Philippe Gijsels (Fortis): “Euro-dollar kan versterken tot 1,25”

De dollar verzwakte afgelopen maanden aanzienlijk ten opzichte van de euro. Beurswereld.com sprak over de redenen en vooruitzichten met Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis.

Is die stijging van de euro-dollarkoers vooral te wijten aan een versterking van onze eenheidsmunt of eerder aan een verzwakking van de Amerikaanse greenback?

Ik denk dat we hier vooral over dollarzwakte kunnen spreken. Er zijn twee drijvende factoren voor de recente beweging.

Ten eerste is het renteverschil kleiner geworden. Die, weliswaar beperkte, rente in dollar die eerder toch nog wat geld naar de Amerikaanse obligatiemarkt trok, zorgde jarenlang voor een aansterkende dollar. Sinds corona is de rente in de VS echter fel naar beneden getrokken.

In tweede instantie is er de groei. Die lag in Amerika de afgelopen jaren structureel hoger dan in Europa. De laatste maanden was dat weer anders.

Het zijn twee katalysatoren voor een lagere dollar. Twee elementen die zich nu tegelijk hebben gedraaid waardoor ook die dollar zich naar beneden richt.

EUR/USD 6 maanden

Waar kan die dollar nog naartoe volgens u?

De huidige beweging kan wel nog even doorgaan, met eventueel een pauze ertussen natuurlijk. Een fair value van 1,25 is dan niet ondenkbaar. Die fair value kan lang uitblijven als er andere dingen in het spel zijn, zoals de hogere rente en groei van afgelopen jaren. Maar zolang de Fed geld blijft pompen en Europa een deftige groei weet neer te zetten zet die trend in het voordeel van de euro zich door.

Woensdag versterkte de dollar wel een beetje aangezien de Federal Reserve minder agressief [stimulerend/versoepelend] was dan wat de markt verwachtte. [De Amerikaanse centrale bank publiceerde notulen over de laatste monetaire beleidsvergadering.] Dat ondersteunt de dollar want het uitzicht op nog extra geld vanuit de Fed werd wat getemperd. Die stijgende dollar werd meteen vergezeld door een dalende aandelenmarkt.

Is het Amerikaanse handelstekort een drijfveer voor een zwakkere dollar?

Handelstekorten zijn zeker een structurele driver. Landen met een handelstekort hebben algemeen een zwakkere munt. Amerika is hier echter altijd een uitzondering op geweest aangezien de dollar de reservemunt van de wereld is.

Volg ons via Facebook of twitter

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: Philippe Gijsels, BNP Paribas Fortis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s