Laatste kwartaal met hete hangijzers!

Komende donderdag gaat het vierde en dus laatste kwartaal van het rampenjaar 2020 in. Het beloven volatiele en onzekere maanden te worden voor de markten, met ‘dank’ aan corona, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Brexit. 

Corona

Nu wereldwijd de coronabesmettingen stevig toenemen groeit ook weer de vrees voor nieuwe maatregelen, met alle gevolgen van dien voor de economie. In België zien we die stijging van het aantal besmettingen deels verklaard door een groter aantal uitgevoerde testen en meer performante contact tracing. De epidemie wint echter ook aan kracht, wat we kunnen opmerken aan de hand van het reproductiegetal R boven 1 en een stijgend aantal hospitalisaties.

Israël ging al tot verregaande lockdownmaatregelen over. De inwoners kunnen nauwelijks buiten hun eigen woonomgeving treden. Verschillende Europese steden namen eveneens maatregelen om het virus af te remmen, maar die tegelijk ook het culturele, vrijetijds- en economisch leven beperken.

De beurzen zijn er duidelijk niet gerust in en bewogen afgelopen weken, na een sterk herstel sinds midden maart, vlak tot een stuk lager. De sterk opgelopen Amerikaanse tech kreeg zo ongeveer de stevigste tik.

De Federal Reserve stelde beleggers op 16 september iet of wat teleur door niet meer te doen dan een bevestiging van jaren aan nulrente, om de inflatie ‘gemiddeld’ (= recente aanpassing van beleid) op 2 procent te krijgen. Voorzitter Powell kijkt nu eerder naar de politiek om extra fiscale ondersteuning in coronatijden te leveren.

De steunpakketten aan getroffen sectoren en huishoudens (CARES ACT) liepen immers af en de Democraten en Republikeinen komen maar niet overeen over verlenging van werkloosheidsuitkeringen, premies voor bedrijven, … De Republikeinen zijn wat zuiniger en de Democraten willen enkele duizenden miljarden extra uitgeven. Beide kampen willen in aanloop naar de presidentsverkiezingen niet al te veel aan elkaar toegeven. Stilaan lijken ze echter een beetje naar elkaar toe te groeien en een voorstel van de Democraten afgelopen donderdag zou volgende week kunnen gestemd worden.

Presidential elections

Die verkiezingen van 3 november beloven enige volatiliteit te veroorzaken, sowieso voordien maar mogelijks ook achteraf. Trump is ongetwijfeld één van de meest wispelturige en omstreden presidenten in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn opvattingen rond migratie, discriminatie, gezondheidszorg, het bedrijfsleven, … staan haaks op de gematigde Joe Biden. De eerste zal de bedrijven verder fiscaal ondersteunen, maar ook de handel met China bemoeilijken. De tweede wil een sterkere sociale zekerheid en meer regulering voor technologiegiganten en farmabedrijven. En dit zijn maar enkele voorbeelden.

Al maandenlang wordt bovendien geschermd met mogelijke manipulatie van de verkiezingsuitslagen, waardoor een ongunstige uitslag met grote kans verder onderzoek met zich zal meebrengen, zeker als Trump verliest. Volgens hem kan hij zelfs “alleen verliezen als er gefraudeerd wordt.”

Brexit

Eindigen doen we met een Europese, onaangename, aangelegenheid, namelijk de Brexit. Brits premier Boris Johnson lapte enkele eerder gemaakte afspraken van het uittredingsakkoord aan zijn laars en stelt zich behoorlijk hard op in de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Hij wil bovendien absoluut alles rond hebben tegen het einde van het jaar. Verlenging van de onderhandelingsperiode en dus het de facto deelnemen aan de Europese regels verwierp hij stellig. Een grondig akkoord tegen 2021 zit er waarschijnlijk dus niet in, laten we realistisch blijven. Een harde no-deal zou dan weer wél best kunnen, waardoor de Europese Unie en het VK terugvallen op WHO-regels voor handel met alle tarieven en barrières van dien. Vlaanderen en Nederland zijn trouwens belangrijke handelspartners van het Verenigd Koninkrijk.

Volg ons via de nieuwsbriefFacebook of twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s