Beste partijen, de belegger nóg meer belasten is geen goede herstelmaatregel!

Vóór de verkiezingen van mei 2019 legde Beurswereld.com de verschillende Vlaamse partijen enkele stellingen rond beleggen voor. Er was algemeen weinig animo voor extra belastingen en beperkingen voor de belegger. Zeker ook bij de momenteel beoogde partijen voor een regeringsvorming. Toch ligt een vermogenswinstbelasting of nieuwe effectentaks blijkbaar op tafel. Geen goede herstelmaatregel en pesterijen voor steunpilaren van onze economie en welvaart!

Hier nog eens het artikel naar aanleiding van de rondvraag bij de partijen, vlak voor de verkiezingen:

Bedrijven en dus ook de eigenaars/aandeelhouders betalen in België volgende bijdragen aan de staat (niet-exhaustief overzicht):

  • BTW op alle geleverde goederen en diensten. Deze belasting op consumptie wordt ingerekend in de verkoopprijs. Men kan redeneren dat de consument dit betaalt, het wordt immers doorgerekend. Ok, dat is deels correct, maar het product wordt duurder, minder aantrekkelijk en er is minder consumentenbudget over om bij de bedrijven te kopen.
  • De loonlasten zijn in België enorm hoog. Uiteindelijk zijn het ook de bedrijven die dit betalen.
  • Op de winst wordt een uiteindelijke vennootschapsbelasting geheven.
  • De winst die overblijft wordt uitgekeerd? 30 procent roerende voorheffing in dat geval!
  • Bij aankoop en verkoop van aandelen, obligaties, fondsen, … wordt een beurstaks gerekend.

Maar het is blijkbaar nog niet genoeg… Een extra belasting zou op de tafel liggen bij de koninklijke opdrachthouders Bart De Wever van N-VA en Paul Magnette van de PS.

Een vermogenswinstbelasting bijvoorbeeld. De waardestijging van aandelen (of andere producten) in uw portefeuille zal voor een deel opgeslorpt worden, ondanks alle bijdragen reeds geleverd op de weg ernaartoe.

Of een nieuwe effectentaks… Louter het in bezit hebben van effecten op een effectenrekening zorgt voor extra belastingen hierop. Nogmaals, bovenop alle andere te betalen bijdragen.

De maatschappelijke en politieke opinie blijft spijtig hardnekkig in het nadeel van de belegger spelen. Het is ‘de rijke medemens die niet genoeg zou bijdragen’. Echter, heel wat kleine beleggers zijn helemaal niet rijk, ze sparen gewoon op een andere manier, via de beurs. Wat meer risico, maar ook wat meer rendement dan op een spaarboekje.

Bovendien is de belegger een investeerder in de maatschappij, in onze welvaart. Hij zorgt ervoor dat onze bedrijven waarde en werk creëren. In deze moeilijke coronatijden zullen de bedrijven hun aandeelhouders trouwens nog extra nodig hebben, om het nodige overlevingskapitaal te verschaffen.

Gaan we die investeerder dan nog eens extra afstraffen? Geen goed idee!

Beste politicus, denk hier toch nog eens twee maal over na. Hartelijk dank!

Volg ons via Facebook of twitter voor regelmatige marktupdates.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s