5 tips voor komende 5 jaar: #3 Tom Simonts van KBC

Aan het begin van het nieuwe jaar publiceert Beurswereld.com ‘5 tips voor de komende 5 jaar’. Vijf marktexperts kijken in hun glazen bol en lanceren een beleggingsidee dat de komende jaren wel eens zijn vruchten kan afwerpen. De derde in de rij is Tom Simonts, Senior Financial Economist van KBC. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Tom Simonts geeft ons een idee dat naadloos aansluit op de vorige tip van Pierre Van der Vennet (VCIB). Ook de KBC-econoom kijkt richting China en heeft daar een specifiek domein voor ogen. Daaruit pikt hij vervolgens een specifiek aandeel, al is een ETF op heel de sector zeker geen slecht idee.

Simonts: Een aandeel om te kopen en dan vijf jaar te laten liggen? Dan probeer ik er niet absoluut het beste van het beste uit te pikken, maar wel iets dat met een grote mate van waarschijnlijkheid een mooie return zal opleveren. Ik schuif graag Alibaba naar voor, dat is een no-brainer.

Via het Chinese bedrijf [genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq] speel ik in op de sterke trend richting e-commerce. Dat is een markt die zo stevig groeit dat het zelfs niet erg is als ze een klant verliezen aan een concurrent. De vijver wordt steeds groter waardoor ze er vier nieuwe voor in de plaats krijgen. Die bedrijven hebben momenteel nog veel kosten aan dat logistieke apparaat maar deze zullen dalen als de infrastructuur op poten staat en naarmate er nog meer klanten bijkomen. Massa is kassa! Trouwens, hun platform en model op orde, kunnen ze simpelweg extra en nieuwe producten toevoegen. Er worden zelfs al vliegtuigen op verkocht.

Waarom nu Alibaba en niet Amazon? Wel, ten eerste omwille van de waardering. Die eerste is goedkoper. Ik vermeld als voorbeeld een PEG-ratio, koers-winst afgezet tegenover de groei, van 0,75. Een cijfer onder 1 wil zeggen dat het bedrijf qua koers-winst goedkoop is in vergelijking met de verwachte groei. Ten tweede verrijkt de Chinese bevolking zich snel en ontwikkelt zich een omvangrijke middenklasse. China heeft nog een grote inhaalslag qua koopkracht door te maken en de reële BBP-groei ligt er nog steeds een stuk hoger dan bij ons. En wie rijker wordt consumeert meer!

Ten slotte is er data. Dat blijft eveneens een heel potente trend, met een groeiende vraag naar cloud-storage. En ook Alibaba heeft zijn cloudnetwerk. Dit is voorlopig alleen voor China maar zij komen later misschien ook wel naar Europa en Amerika. Ze willen zich echter eerst focussen op de Groot-Aziatische markt. Dus naast China schuiven ook Japan, Hong Kong, Indonesië, Vietnam, … allemaal bij. Onder die brede noemer van cloud hebben we verder nog artificiële intelligentie, data mining, data computing. Dat kan je alleen uitbouwen als je data en servers hebt.

Alibaba speelt dus in op verschillende tendensen. E-commerce, cloud, data en Chinese groei. Het bedrijf heeft een toppositie in al die markten. Het is niet al te duur gewaardeerd en het hoest cash op bij de vleet. Is er een bedrijf dat het beter zal doen? Dat zal wel, maar met Alibaba kan je inspelen op die trends zonder ál te veel risico te lopen.

Inmenging Chinese overheid

Alibaba zit nu een beetje in de vuurlinie van de Chinese overheid. Maar dat vormt ook een koopopportuniteit op de beurs. Ik denk dat het vooral wat tegen Jack Ma persoonlijk is. Die heeft te hard geroepen maar heeft de boodschap nu wel begrepen en is even van het toneel verdwenen. Het zou me niet verwonderen als die staatsburger wordt in een ander land. Daarnaast was er een probleem qua shadow banking met hun dochter Ant Group, vooral inzake microkredieten. Dat moet inderdaad misschien wat meer gereguleerd en gestructureerd worden. Ze moeten meer ‘bank’ worden, buffers opzijzetten en dergelijke.

Maar China zal zijn eigen bedrijven niet écht slachten hoor, wel aan banden leggen via regulering en verplichtingen inzake rapportering. Bedrijven die meer gereguleerd worden moeten echter zeker niet stoppen met groeien, zo bleek uit het verleden.

Ik refereer even naar de discussie rond extra regulering voor Facebook van enkele jaren terug. Zuckerberg stelde daar samengevat het volgende: Geen probleem, doe maar, wij zijn groot, financieel krachtig en matuur, maar de andere bedrijven moeten ook aan die regels voldoen. Die concurrenten zijn echter kleiner, minder sterk en maken dan geen kans meer. Dat is de paradox van de regulering. Zolang er dus een level playing field is maak ik me geen al te grote zorgen over extra regels en verplichtingen voor Alibaba. MiFID is in Europa trouwens een goed voorbeeld daarvan. Kleine vermogensbeheerders zijn er de nek door omgedraaid en de groten hebben de klanten overgenomen.

Alibaba komt trouwens, net als Tencent, uiteindelijk niet op de blacklist in Amerika. Ook Nasdaq wil zijn darlings niet kwijt natuurlijk. Maar als ze daar toch zouden moeten verdwijnen, zullen ze niet op een kneusjesbeurs in China terechtkomen. Het zal nog niet voor dit jaar zijn maar Wall Street zal binnenkort niet meer de grootste financiële markt zijn.

Of via ETF…

Om het bedrijfsspecifiek risico echter uit te sluiten wanneer je iets koopt om het lang te laten liggen, de zolderkamermethode zeg maar, dan verkies ik vaak een ETF. In deze kan je dan ééntje op e-commerce nemen. Op onze jaarlijkse Bolero Tips & Trends-dag geef ik ook altijd een ETF mee. Daarmee kan je een hele trend bespelen, semiconductors, duurzaamheid, robotica, maakt niet. En je haalt er zo het bedrijfsspecifiek risico wat uit.

Neem nu ‘clean oil & Gas’, dat zal in de toekomst belangrijker worden, maar haal er maar eens dat bedrijf uit dat er zal uitspringen hé! Een ander voorbeeld. Wirecard, dat Duitse bedrijf speelde in op een belangrijke trend van digitale betalingen samen met andere kanjers als Square en PayPal. Maar het is Wirecard niet zo goed vergaan [het bedrijf ging afgelopen jaar failliet na boekhoudfraude]. Dat er in heel die sector toekomst zit was echter makkelijker te voorspellen en minder risicovol.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere interviews hier.

Foto: Tom Simonts, KBC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s