Euronext Brussel: verleden en toekomst (key points uit presentatie)

Twee keer per jaar houdt Euronext Brussel haar persconferentie rond listings, delistings, transactievolumes, mijlpalen voor de beurs en meer. Vandaag plande de beursuitbater naast een virtuele Nieuwjaarsreceptie ook zo’n presentatie met een terugblik op 2020 en vooruitblik naar het komende jaar.

Beurswereld.com geeft u enkele insteken mee en interessante beelden uit de presentatie, onderaan dit bericht. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.
  • Retailbeleggers waren in massale opmars gedurende 2020 en vertegenwoordigden krap 4 procent van het transactievolume, tegenover iets minder dan 3 procent in 2019. De beursuitbater ziet veel jonge beleggers instromen. Maart en April waren de uitschieters met respectievelijk 4,53 en 5,94 procent voor de particulieren. In totaal zorgden de (al dan niet) kleine beleggers voor 2,5 miljoen transacties. Ze keerden zich wel relatief meer naar de grote Bel20-bedrijven maar blijven in de middelgrote en kleinere bedrijven (BelMid, BelSmall) wel invloedrijkere factoren.
  • Er werd een recordaantal transacties per dag uitgevoerd met een gemiddelde van 85.419.
  • Het transactievolume steeg in de Bel20 het meest bij Argen-X en UCB, AB InBev blijft de onbetwiste leider met een dagelijkse transactieomzet van 111 miljoen euro.
  • Maar liefst 35,2 procent van het handelsvolume wordt bij de slotfixing van 17u.35 gedraaid. Vele institutionele spelers zoeken volgens Euronext dat liquidere moment op.
  • 48 procent van de geïdentificeerde 60 procent is in handen van oprichters en families, 35 procent zit bij vermogensbeheerders. ETF’s zijn in opmars bij die laatsten.
  • De handelstarieven voor Italië, Oslo en Dublin worden van Euronext uit gelijkgesteld voor de bemiddelaars (brokers), het hangt echter van die laatsten af om de tarieven van Parijs/Brussel/Amsterdam ook gelijk te trekken met Italië. Het bedrag dat naar de beurs vloeit is volgens CEO Vincent Van Dessel marginaal waarbij hij spreekt van 0,50 tot 1,00 euro.
  • Er waren vorig jaar 4 IPO’s en 4 delistings op Euronext Brussel.
  • Euronext Brussel roept de overheid en spaarders op om bedrijven te ondersteunen door fiscale hefbomen en door het spaargeld deels aan te spreken. Ook aandelen voor werknemers kan de neuzen in dezelfde richting zetten.
  • De obligatielistings stegen spectaculair, te danken aan de financiële en publieke sector.
  • De optiemarkt in Brussel is in volle groei. Zij vertegenwoordigde vorig jaar ruim 4 procent van het groepstotaal van Euronext met ruim 3 miljoen verhandelde contracten. Toppers waren AB InBev en Galapagos. CEO Van Dessel merkt aan het hoge aantal transacties dat ook de retailbelegger actiever was.

Evolutie IPO’s en delistings

Beurswereld.com vroeg CEO Van Dessel hoe hij kijkt naar de evolutie inzake IPO’s en delistings. Bedrijven die zich nog moeten bewijzen zoals Nyxoah, Hyloris of Unified Post komen erbij maar pareltjes als Sioen, Zenitel en Orange Belgium verdwijnen wellicht.

Van Dessel: “We hebben hier een dubbel gevoel bij. Enerzijds geeft dit een slecht signaal. Maar eigenlijk zijn er veel familiebedrijven die nooit beroep doen op de kapitaalmarkt om middelen op te halen maar gewoon genoteerd blijven om liquiditeit te verschaffen voor de familie. Een Lotus Bakeries bijvoorbeeld, met een impressionant parcours. Andere mooie voorbeelden zijn AB InBev, Solvay, Sofina. Ze hebben absoluut hun plaats op de beurs. Elk bedrijf heeft zijn eigen stijl en eigen redenen. Wil er iemand af, ja dat is dan maar zo.

Ik maak me meer zorgen over de toestand van familiebedrijven algemeen in België. Ofwel blijven ze stilstaan, ofwel worden ze door het buitenland overgenomen. De gevolgen zijn er dan qua werkgelegenheid en welvaart bij ons. We hebben incentives nodig om hen hier kapitaal te laten ophalen. We willen onze rol daarbij spelen en roepen de overheid op om dit te steunen. Extra regelgeving inzake transparantie is veel gestegen. Terecht en belangrijk voor de aandeelhouders, maar dat zou moeten gecompenseerd worden, bijvoorbeeld onder de vorm van een verlaagde roerende voorheffing.” 

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Foto: Vincent Van Dessel, Euronext Brussel ; beelden uit presentatie Euronext

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s