. Daarom verkozen wij extra bankkredieten. En de voorwaarden ervan bewijzen toch dat ook de banken vertrouwen hebben in ons.

We kunnen het dus nog even uitzingen maar hopen natuurlijk dat alles zo snel mogelijk weer open mag. Trouwens, even terzijde, de lockdown in België is spijtig genoeg verlengd tot 1 maart, wat als nieuws aanvankelijk wat onder de radar bleef, maar het is toch geen fait divers hé zeg.

We concentreren ons nu op de evolutie richting ‘een nieuw normaal’ en spreken van het ‘plan 2022’. Dit jaar wordt wat specialer. Bij heropening zal er een massa aan uitgestelde blockbusters op ons afkomen, wat een kortstondige overdrijving en boost zal geven.

Koers Kinepolis afgelopen jaar (Infront Finance)

Kan Kinepolis door die stevigere balans na de crisis op overnamejacht gaan met de blik op zwakkere concurrenten?

Wij staan zeker open voor opportuniteiten. Al moet ik uiteraard zeggen dat we vandaag voorzichtiger zijn op dat vlak dan vóór de pandemie. Als je nu een investering doet neem je veel risico door de grote onzekerheid. Hoe lang duurt deze crisis nog? Bij het begin van de eerste lockdown dachten we: goh, dit is maar enkele maandjes en dan misschien nog een kleine opflakkering in oktober. Dat is toch even anders uitgedraaid! Echter, als er zich morgen een ‘once in a lifetime chance’ voordoet, dan grijpen we die.

Als er meer zicht is op het einde van deze pandemie hebben we ook voldoende liquiditeiten om acquisities te gaan doen. De markt bestaat uit enkele grote spelers, waaronder wij, maar in zijn geheel is ze nog altijd zeer gefragmenteerd. En er zijn veel uitbaters die reeds voor de coronacrisis aan het denken waren om af te bouwen en te verkopen. Nu zullen ze daar nog meer toe aangezet worden.

En uitbreiden in België, zit dat er nog in?

Vanaf augustus mogen we van de mededingingsautoriteit weer uitbreiden in België, maar daar ligt niet de grote groei voor ons. Onze expansiedoelen liggen voornamelijk internationaal.

Verschillende analisten en economen spraken me de laatste tijd over China als gigantische economische opportuniteit, met een snel groeiende middenklasse. Is dat een toekomstige markt voor Kinepolis?

Wij verkiezen steeds een bottom-up strategie. We schakelen na het betreden van een markt of na een overname het lokale personeel en beleid in om de bioscopen vorm te geven, aangezien het toch ook iets cultureels is en zij ook veel expertise in handen hebben. Dat is iets wat ik me niet meteen in China zie doen. Tot nu toe hebben we altijd gekozen voor markten met een Westerse cultuur, een cultuur die we kennen. Ik ben een paar keer in China geweest. De werknemers lopen er bijna militair in de pas, er is een top-down bedrijfscultuur en het bedrijf denkt voor jou. Dat rijmt niet met onze benadering. Bovendien is die markt al vrij goed bedeeld.

Heeft corona de grote concurrent ‘streaming’ als winnaar van de strijd uitgeroepen of komt cinema weer helemaal terug?

Ten eerste is er de vraag of streaming wel echt een concurrent is hé? Bij de opmars van Netflix, en dan spreek ik over de tijd vóór corona, zagen wij eigenlijk geen impact bij ons.

Ten tweede zien we die markt ook versnipperen. Disney zag met lede ogen aan hoe Netflix mooie marges haalde op hún content. Ze besloten Disney+ op poten te zetten. Er ontstaan heel wat aanbieders. Het assortiment op één abonnement wordt dus al beperkter.

Tijdens de coronacrisis viel nog een nieuwigheid op. Naast S-Vod, waarbij men via een vaste abonnementskost, of dat nu 7 euro bij Disney+ is of 16 euro voor een familypack bij Netflix, boden ze ook premium-content aan. De film Mulan van Disney bijvoorbeeld. Die kon je bekijken voor 30 dollar. In het andere geval is het drie maanden wachten. Is dat concurrentie voor ons, vraag ik me af? De mensen hebben al zo veel content voorhanden, zijn ze dan bereid om zoveel extra te betalen voor één welbepaalde film? Ik betwijfel het. In het onfortuinlijke geval dat het wel zo is, moeten we strategieën vinden om ons model aantrekkelijk te houden.

