ECB schiet donderdag wellicht weer te hulp

Donderdag mogen we ons weer verheugen op een nieuw rondje stimulus van de ECB. Ok, het is niet helemaal zeker… Maar het lijkt niet ongewenst in deze nieuwe golf aan wereldwijde lockdowns en bij nog steeds moeizame Brexit-onderhandelingen. Onze werkwoordkeuze met ‘lijkt’ is trouwens niet toevallig.

Belangrijkste nieuws en interviews via mail

Eind dit jaar verloopt, zoals u wellicht weet, de Brexit-transitieperiode, waarbij de Britten nog nagenoeg alle Europese regels volgen. Er is nog steeds geen handelsakkoord. De wateren voor visserij en het gelijke speelveld inzake concurrentie blijven hinderpalen. Een harde Brexit blijft een reële optie, en daar zijn de Britten helemaal niet op voorbereid. Heffingen en controles aan de grens, lots of administration, … hoe gaan ze dat doen zonder ellenlange files. Ze leggen alvast parkingen aan om de vrachtwagens te doen wachten!! Deze week kan de cruciale gesprekken verder, vanavond is een gesprek tussen Johnson en Ursula Von der Leyen gepland.

Op coronafront zijn beleggers euforisch over het vaccinnieuws, wat effectief mooi nieuws is en hoop geeft. Ze vergeten wel misschien even dat we 1) nog maandenlang met beperkende semi-lockdowns zullen zitten, ook in Amerika met Joe Biden, 2) de schuldenberg zodanig is opgepompt dat we ofwel heel wat problemen met terugbetalen krijgen ofwel een opstoot van inflatie als dat geld allemaal permanent in de economie blijft, 3) heel wat bedrijven overkop zullen gaan met werkloosheid en negatieve impact op kredietverstrekkers tot gevolg.

Stimulus

Op fiscale stimulus blijft het wachten. In Amerika blijven Democraten en Republikeinen bikkelen over nieuwe steunpakketten. Dit komt er ongetwijfeld, er wordt momenteel zelfs gesproken over een aanstormende enveloppe van ruim 900 miljard dollar. Maar het is niet onmogelijk dat het spierballengerol duurt tot de Congresverkiezingen in Georgia van begin januari. In Europa blijven Polen en Hongarije hun hard stance aanhouden. Zij willen geen politieke inmenging vanuit Europa voor wat hun binnenlands beleid betreft en zolang blokkeren zij de vrijgave van de coronamiljarden, onder de vorm van leningen en giften.

Tussentijds redden de centrale banken de meubelen. Of ze nog veel extra kunnen doen is voor discussie vatbaar. De ECB, de Federal Reserve, de Bank of Japan, … hebben hun balansen abnormaal ver opgezwollen en de rente wordt nog minstens een half decennium rond het nulniveau verwacht. En de belangrijkste doelstelling, de inflatie? Die blijft achter, in Japan blijft men zelfs met deflatie worstelen. Brengen nog wat extra miljaren wel zoden aan de dijk? Ze zullen de financial assets misschien nog wat verder opblazen. Enfin, zich rijker voelende beleggers zullen uiteindelijk misschien ook wat meer gaan uitgeven, als het een troost kan zijn.

Komende donderdag zou Frankfurt de voorwaarden en termijnen van de langetermijnleningen aan banken (TLTRO) nog wat verder kunnen versoepelen. Een nog lagere depositorente, nu al ver onder nul, wordt ook geopperd. Echter, dat zou de banksector nog meer pijn doen in deze, voor hen al zeer moeilijke, crisis. Misschien nog wat meer budget voor het opkoopprogramma van obligaties (PEPP, pandemieprogramma)? Best mogelijk. Voorzitster Lagarde liet alvast verstaan dat er iets in de pijplijn zit. Alleen dat eerste, TLTRO, zal dan wat mager zijn.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s