Beursgenoteerd Brussel schept cash binnen

Onze Brusselse bedrijven gaan en masse over tot kapitaalophalingen, via eigen of vreemd vermogen. Gelijk hebben ze, want beide walletjes zijn momenteel om van te smullen. En het geld kan goed van pas komen, voor moeilijke tijden, voor herstel of zelfs meer dan dat.

Laten we beginnen met het eigen vermogen. Aedifica. Mooi voorbeeld van een enorme kapitaalverhoging, deze week aangekondigd! En het is er voor de verandering eens eentje waar alle beleggers, ook de kleine, kunnen op intekenen. Voor elke vijf oude aandelen wordt er een nieuw gecreëerd. Op die manier haalt de zorgvastgoedinvesteerder bijna een half miljard euro op! Ook het kleinere broertje, Care Property Invest, houdt maar niet op private plaatsingen door te voeren, vooral om acquisities te doen. Beide spelers willen groeien en marktleiders worden. Zo veel mogelijk overnemen om van de vergrijzing te profiteren. Logistiek vastgoed haalt ook gretig geld op (VGP, WDP, maar dat was nog in 2019), biotecher Argen-x haalde eerder dit jaar bijna 800 miljoen op.

Na de coronacrash van maart zijn de beurzen natuurlijk stevig hersteld. Ok, toegegeven, vooral Amerikaanse tech, maar ook andere markten staan weer aan meer behoorlijke niveaus. Dit in een tijd waarin corona nog steeds hard rond zich heen grijpt, een tweede golf duidelijk voelbaar is, de angst er bij de mensen goed inzit en allerlei nieuwe maatregelen aan een tweede lockdown doen denken. Niet alleen in België trouwens!

Logisch

Logisch dat bedrijven zich op moeilijke tijden willen voorbereiden, en dat kunnen ze makkelijk doen door nieuwe aandelen uit te geven aan mooie koersen. En als ze zélf niet echt moeilijke tijden tegemoet gaan kunnen ze afgestrafte concurrentjes voor een prikje opkopen met die cash.

Lenen

Een andere mogelijkheid om de liquiditeiten aan te vullen is geld lenen. En ook dat hoeft niet zo duur te zijn natuurlijk! De centrale banken houden al lang een nulrente aan, en deze periode is heus morgen nog niet achter de rug.

Bekaert gaf vorige week een obligatie uit aan 2,45 procent over 7 jaar, voor 200 miljoen in totaal. De staaldraadfabrikant zal vooral schulden aflossen met de … nieuwe schulden. Zo worden ze wat solider voor moelijke tijden. Deze week was er vastgoedontwikkelaar Atenor die 3,2 procent betaalt op 4 jaar en iets meer op 6 jaar, ook aankloppend bij de particulier. Er zal tot 100 miljoen worden opgehaald. Een nulrente is dat natuurlijk niet, maar het zijn ook geen stabiele Duitse staatsobligaties… Deze bedrijven mogen blij zijn met zo’n beperkte kost.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s