5 tips voor komende 5 jaar: #1 Philippe Gijssels van BNP Paribas Fortis

Aan het begin van het nieuwe jaar publiceert Beurswereld.com ‘5 tips voor de komende 5 jaar’. Vijf marktexperts kijken in hun glazen bol en lanceren een beleggingsidee dat de komende jaren wel eens zijn vruchten kan afwerpen. Beginnen doen we met Philippe Gijsels, Hoofd Marktstrategie bij BNP Paribas Fortis. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Gijssels: Volgens mij zitten we aan de vooravond van een enorme stierenmarkt in grondstoffen en grondstofgerelateerde bedrijven. Daar zijn zowel een groeiende vraag als een beperkt aanbod verantwoordelijk voor.

Boom in vraag

Ten eerste zal de economie stevig aantrekken na corona, van zodra de vaccinaties echt op dreef komen. April, mei, wie zal het zeggen, maar ik denk dat het een grotere beweging wordt dan wat de markten nu verwachten.

Het befaamde Diderot-effect zal hier spelen. De Franse verlichte filosoof uit de achttiende eeuw had geen geld voor het huwelijk van zijn dochter, een nogal beschamend idee voor een ontwikkeld man als hij. Zijn mecenas, tsarina Catharina De Grote wou echter bijspringen. Dat gebeurde uiteindelijk door de persoonlijke bibliotheek van de schrijver over te kopen voor 15.000 Franse livre, de man had dus geld, behoorlijk veel zelfs. Hij kocht dan ook een mooie robe voor zijn dochter. Maar die andere kleren staken daar dan toch wel wat tegen af, en Diderot zat daar te werken in zijn simpele rieten stoel en zou liever een mooie houten stoel kopen,… De bal ging aan het rollen en het bedrag werd er in een hoog tempo doorgejaagd. Les van dit verhaal: consumptie brengt extra consumptie met zich mee.

Wanneer we weer op restaurant en op reis kunnen gaan zullen ook weer andere dingen gekocht worden. We kunnen opnieuw op restaurant en op reis. We zullen daarvoor nieuwe kleding kopen, vrouwen zullen meer lipsticks over de toonbank doen gaan, … Die boom in consumptie zal aanzienlijk zijn. En dankzij de hoge spaarquotes van afgelopen tijd zit er veel geld klaar.

Een tweede driver blijft China. Het land draait op een stevig toerental en is relatief snel uit de crisis gekomen.

Een derde, zeer belangrijk, element vormen de elektrische wagens. Elons Musk zegt letterlijk dat hij enorm veel nikkel zal nodig hebben. En om elektriciteit te transporteren is koper nodig. Vooral in die twee grondstoffen hebben we nog maar het begin gezien van een gigantische bull market. In afgeleide orde hebben we dan nog lithium, kobalt en magnesium.

Men probeert voor batterijen meer en meer naar nikkel over te schakelen. En als er meer gebruik wordt gemaakt van van elektriciteit moet die ook getransporteerd worden, en daar hebben we koper voor nodig.

Kobalt valt niet zomaar te vervangen in batterijen, het is belangrijk in de batterij ter stabilisatie en voor snelle oplaadbaarheid. Toch zal deze grondstof meer en meer weggesubsidiëerd worden. Lithium wordt wat klassieker.

Beperkingen aanbodzijde

Heel veel grondstoffen raken door die vraag in een deficit en producenten moeten zich dan gewoon aan de marktprijs aanpassen, ze hebben weinig keuze. Daardoor kunnen deze stierenmarkten erg ver gaan. Dat zien we zelfs nu in de staalprijzen door het beperkte aanbod aan ijzererts, maar ik zou het persoonlijk vooral gaan zoeken in de elektrificatie van het wagenpark, nikkel en koper.

Jarenlang is er erg weinig geïnvesteerd in ontginning van grondstoffen en mijnbouw. Die capaciteit kan je niet op korte termijn gaan verhogen. Reserves vinden, de operaties financieren, vergunningen aanvragen, … Het duurt zeker vijf jaar alvorens je de eerste gram uit de grond haalt.

Bijkomend is er ook de tendens van het zogenaamde ‘resource security’. Bedrijven willen hun aanvoer van grondstoffen verzekeren en zullen hun toeleveranciers misschien gaan opkopen. Het zal mij niet verwonderen wanneer Musk bepaalde bedrijven zal overnemen, zodat hij zich geen zorgen meer moet maken over de grondstoffen voor zijn miljoenen batterijen.

Een vraagpush en een klein aanbod zullen zorgen voor een opmars die we sinds de jaren ‘60 en ’70 niet meer hebben gezien. Niet alleen 2021 maar de komende jaren zullen we daar een mooie opportuniteit krijgen, denk ik. Via gediversifieerd fondsen met grondstofbedrijven, grote en kleine, kan je daar mooi op inspelen.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: Philippe Gijsels, BNP Paribas Fortis

Disclaimer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s