Beleggen in niet-beursgenoteerde groeibedrijven – gesprek met management Gimv

Beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven via de beurs? Het kan! Beurswereld.com ging in gesprek met de Koen Dejonckheere (CEO) en Kristof Vande Capelle (CFO) van de investeringsmaatschappij Gimv, genoteerd aan Euronext Brussel.

Gimv investeert in private equity. Via jullie aandeel kunnen kleinere beleggers toegang krijgen tot deze categorie. Een interessante aanvulling in een gediversifieerde portefeuille?

Dejonckheere: Dat is een zeer belangrijke vraag en het is zeer juist! Mensen met grote vermogens doen dat via hun family office of wat dan ook, maar kleine beleggers kunnen dat bijvoorbeeld via ons doen. En we geven bedrijven toegang tot kapitaal van spaarders en pensioengeld dat anders niet bereikbaar is.

Private equity is eigenlijk een heel interessante beleggingscategorie tout court en genoteerde private equity een universum dat te weinig gekend is. Kristof zit trouwens in het bestuur van de vereniging LPeC, van beursgenoteerde private equity maatschappijen.

Vande Capelle: Absoluut. Van oorsprong was dit een Angelsaksisch initiatief maar we proberen het meer Europees te maken. Met de ‘andere Gimvs’ van Europa wisselen wij informatie en best practices uit, leren we van elkaar. Rond rapportering bijvoorbeeld, want onze resultaten zijn niet altijd zo makkelijk te begrijpen met cashresultaten, waarderingsresultaten en dergelijke meer.

Welke voordelen zien jullie daarin voor de belegger?

Dejonckheere: Zoals je in je vorige vraag al aanhaalde is het interessant qua diversificatie, maar er is ook nog een ander belangrijk gegeven, namelijk lage volatiliteit. We zien meer en meer interesse vanuit private banks en vermogensbeheerders om die reden.

Kleine en middelgrote bedrijven hebben door de lage liquiditeit [verhandelbaarheid] typisch een waarderingskorting. De beursgenoteerde mid- en smallcaps zijn echter ook heel volatiel. Als de beurs weer eens 20 procent zakt moeten de vermogensbeheerders rapporteren dat hun assets under management in waarde daalden, bijgevolg gaan hun fees naar beneden en krijgen ze heel wat commentaar over zich heen…

Private equity gaat over langere cycli, dat houdt men langer bij. Maar in die tussenperiode is er veel minder fluctuatie. Bij een zware economische crisis doen je bedrijven het ook wat slechter, daalt de waarde misschien eens met 10 procent, maar dat is toch nog iets anders dan een slag van 30 procent krijgen op de beurs. De schrik die vele beleggers voor de beurs hebben is er voor een stuk uit en bijgevolg een deel van de problemen voor de asset managers.

Gimv is natuurlijk wel beursgenoteerd.

Dejonckheere: Juist, als je het via ons doet moet je via de beurs. Daar moet je dan doorkijken, richting de netto actiefwaarde. De lage liquiditeit wordt echter opgelost want je kan ons aandeel altijd verkopen.

Om dat beursgenoteerd karakter te compenseren blijft Gimv hameren op het belang van het dividend. Onze Angelsaksische aandeelhouders vragen dan wel eens: “Waarom doen jullie geen terugkoop eigen aandelen. Daar moeten we geen belastingen op betalen.”

Vande Capelle: Het is wel wat aan het veranderen. Meer en meer Angelsaksische maatschappijen beginnen ook hun winsten uit te keren, net om die recurrente cash te laten terugvloeien naar de aandeelhouders. Het is daarnaast ook een kwestie van vertrouwen. Veel verzekeraars en familie-investeerders in ons kapitaal kennen onze onderliggende bedrijven niet maar dat dividend toont hen aan dat Gimv gezond is.

Private equity lijkt in België wel minder aanwezig?

Dejonckheere: Private equity is heel sterk in Scandinavië, Nederland en de UK, dankzij hun vele en grote pensioenfondsen. Hier in België werken we met een  systeem van herverdeling voor de pensioenen.

De gelden van die pensioenfondsen moeten per definitie op lange termijn worden belegd en gaan zo al snel naar private equity. Bijgevolg heb je daar een zeer mature, professionele private equity-industrie, met tal van benchmarks en statistieken, de slechte vliegen eruit en de goede trekken meer geld.

Crowdfunding is ook een mogelijkheid tot beleggen in niet beursgenoteerde bedrijven, maar dan eerder kleinere start-ups en scale-ups. Goed idee of eerder ondernemingen waarin maatschappijen als Gimv of banken niet willen investeren?

Dejonckheere: Daar zijn we toch wat sceptisch over! Een bedrijf dat ontstaat en groeit is in een permanente staat van herstructurering. De persoon die het bedrijf opricht is niet noodzakelijk de juiste persoon om het product op de markt te brengen, personeel te leiden, strategieën te wijzigen. Dat verhoogt het risicogehalte van het bedrijf. Private equity-investeerers kunnen hierin helpen maar die mis je vaak bij die kleine bedrijven.

Ze missen eigenlijk een degelijke raad van bestuur. Daarin kunnen private equity-investeerders hun ervaring en expertise meegeven aan het management, meedenken wat people management betreft, … Zeker bij jonge beginnende managers. Dat is cruciaal voor bedrijven die willen groeien. Als dat effectief aan de bestuurstafel wordt aangeboden zeg ik: heel goed!

Als het echter bedrijfjes zijn die niet te veel van die governance willen, niet te veel ‘gezaag’ van bestuurders want dat is allemaal maar lastig. Als het bedrijfjes zijn die zeggen ‘we willen onze zin doen’ en we kloppen rechtstreeks aan bij de kleine spaarder. Dan zeg ik: wees zeer voorzichtig!

Vande Capelle: En wat het fiscaal voordeel betreft van die investeringen [45 procent van de investering als belastingvermindering in bepaalde gevallen], dat neemt het risico maar gedeeltelijk weg natuurlijk, het dempt het. Het is een facilitator.

Dejonckheere: Je kan een uitzondering maken voor bedrijven die leningen aangaan als ze cashflow hebben. Een brouwerij die een nieuwe bottelinstallatie wil kopen en hiervoor financiering nodig heeft, en bovenop de rente nog een bak bier meegeeft, daar kan je denk ik veel plezier aan beleven. Of zaken waar je persoonlijk een grotere betrokkenheid bij hebt en waar je je beperkt tot kleine bedragen, daar geloof ik ook in. Maar investeren in crowdfunding zonder meer? Geloof maar niet dat er mirakels bestaan!

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Gimv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s