Amerika’s worsteling met COVID

De Verenigde Staten zijn er niet goed aan toe wat corona betreft. Het aantal besmettingen loopt stevig op, de dodentol evenzeer. Toch blijft het wachten op nieuwe steun vanuit de politiek door politiek gebikkel. 

Belangrijkste nieuws en interviews via mail

Onderin een beeld van het dagelijks aantal doden in Amerika door corona. Vergelijkbaar met de ernstige situatie in Duitsland maar een pak minder erg dan in de Benelux.

Gegevens CSSE, John Hopkins University

Het belangrijkste beslissingsniveau voor lockdowns en beperkingen van activiteiten is de individuele staat. Velen nemen ook maatregelen, zo niet blijven de mensen gewoon zelf thuis uit angst voor grote massa’s en besmettingsgevaar.

Macro-cijfers

Twee Amerikaanse macro-economische cijfers gaven ons afgelopen week al aan dat de Amerikaanse economie weer hevig lijdt onder de epidemie. Het zomerherstel is daarbij afgebroken. De wekelijkse steunaanvragen voor werkloosheid bleken donderdag te zijn gestegen naar 885.000 aanvragen. Bij het begin van de crisis zagen we nog cijfers tot 7 miljoen passeren maar het huidige getal blijft fel boven de top van 665.000 op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Daarnaast bleken ook de retailverkopen in het slop, met een daling van 1,1 procent in november maand-op-maand.

Congress en Fed

Nood aan hulp vanuit de overheid en de centrale bank dus! De Federal Reserve hield woensdag weer eens een ‘whatever it takes’-momentje. Voorzitter Jérôme Powell sprak niet langer over maandenlange inkopen van schulden maar rekt deze tot wanneer de doelstellingen duidelijk zijn gehaald, een gemiddelde inflatie van 2 procent en maximale werkgelegenheid. Elke maand minstens 120 miljard en de rente blijft nog zéér lang ultralaag.

De bal ligt nu écht meer dan ooit in het kamp van de overheid. De Federal Reserve belooft klaar te staan om alle schulden op te kopen, dat doen ze al lang. Het Amerikaanse Congres raakt het er echter nog niet  over eens hoeveel extra schulden ze zullen aangaan en waar ze het aan willen besteden. Tegen het einde van het weekend zou er een deal van ongeveer 900 miljard dollar op tafel moeten liggen, fluisteren sommige parlementsleden. Een shutdown van overheidsapparaten werd intussen wel al afgewend.

Er resten enkele struikelblokken, alvorens de nodige steun aan werklozen en bedrijven kan vrijgegeven worden. Zo zijn de Republikeinen niet meer bereid leningen aan KMO’s en lokale overheden te backen vanuit de overheid. Het zijn nochtans vooral kleinere bedrijven die door de crisis het zwaarst worden getroffen en de lokale besturen moeten vaak ingrijpende beslissinge en maatregelen nemen, controles uitvoeren, … die ook vreten aan hun budgetten.

Democraten zien in de tegenkanting van de Republikeinen, zowel qua bedrag als qua soort maatregelen, een poging om het president-elect Joe Biden moeilijk te maken en geen al te simpele erfenis mee te geven.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Foto: Reuters, Erin Scott TPX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s