Fed opent deur naar nóg meer stimulus

De Amerikaanse centrale bank kondigde donderdag via een omweg extra stimulus aan. Het zat er aan te komen… En intussen lopen ze nog eens de schuldenverslaafde overheden achterna alsook de drammende president Trump.

In het kader van het jaarlijkse symposium van centraal bankiers te Jackson Hole, dit jaar eigenlijk online, werden twee belangrijke zaken aangekondigd. Het lijkt niet indrukwekkend, maar er zit echter een duidelijke boodschap van extra versoepelend beleid achter.

  • Ten eerste laat de Federal Reserve haar inflatiedoelstelling van 2 procent los. Ze willen nu 2 procent ‘gemiddeld’, zoals de ECB eigenlijk. Met andere woorden, na jaren te zijn achtergebleven op deze doelstelling zullen er ook jaren van inflatie boven 2 procent moeten volgen. Wat is daarvoor nodig: extra jaren van ultralage rente en inkopen van activa! 
  • Ten tweede is er de werkgelegenheid. De Fed streeft naar ‘maximale werkgelegenheid’. Dit moet je niet te letterlijk nemen, écht iedereen aan het werk is onmogelijk. Maar een werkloosheid van slechts enkele procenten wordt daarbij nagestreefd. Voordien wou de Fed in beide richtingen ingrijpen, zowel bij een té sterke als té zwakke arbeidsmarkt. Nu zal ze alleen in het tweede geval ingrijpen, met extra accomoderend beleid dus. Een te sterke werkgelegenheid zorgt volgens de centraal bankiers niet noodzakelijk voor een te groot inflatiegevaar. (Hoge lonen kunnen voor meer bestedingen en opwaartste prijsdruk zorgen).  

Aftoppen schuldenbergen overheden

Met extra stimulusmaatregelen voor jaren alsook een hogere inflatiedoelstelling geven ze bij de Fed nog twee cadeautjes aan de overheid: nog langer de mogelijkheid zich goedkoop in de schulden te steken én die schuldenberg aftoppen door inflatie/geldontwaarding. 

Donald Trump heeft daarbij eveneens nog eens zijn zin gekregen. En dat vlak voor de presidentsverkiezingen. 

Volg ons via Facebook of twitter

Foto: BLOOMBERG NEWS/LANDOV

 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s