Waarderingen beurs lopen op! Overzichtje ratio’s…

Met zeer hoog oplopende beurzen wordt het tijd om de waarderingsmaatstaven eens van dichterbij te bekijken. Beurswereld.com focust zich hierbij op de toonaangevende Amerikaanse beurs, met de al even toonaangevende S&P500 index. Bovendien is het vooral die markt die hoge toppen scheert. 

Waarderingsratio’s lopen hoog op

Corona zet de de winsten van bedrijven onder zware druk, maar ook op basis van de gemiddelde winst over de laatste 10 jaar (conjunctuurinvloed uitgevlakt en aangepast voor inflatie) is de koers-winstverhouding hoog.

Shiller PE

Onderstaande grafiek voor koers-omzet toont ook een record, en die omzet werd berekend op maart, dus voor de grootste impact van corona.

Price-sales

De S&P500 is ten slotte bijna 4 keer duurder dan wat in de boeken staat aan waardering. Value-godfather Benjamin Graham zou hier niet veel koopopportuniteit in zien…

Price-book

Lage rente gedeeltelijke justificatie

Deze ratio’s geven aan dat het opletten geblazen is. De beurs is allesbehalve goedkoop. In tijden van grote onzekerheid door corona, de lockdowns en de gevolgen ervan roept dit vraagtekens op!

Een gedeeltelijke rechtvaardiging kunnen we inroepen vanuit de hoek van het monetaire beleid. De centrale banken hebben voor abnormaal lage, gebetonneerde, rentes gezorgd. Uiteraard zijn in dat klimaat obligaties geen alternatief meer, evenmin als spaarboekjes, termijnrekeningen, …

TINA, There is no alternative (voor de aandelenmarkten). Tenzij goud misschien, menen heel wat beleggers. Daarvoor kan je ons interview met Maarten Verheyen erop nalezen.

Volg ons via Facebook of twitter voor regelmatige marktupdates.

Grafieken: multpl.com

Foto: successfulacquisitions.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s