5 tips voor komende 5 jaar: #5 Kevin Verstraete van Lynx

Aan het begin van het nieuwe jaar publiceert Beurswereld.com ‘5 tips voor de komende 5 jaar’. Vijf marktexperts kijken in hun glazen bol en lanceren een beleggingsidee dat de komende jaren wel eens zijn vruchten kan afwerpen. Afsluiten doen we met Kevin Verstraete, Beleggingsadviseur bij broker Lynx

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Verstraete: We leven in een tijd van massale fiscale en monetaire stimuli. Uit een Europese studie bleek dat de schuld van de verschillende landen op het continent met 15 tot 30 procent van het BBP zou stijgen door de coronacrisis. Daar zal inflatie uit voortkomen, wat eveneens nodig zal zijn om die schuldenberg te verlichten. Echter, ook jouw en mijn geld op de bank zal minder waard worden. Dat zet me aan het denken. Hoe kan ik me daar het best tegen indekken? Automatisch kom je dan bij edelmetalen zoals goud uit, maar ik kies echter voor het kleinere broertje ‘zilver’.

Naast bescherming tegen inflatie zie ik de industriële toepassingen als tweede steunpilaar. Een vraag die verder zal heropleven na de coronacrisis. Met name in elektrische auto’s is zilver nodig en deze vergroening wordt bovendien fel gesubsideerd. Noorwegen mag tegen 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen, Nederland, India en Israël tegen 2030 en in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is dat 2040. De consumptie van zilver zal binnen dit en 5 jaar expontentieel stijgen. 55 procent van de totale vraag naar zilver komt vandaag uit industriële toepassingen. (Lees ook de tip van Philippe Gijsels, BNP Paribas Fortis, rond electrificatie en grondstoffen die ervan kunnen profiteren.)

En dan is er de aanbodzijde die niet kan volgen! Niet onbelangrijk, vorig jaar in maart zagen we een serieuze premium in de fysieke zilverprijs ten opzichte van het beursgenoteerde papieren zilver. Er waren enkele mijnen gesloten en die aanbodschok heeft meteen een grote impact op de prijs in een erg dunne, illiquide markt. De minste stijging in vraag of minste daling in aanbod heeft grote gevolgen.

Laten we even naar wat cijfers kijken. De jaarlijkse vraag naar zilver bedraagt 1 miljard ounces. Aan de huidige prijs van 25 dollar per ounce komt dit uit op een markt van 25 miljard dollar, vrij weinig dus. De producenten voorzien momenteel 800 miljoen ounces per jaar. Er is dus een structureel tekort van 200 miljoen op jaarbasis.

Waarom is de zilverprijs dan al niet substantieel hoger gegaan afgelopen jaren, zou je je kunnen afvragen. Wel, dat komt door grote voorraden die, bovengronds dan, opgebouwd zijn geweest in het verleden. Er zijn geen exacte cijfers van maar die zouden echter al enorm aan het slinken zijn.

Het betreft bovendien een ingewikkelde grondstof om te delven, het aanbod verhogen is dus niet zo makkelijk. Er zullen structureel hogere prijzen moeten gevraagd worden door die oplopende kosten voor ontginning.

Hogere vraag en een beperkt aanbod dus, dat moet leiden tot hogere zilverprijzen.

Hoe hierop inspelen?

Concreet zou ik een ETF [een passief indexfonds] op zilvermijnaandelen kopen, dat geeft een mooie spreiding. Technisch zien die bedrijven er ook sterk uit. En die mijnaandelen hebben toch altijd een kleine hefboom op de bewegingen. Daarnaast lijkt het me interessant om wat fysiek zilver aan te schaffen of eventueel via een ETF die de zilverprijs schaduwt. Voor de liefhebbers: met een zeer klein percentage van de portefeuille kan je er dan nog een specifiek mijnbouwbedrijf uitpikken.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere interviews en tips hier.

Foto: Kevin Verstraete, Lynx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s