5 tips voor komende 5 jaar: #2 Pierre Van der Vennet van VCIB

Aan het begin van het nieuwe jaar publiceert Beurswereld.com ‘5 tips voor de komende 5 jaar’. Vijf marktexperts kijken in hun glazen bol en lanceren een beleggingsidee dat de komende jaren wel eens zijn vruchten kan afwerpen. De tweede in de rij is Pierre Van der vennet van beleggingsclub VCIB. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Van der Vennet: Mijn tip samengevat: ‘China!’. De Chinezen gaan ons overrulen binnenkort! Wij spelen bij VCIB in op bewegingen op korte termijn maar dit is eigenlijk een trend waarin ik stevig geloof voor de komende decennia.

Als je ziet welke groei hun bedrijven daar doormaken, en dit is nog maar het begin hoor. Er is nog nooit in de geschiedenis een opkomende markt geweest die zo groot was. Bij de opkomst van Amerika na de Tweede Wereldoorlog waren die een stuk kleiner. We kunnen er gewoon niet onderuit. Zolang we kunnen moeten we mee profiteren van die opmars, en dat kan via specifieke bedrijven en enkele ETF’s.

Wij volgen concreet drie trackers op China. Eerst hebben we twee ETF’s die de grotere bedrijven volgen, de ‘iShares China Large-Cap ETF’ of FXI en onze favoriet, ‘Xtrackers Harvest CSI 300 China A-Shares’, ASHR. In de ‘iShares MSCI China’, MCHI zitten dan weer ook middelgrote bedrijven.

Topper in technologie

China is verschillende technologische veldslagen aan het winnen.

Neem nu de elektrische auto’s, daar zitten ze al een paar straten voor. Je hebt er vier à vijf toppers, maar de bekendste is Nio. Die heeft een enorme stijging achter de rug maar we geloven er nog steeds rotsvast in. Ik zie niet in waarom Nio binnen vijf jaar geen erg grote fabrikant zal zijn, het wordt misschien wel de nummer 1 van de wereld.

Op vlak van zonne-energie zijn de Chinezen ook al de nummer één van de wereld. Ze moeten wel inzetten op duurzame energie, want ze zullen zelf de zwaarst getroffenen zijn van de milieuproblematiek met hun sterke groei, industrie en grote bevolking.

Op vlak van 5G is nog een veldslag te leveren, maar in China beschikken wel al hele steden over dit snelle mobiele netwerk, in Brussel weten ze nog niet wanneer ze eraan gaan beginnen. Een andere veldslag is artificiële intelligentie.

En dat zijn niet alleen meer kopies daar in China hoor. Ze kopiëren nog altijd, vergis je niet, elke grote universiteit in het Westen is doordrongen met Chinezen, maar er is ook heel veel eigen onderzoek en innovatie.

Is de grip van de overheid op het economische leven, recent nog gezien met de strubbelingen tussen Alibaba/Ant Group en Xi Jinping, geen risico?

Net het omgekeerde, in China liggen de rails al klaar tot in 2050. Op die rails zal gereden worden, zonder afwijken. Europa is de rammelkast, de onzekerheid zit hier in het Westen. Hoe zal het hier zijn qua taxatie de komende decennia? Geen kat die het weet. Hoe gaan ze de schulden hier afbouwen, de migratie aanpakken, de milieuproblematiek, …? Het pad in China is duidelijk.

En dan kun je je afvragen, gaan de Chinezen die grip van de politiek blijven pikken? Denk er dan eens aan dat hun ouders en vaak zijzelf nog tot hun knieën in de modderige rijstvelden stonden. Onvoorstelbaar hoe zij van straatarm naar een maatschappij met een vrij brede, welvarende middenklasse zijn gegaan. Een enorme markt van consumenten dus, ze hebben ons eigenlijk zelfs niet nodig, ze kunnen op zichzelf al goed door.

Onze partner VCIB, Vlaams Centrum voor Internet-Beleggers, is de grootste beleggingsclub van Vlaanderen en is gevestigd in Kortrijk. Bekijk zeker nog eens het aanbod waarbij u via Beurswereld met korting kan inschrijven voor een cursus.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: Pierre Van der Vennet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s