Ten slotte mogen we niet vergeten dat 50 procent van onze opbrengsten naar de filmproducenten gaat, ik vraag me af hoe ze die inkomsten zo makkelijk gaan vervangen! Als ik in 2008 begon bij Kinepolis draaiden we ongeveer 150 films op een jaar, voor corona was dat opgelopen tot 350. De producenten sturen ons dus nog heel wat content maar de rotatie ervan gaat veel sneller. De exclusiviteitsperiode is korter. In 2008 duurde het nog meer dan 4 maanden tegen dat die films op dvd uitkwamen.

Welke strategieën hebben jullie nog om het bioscoopmodel overeind te houden?

De experience is toch heel belangrijk. Hier proberen wij op in te spelen door onder andere continu te innoveren en nieuwe ervaringen te bieden aan de mensen in de zaal. Via de nieuwste laserprojectoren, geluidskwaliteit, 4D, multi-projectie, …

Bij het begin van de eerste lockdown merkte ik enorme voordelen van het telewerken, maar intussen heb ik het er echt wel mee gehad. Buiten komen, anderen ontmoeten, … een mens moet samen emoties beleven. Dat speelt in ons voordeel. Persoonlijk ben ik helemaal geen amateur van het thriller-genre, ik krijg er al koude rillingen van als ik eraan denk. Maar je moet eens een hele filmzaal samen zien griezelen. Dat is niet te vergelijken met alleen in je sofa.

Zijn jullie, voor die innovatie, tevreden klanten van onze landgenoten van Barco?

Ja, absoluut. Zij zijn een voortrekker in hun markt en een wereldtopper op vlak van technologie. Van hun laser-projectoren zijn wij bijvoorbeeld zeer tevreden, van de kwaliteit maar ook de energiebesparing die ze met zich meebrengen. De concurrenten komen maar jaren later met evenwaardige producten.

En blijkbaar denken jullie er ook aan eigen content te maken?

Dat is onlangs opgenomen als titel van een artikel op een ander medium maar is toch niet helemaal wat ik bedoelde. Wij zijn niet groot en financieel slagkrachtig genoeg om zo’n filmprojecten alleen op poten te zetten. Wel willen wij samenwerken met producenten zoals Netflix of Apple aan content die exclusiviteit garandeert aan onze bioscopen.

De Netflixen van deze wereld zijn natuurlijk ook bekend voor hun series, zit daar ook toekomst in voor de cinemazaal?

Wij willen onszelf continu heruitvinden en dit is een zaak die we inderdaad bekijken.

In vergelijking met de concurrenten valt het mee, maar een klap voor het aandeel van meer dan 40 procent is toch niet min. Prijst de markt jullie tegenslag daar correct in?

De markt heeft altijd gelijk hé. Persoonlijk denk ik wel dat het negatieve sentiment verregaand is ingeprijsd. Er is veel onzekerheid over wanneer alles weer open kan. Op goed nieuws wordt dan fel gereageerd. We zagen de koers vorig jaar al een paar keer stevig opveren [na het nieuws van versoepelingen in de lente en het vaccinnieuws van november].

Wij hebben altijd de kaart getrokken van bovengemiddelde return en lager dan gemiddeld risico. Onze vaste kosten zijn beperkter dan bij concurrenten, onder meer door onze vastgoedportefeuille. We slagen er al jaren in ons break-even niveau te verlagen en het is ook ons doel bij elke overname. Dat doen we op vlak van kosten maar ook op het gebied van opbrengsten. Onze omzetevolutie doet het beter dan de bezoekersaantallen.

Ik heb in het verleden mensen gesproken die zich bekloegen niet eerder mee te zijn gegaan in het verhaal van Kinepolis. Misschien is het nu wel een goed moment om aan afgestrafte koersen in te stappen.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere interviews hier.

Foto: Eddy Duquenne, Kinepolis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s