Koen De Leus: China aantrekkelijke groeimarkt, máár er zijn terechte vraagtekens

China en bij uitbreiding emerging markets verdienen een plaats in een gediversifieerde portefeuille. Maar de zorgen rond staatsinmenging en rechtszekerheid zijn niet onterecht. Beurswereld.com sprak met Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis over investeren in China, na recente strubbelingen die beleggers niet bepaald geruststelden.

Zo wou de financiële betalingsdochter Ant Group van e-commercereus Alibaba naar de beurs trekken maar daar stak de Chinese overheid na negatieve uitlatingen van oprichter Jack Ma een stokje voor. De invloed van de staatsbanken wordt verondersteld hier een rol te hebben gespeeld. Andere techreuzen als Tencent, JD.com en Meituan-Dianping worden ook geviseerd wegens hun grootte en groeiende macht. Ten slotte wegen fraudeschandalen zoals met Luckin Coffee op het vertrouwen.

Belangrijkste nieuws en interviews via mail

Meneer De Leus, u kent de Chinese markt en economie goed en ging ook op studiereis naar het land. U liet zich in het verleden positief uit over beleggen in het grote land. Wat is uw mening over de recente feiten inzake overheidsingrijpen en transparantie?

 Dé grote voorstander van China ben ik niet hoor, maar ik vind wel dat je er als belegger moet aanwezig zijn omdat het een interessante groeimarkt is, één van de weinige die nog overblijven. We verwachten volgend jaar een groei van 8 procent. Je moet al serieus zoeken om dat elders te vinden. Maar dit gaat niet noodzakelijk gepaard met een stijgende beurs natuurlijk.

Het doel van de Chinese overheid is wel om de kapitaalmarkten stap voor stap open te stellen voor de Westerse investeerder. Maar de maturiteit als markt zoals een Wall Street hebben ze nog lang niet.

Zaken als inmenging door de overheid en bedenkelijke publicatieverplichtingen spelen hier hun rol. Daar moet elke geïnformeerde belegger wel weten dat er in China volgens andere regels wordt gespeeld.

De overheid moeit zich er duidelijk met bepaalde beslissingen, onlangs nog met Alibaba en dochter Ant Group. Daar dreigde een heuse shadowbanking te ontstaan en dan laten ze even hun stekels zien. Dat is eigen aan hun sterke greep op die economie. Zij kunnen op die manier anderzijds ook snel en zeer groeistimulerend optreden. En als ze de boodschap willen brengen dat zij nog altijd de baas zijn, kunnen ze dit eveneens hardhandig doen.

Ze beseffen zelf wel dat ze deze handelswijze niet te structureel moeten maken hoor. De aantrekkelijkheid van de beurs van China zou daardoor stevig onder druk komen. Beleggers zullen het vertrouwen verliezen in de toch wel bedoelde evolutie naar een vrije markteconomie en eerder de indruk krijgen dat toch vooral die alleenheerschappij van de communistische partij er de klok blijft slaan. Enfin, de boodschap van de overheid is overgekomen bij die grote Chinese ondernemers, maar ze zullen wel twee maal nadenken om regelmatig zo op te treden.

Anderzijds maakt het land een enorme evolutie, groei en innovatie door, daar kan je niet omheen, zeker wat technologiebedrijven betreft [Alibaba, Tencent, JD.com, Meituan-Dianping, Baidu, Huawei, …]. Zij maken een enorme inhaalbeweging ten opzichte van het Westen. Sommige van die bedrijven zijn ware wereldtop en moeten niet meer onderdoen voor hun Amerikaanse tegenspelers.

In een gediversifieerde portefeuille heeft China, en emerging markets in het algemeen, een plaats, te meer binnen een evolutie van groei naar value stocks.

De Amerikaanse dollar werkt ook mee. Deze zal volgens ons langzaamaan verder verzwakken, door een aanhoudend lage rente alsook een lagere risicoaversie. Dit speelt in het voordeel van groeimarkten, daarom niet specifiek China maar zeker ook de landen waarmee zij veel handeldrijven. Veel van hun grondstoffen noteren in dollar en ook hun schulden gaan ze vaak in de Amerikaanse munt aan.

Om een mature markt te vinden moet je nog niet in China zitten, maar wel voor andere, voorgenoemde, redenen.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: BNP Paribas Fortis, Koen De Leus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s