5 tips voor komende 5 jaar: #4 Maarten Verheyen

Aan het begin van het nieuwe jaar publiceert Beurswereld.com ‘5 tips voor de komende 5 jaar’. Vijf marktexperts kijken in hun glazen bol en lanceren een beleggingsidee dat de komende jaren wel eens zijn vruchten kan afwerpen. De vierde in de rij is Maarten Verheyen, ondernemer en blogger in de financiële wereld, onder meer bij BeursMagazine.

De tip van de ondernemer sluit enerzijds aan bij deze van Marktstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis, anderzijds is de invalshoek zeer verschillend.

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Verheyen: Zoals je weet ben ik fan van zilver maar deze keer heb ik iets anders in petto. Ik blijf wel binnen het grondstoffencomplex want ik denk dat daar nog veel potentieel in zit, risk-return gewijs. In verhouding met de S&P500 staan de grondstoffen op het laagste niveau in 5 tot 7 decennia. Goud was de eerste die in 2015 een stijgende trend hervatte zilver is in maart uitgebodemd.

Maar nu: olie! Daarin hebben we zelfs negatieve prijzen gezien vorig jaar in de future-contracten. Het overaanbod van olie en de beperkte beschikbaarheid voor stockage waren hier verantwoordelijk voor. Investeerders waren echter verplicht om levering te nemen met hun contracten.

Daarnaast heb je tal van artikels rond het einde het olietijdperk, we zouden weldra allemaal elektrisch gaan rijden,… Nogal voorbarig, olie zullen we nog decennia gebruiken.

Het zegt allemaal wel iets over het sentiment hé. Zo’n negativiteit heb ik zelfs indertijd niet gezien met bankaandelen in de financiële crisis. En dan komt de value-belegger in me op. Ik koop meestal dingen die anderen niet willen. Soms heb je heel veel geduld nodig. En dan keert dat plots op een paar maanden tijd.

Vraag en aanbod

We zien, los van corona, eigenlijk geen daling in de vraag naar olie. China en Azië worden zelfs steeds grotere afnemers waardoor de vraag blijft toenemen. Na corona zal die vraag nog sterker opveren.

Maar er wordt té veel naar vraag gekeken en niet over de aanbodkant gesproken. De VS is dé grote producent geworden en heeft deze rol overgenomen van Saudi-Arabië. Ik stel me echter vragen bij die schalietechnieken. Als je vergelijkt hoeveel geld ze erin pompen en er nadien uithalen… die sector draait cash-flow negatief. Er zijn blijvend hoge investeringen nodig er moet constant nieuwe winning op poten worden gezet. De decline rates van nieuwe velden is heel hoog. Grote inbvestering, daarna even een grote cashflow, maar dan gaat het snel omlaag. Kortom, schalieolie is niet echt levensvatbaar aan de huidige olieprijzen. De verwachting is dat het aanbod van deze Amerikaanse olie de komende tijd fel vermindert.

Welke bedrijven pikken we eruit?

Ik heb specifiek voor twee bedrijven gekozen binnen de sector. Het zijn eigenlijk de twee kneusjes en dus wel wat speculatief. Als je minder risico wil zou ExxonMobil ook een goedde keuze kunnen zijn.

Suncor Energy is de eerste. Het bedrijf wint olie uit teerzanden. Ze hebben vrij hoge productiekosten en hun manier van werken is niet de meest milieuvriendelijke. Vandaar heerst er een heel negatief sentiment rond. Als de olieprijs echter aantrekt zullen hun marges steviger toenemen dan deze van concurrenten.

Ook het tweede bedrijf is een zogenaamde Meta-play, het zal veel harder stijgen als olie het goed doet, de reacties zijn groter. Occidental Petroleum, een bedrijf dat een wat onbezonnen overname gedaan heeft. Bijgevolg hebben ze heel veel schulden. Maar onderliggend ook heel kwalitatieve olievelden die op lage kosten draaien. Die schulden vormen een risico, echter in de voorspelling dat olie op niveau kan blijven of kan stijgen zal dat bedrijf deze zonder problemen kunnen aflossen waarna een rerating van het bedrijf kan volgen.

Ik zou ze wel beiden kopen bij terugval. Tussen 14 en 16 Amerikaanse dollar ben ik koper van beide aandelen. Komende weken zou er wel eens een correctie kunnen inzitten. Ik was wat te laat met mijn timing en heb de bodem gemist maar bij de eerste substantiële terugval sta ook ik klaar.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere interviews en tips hier.

Foto: Maarten verheyen, uit documentaire ‘Eindspel’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s