Schuldenbergen, vaccins, selecteren van sectoren, … – Gesprek met hoofdeconoom Véronique Goossens (Belfius)

Zijn de gigantische schuldenbergen die vandaag worden opgebouwd wel zo onschuldig? Is het positieve marktsentiment sinds de vaccins terecht? Welke sectoren nemen we best in beschouwing? En ten slotte, wat betekent Biden voor de belegger? Beurswereld.com ging in gesprek met hoofdeconoom Véronique Goossens van Belfius. 

Belangrijkste nieuws en interviews via mail

De ECB kwam gisteren nogmaals met een mooi stimuluspakket, overheden geven almaar extra schulden uit om de coronacrisis te bestrijden. Is die schuldenberg wel houdbaar, of gaan de centrale banken daar vroeg of laat wat moeten kwijtschelden?

Dat is een interessant vraagstuk, één dat trouwens steeds vaker boven komt drijven. Ik zie er momenteel in Europa nog geen meerderheid voor, al wordt het in sommige kringen geopperd. Vorige week werd er nog een ballonnetje opgelaten in Italië.

Op dit moment worden die schuld getolereerd en niet als al te problematisch aanschouwd. Zolang er uitzicht is op groei en inflatie die de rente overtreffen is dat relatief onder controle. Die financieringskost voor de overheden wordt zelfs verwacht nog verder te dalen.

Maar is dat allemaal duurzaam en wat als die rentevoeten gaan stijgen? De ECB zal dit onder controle proberen houden… Maar hoe lang kunnen zij dit volhouden? Terechte zorgen. Op lange termijn moet dit herbekeken worden. Men moet er voorts op letten dat al die kosten die nu gemaakt worden tijdelijke zaken zijn. Dat is echt wel cruciaal. De steunmaatregelen die nu in stelling worden gebracht mogen niet structureel worden want dan wordt het probleem echt niet meer te overzien.

Maar op korte en middellange termijn geen groot probleem dus, niet economisch, noch politiek, waar men niet opnieuw naar een zwaar besparingsprogramma wil gaan zoals tijdens de Eurocrisis van 2011-2012. Men ziet overheden momenteel meer dan ooit als deel van de oplossing via een ruim begrotingsbeleid.

Die lage rente heeft er natuurlijk voor gezorgd dat de beurzen zo hoog staan als nu. Het positief vaccinnieuws deed daar afgelopen weken nog een serieuze schep bovenop. Terecht?

Een beurs anticipeert. Dat goede nieuws is nog niet weerspiegeld in de realiteit, maar het vaccinnieuws is wat mij betreft echt wel een gamechanger. Zeker met een zodanig hoge effectiviteit, waarop eigenlijk niemand echt hoopte. Die beursreactie is een voorafname van het economisch herstel ten gevolge van die vaccinering.

Nu, staat er nog een rem naar waar de beurzen naartoe kunnen? Je moet natuurlijk de goede sectoren kiezen om te profiteren van toekomstige groei, enigszins kieskeurig zijn. Op lange termijn is het sowieso een goed idee en geven we de voorkeur aan aandelen. Wij hebben onze aandelenpositie de jongste weken ook verder opgebouwd en zijn voorzichtig optimistischer geworden na het vaccinnieuws en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op korte termijn zullen we daarentegen nog wel wat bokkensprongen zien.

Naar welke sectoren kijkt u dan precies?  

De winnaars van het afgelopen jaar zullen het goed blijven doen, technologie en de gezondheidssector. Daarbij moet je volgens mij ook kijken naar opkomende landen, de horizonten wat verbreden. Ga eens kijken welke mooie technologiebedrijven ze er te bieden hebben.

Wat momenteel ook een goeie sector is zijn de bankaandelen, beleggers zijn hier veel te pessimistisch over geweest.

U vermeldt ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In welke zin maakt Biden u positiever?

Puur voor Wall Street zou Trump eigenlijk beter geweest zijn, aangezien hij de belastingen niet zou verhogen. Joe Biden was dat wel van plan. Echter, hij zal rekening moeten houden met een Republikeinse meerderheid in de Senaat. Dat Congres zal hem temperen. Ik moet er natuurlijk bijzeggen dat zijn ambitieuze stimuluspakket dan ook verzwakt zal worden, maar er zal er sowieso wel één komen. De risico’s zijn anders gewoonweg té groot en de vorige fondsen zijn uitgeput.

Macro-economisch gezien zal Bidens buitenlandpolitiek meer bevorderlijk zijn. Hij zal de banden weer aanknopen met Europa, diplomatischer zijn met China, bondgenoten zoeken, … De handelsrelaties weer in een gunstigere dynamiek brengen.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Belfius, Véronique Goossens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s