Ivan Van de Cloot: Geen groot plan in Vivaldi maar veel losse maatregelen

De Belgische politiek blijft op korte termijn denken en dat is nefast voor onze economie, zeker in crisistijd. Een meerwaardebelasting kon afgewend worden. Zonder opkuis van het hele systeem zou die zeker niet aan de nodige welvaartscreatie hebben bijgedragen. Beurswereld.com ging in gesprek met Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de economische denktank Itinera. 

Is de nieuwe Vivaldi-regering, De Croo I, voldoende solide om de economische coronacrisis aan te pakken volgens u?

In een democratie is het belangrijk dat er iemand aan het stuur staat, zeker in een diepe crisis als deze. Dat is op zich al een positief element aan de vorming van deze regering. Of de nieuwe kapitein het schip echt gaat kunnen besturen, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Algemene politieke plannen blijven in België meestal beperkt tot grote voornemens en beloftes.

Die eerste taak, namelijk een democratisch verkozen kapitein aan het roer van het schip zetten, verwezenlijkten ze gelukkig nu wel. Deze kan dan ook verantwoordelijk worden gesteld voor dingen die misgaan.

Het feit dat er in Duitsland maanden iemand aan het roer stond en België stuurloos verder dobberde zag je duidelijk in het beleid en had ongetwijfeld een economische impact, al is die natuurlijk moeilijk concreet in te schatten.

De liberalen in de regering konden uiteindelijk een meerwaardebelasting van tafel krijgen. Hoe bekijkt u zo’n omstreden maatregel?

Het is eigenlijk erg dat er in België alleen creativiteit kan gevonden worden in het zoeken naar nieuwe belastingen terwijl de roep naar hervormingen van de fiscaliteit zo groot is. De kathedraal moet herbouwd worden, en daarvoor moeten taboes sneuvelen. Een meerwaardebelasting zou daar deel kunnen van uitmaken, maar niet binnen het idee van almaar extra lagen aan belastingen bovenop de rest van de koterij. In die context kan een meerwaardebelasting alleen maar negatief zijn. Ik kan het niet doorvoeren van een meerwaardebelasting positief noemen. Het ergerlijke is echter dat er daardoor ook helemaal geen zicht komt op een opkuis van het hele systeem.

Daarenboven zouden we in economisch moeilijke tijden vooral naar manieren moeten zoeken om meer economische groei te creëren en de hierbij horende fiscale hefbomen. Het lijkt me duidelijk dat ondernemerschap een enorm belangrijke sleutel is in het zoeken naar die economische groei en dat moet je ook weten te waarderen als beleidsmaker. Een meerwaardebelasting zonder opkuis van het hele systeem zou hier niet toe bijdragen, integendeel!

Investeert België genoeg in de toekomst of blijft het almaar beperkt tot overheidsconsumptie?

Deze nieuwe regering zegt eigenlijk ‘we gaan eerst inzetten op relance, daarna op hervormingen die dit land nodig heeft.’ Het gevaar is dat die relance zich reduceert tot het uitdelen van geld. Een ander risico is dat de hervormingen op de lange baan geschoven worden, wachten op sint juttemis!

We hebben eigenlijk geen echt toekomstplan in België. Dat ga je ook niet vinden in die maatregelen van Vivaldi. Het is een brei van losse maatregelen.

Politiek is natuurlijk vaak in de feiten ook het bedienen van belangengroepen maar het is ergerlijk wanneer het zich daartoe reduceert.

En wat met het Vlaamse beleid? We hebben pas de Septemberverklaring gehad?

Er is geen dag en nacht verschil tussen het Federaal en Vlaams niveau. Ze zijn beiden gedeeltelijk in hetzelfde bedje ziek. Het voordeel Vlaams is wel dat er iets meer nagedacht werd in relancecomités en daar is wel iets van doorgesijpeld in de Septemberverklaring.

De politiek in België reduceert zich vaak tot uitdelen van geld en consumptie. In Vlaanderen heeft men wat meer zaken die gaan richting investeren. Publieke investeringen zoals scholen en in de gezondheidszorg maar ook wat digitalisering betreft. Dat zijn tijdelijke injecties, stroomstoten aan de economie. Ze vormen geen blijvende kost.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Ivan Van de Cloot, Itinera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s