(Té?) groene lichten richting 2021

Eind september schreef ik het artikel ‘Laatste kwartaal met hete hangijzers!’. Het was inderdaad een voor beleggers zeer druk trimester, met de nodige volatiliteit, onzekerheid maar toch zeker ook goede uitkomsten. Daar zijn de beurskoersen dan ook niet vreemd aan, zeker wat de traditionele en value-sectoren betreft. 2021 lijkt zich bijgevolg ook mooier aan te dienen. 

Belangrijkste nieuws en interviews via mail

Coronavaccins

Waar eind oktober de beurzen weer afzakten door de tweede coronagolf, begon november op een positieve noot. Het herstel werd extra getriggerd door positief vaccinnieuws van verschillende farmagiganten. Landen namen massaal opties op de vaccins, soms met hogere aantallen dan wat uiteindelijk realistisch kan geproduceerd worden.

Partners Pfizer en BioNTech waren trendsetters en publiceerden resultaten van een coronavaccin op 9 november, twee dagen voor het symbolische Wapenstilstand, met een veel hoger dan verhoopte effectiviteit. Vandaag is dat vaccin reeds goedgekeurd in Amerika, Europa en het Verenigd Koninkrijk en starten overal de vaccinaties. Moderna kwam, niet veel later, met een nog hogere efficiëntie. Hun vaccin wordt her en der nog beoordeeld door de regulatoren, maar werd in Amerika bijvoorbeeld al goedgekeurd door de FDA. AstraZeneca liet bij monde van de CEO afgelopen zondag weten dat hun vaccin niet zal moeten onderdoen voor twee bovengenoemde concurrenten. Dat wil zeggen dat verschillende bedrijven goede middelen kunnen produceren, het leveren dus sneller kan gaan en dat iedereen, ook jongeren, effectieve vaccins mogen verwachten.

In Europa maken ze zich intussen druk over de trage gang van zaken. De vaccinaties beginnen er pas, waar Amerika al enkele miljoenen doses inspoot en het VK ook al meerdere weken bezig is. Traagheid is Europa natuurlijk niet vreemd.

In afwachting van het heropenen van het vrije economische leven ondersteunen centrale banken te allen prijze de economie en de overheden grijpen hun gretig aanreiken van goedkope schuldfinanciering aan om fiscale steunpakketten in het leven te roepen. In Amerika zijn ze opgelucht dat het nieuwste fiscaal pakket van 900 miljard dollar er eindelijk door geraakte. Op die manier kunnen werklozen weer rekenen op verhoogde uitkeringen en getroffen bedrijven op premies. Donald Trump ondertekende zondag het gevonden akkoord.

We zijn, ondanks de vaccins, natuurlijk lang niet uit de problemen. Eerst moeten we nog maandenlange lockdowns of semi-lockdowns door, daarna zullen de gevolgen van faillissementen, werkloosheid en schulden nog lang op de economie wegen.

De lage rente, inkopen van centrale banken en steun van overheden moeten de schade beperken. Die vangnetten hebben natuurlijk ook hun prijs onder de vorm van schuldenbergen en eventueel ook té hoog oplopende inflatie. Daar kunnen we nu alleen van dromen, maar beleggers in goud zijn er duidelijk niet gerust in en dekken zich via het edelmetaal in. Vrijstellen van overheidsschulden door centrale banken zouden die inflatoire krachten alleen versterken.

Presidentsverkiezingen

Op 3 november was nog niet meteen duidelijk of Joe Biden wel degelijk genoeg kiesmannen zou binnenhalen om op 20 januari 2021 ingezworen te worden als nieuwe Amerikaanse president. Vandaag is dat wel duidelijk, evenals de onwaarschijnlijkheid dat Donald Trump met zijn talrijke aanklachten iets zal bereiken.

Nu, goed nieuws is een Democratische president niet meteen voor de beurs. Zeker niet als hij opgehitst wordt door een populaire linkervleugel van de Bernie Sandersen en Alaxandria-Ocasio Cortezen van deze wereld.

Dit beeld moet echter genuanceerd. Ten eerste is Joe Biden persoonlijk een gematigde Democraat, net als zijn vice-presidente Kamala Harris. Ten tweede lijkt Biden eerder de hulp van de gematigde Republikeinen in te roepen dan de linkervleugel van zijn eigen partij om op die manier hopelijk meer te bereiken. Ten derde volgt hieruit dat hij niet al te fel zal kunnen doorzetten met belastingverhogingen voor bedrijven en vermogenden. Een senaat die waarschijnlijk in Republikeinse handen blijft, tenzij de Democraten beide zetels van Georgia begin komende maand binnenhalen, zal eveneens de meest ‘extreme’ en linkse plannen van Biden afremmen.

Brexit

Ten slotte kwam er op de valreep goed nieuws rond Brexit. Wat iedereen stilaan als onmogelijk begon te aanzien kwam er uiteindelijk toch nog van: een vrijhandelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Na 31 december, wanneer de transitieperiode voor de uitstap uit de EU en al haar regelgeving afloopt, zal er nog steeds rechtenvrije handel kunnen plaatsvinden tussen het continent en het VK. Geen invoertarieven, geen quota en afspraken rond toezicht op eerlijke concurrentie en visserij. Boris Johnson wees in zijn begeleidende brief bij dit akkoord op het eerste vrijhandelsverdrag dat de EU sluit met een derde partner en de wil om goede buren te blijven.

Lees ook ons recente interview met Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius, erop na, over bovenstaande onderwerpen.

Heeft u onze aanbieding tot korting bij beleggingsclub VCIB al gezien?

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s