Maarten Verheyen: Bereid je portefeuille voor op einde van feestje

Een sterk stijgende beurs in volle crisis, een schuldenbubbel als nooit tevoren en vele nieuwe, onervaren beleggers. Er loeren grote gevaren om de hoek, maar beleggen in goud kan als bescherming dienen. Beurswereld.com sprak met Maarten Verheyen, ondernemer en blogger in de financiële wereld. Hij zet onder meer via zijn boek ‘Het eindspel van ons financieel systeem’ kritische vraagtekens bij de duurzaamheid van de huidige economische wereld.

De beurzen hebben er een fors herstel opzitten sinds de coronacrash van februari-maart, vooral Wall Street veerde stevig op. Nochtans verspreidt het coronavirus zich weer in volle vaart. Tijd voor een reality check op de aandelenmarkten?

De economische cijfers van het tweede kwartaal stromen nu binnen en die zijn dramatisch. We moeten teruggaan tot de jaren ’30 om zulke cijfers nog te zien. De komende kwartalen zullen dan wel wat beter worden, de economie zal niet in normale doen zijn. Dit komt bovendien op een moment waarop de wereld meer schuldgedreven is dan ooit. Qua timing is dat erg lastig! De cashflow staat onder druk op een moment dat de schulden torenhoog zijn.

De beurs houdt daar helemaal geen rekening mee. De centrale banken zijn de grote trigger geweest van de rally, met hun massale liquiditeiten. De bedragen die zij in de economie pompen zijn hoger dan in 2008 en er is ook sneller gereageerd. Massa’s geld hebben die beurzen hoger gedreven.

Als we naar de beurs kijken lijkt alles dus goed te gaan, maar als we dat vergelijken met de economische cijfers merken we een discrepantie van een omvang die ik nog nooit eerder heb gezien.

Die massale stimulus van de centrale banken kan toch niet zonder gevaren zijn, denk maar aan het blazen van bubbels?

De schuldenbubbel die was er sowieso al. Overheden vooral, maar ook andere partijen, zijn ermee overladen. Als je alle schulden samentelt en vergelijkt met het BBP, zie je een record in die ratio. In omstandigheden als vandaag maken ze deze bubbels zelfs nog groter als middel om de crisis te bestrijden.

Qua aandelenwaarderingen is het verhaal wat genuanceerder. Ik vind de waarderingen niet krankzinnig, in ieder geval niet van het niveau van 2000. Sommige sectoren en bedrijven zijn natuurlijk wel behoorlijk duur.

Het échte probleem situeert zich dus op het gebied van de schulden, welke op termijn de resultaten van bedrijven kunnen aantasten. Dan moeten waarderingen van bedrijven zelfs niet al te hoog zijn om een forse marktcorrectie te krijgen.

En dat die schulden die vandaag zijn opgebouwd niet meer met de huidige koopkracht gaan afbetaald worden, dat is wel duidelijk. Op één of andere manier gaan we daar een reset moeten hebben. In die zin heb ik het ook al vaak gehad over ‘Het financiële eindspel’.

En dan komen we naadloos bij het volgende. U bent een believer van beleggingen in goud en zilver als hedge op de portefeuille. Waarom is het zo belangrijk dit in de portefeuille te hebben?

Die grote schuldenbubbel en massale liquiditeiten zullen op één of andere manier roteren richting inflatie. Dan zoek je natuurlijk naar activa die beschermen tegen die geldontwaarding. Aandelen stijgen ook bij hoge inflatie maar niet genoeg om de koopkracht ten volle te beschermen. Met vastgoed heb je hetzelfde verhaal. Als we bijvoorbeeld kijken naar de Weimarrepubliek in Duitsland. Daar zagen we een appartement in Berlijn, gemeten in de sterke dollar, dalen van 10.000 naar 500 dollar. Geen bescherming tegen de inflatie dus. Het is beter dan cash of obligaties, maar het is niet het gepaste vehikel om je koopkracht te behouden.

Goud en zilver bewijzen al duizenden jaren hun rol van beschermer van koopkracht, doorheen verschillende systemen. Dus dit heeft ook de beste kans als we straks aan een nieuw systeem beginnen te timmeren.

Enkel goud kan die rol vervullen, en als afgeleide zilver. Interessant hier is dat de goud-zilverratio vrij hoog is, wat zilver nog een stuk goedkoper maakt. En goud is dan weer vrij goedkoop ten opzichte van al het geld dat geprint is. Via zilver profiteer je van een dubbele onderwaardering.

En zilver wordt misschien nog meer ondersteund vanuit gebruik in de industrie?

Zilver is een groene grondstof en van daaruit wordt dit extra gebruikt. Ook de overheden zullen hier meer en meer op inzetten, kijk maar naar Europa.

Een ‘probleem’ met zilver is dat de particuliere beleggers de zilvervoorraad helemaal opkopen. Van zodra de industriële partijen hier in paniek raken kunnen zij wel eens voorraden gaan aanleggen. Een Apple zou wel eens kunnen beslissen een voorraad van twee jaar zilver op te kopen, om goed verder te kunnen. De prijs is voor hen geen issue, want erg veel zilver hebben ze voor één smartphone nu ook weer niet nodig, maar ze moeten het wel hebben natuurlijk.

En dit kan de onderwaardering van zilver ten opzichte van goud wegwerken?

Klopt. Maar die onderwaardering wordt momenteel al wat ingelopen. De bull market van zilver is veel later begonnen dan deze van goud. Goud accelereerde eind 2015, onder meer door centrale banken. Sinds maart volgt zilver ook, vooral ondersteund door particuliere kopers. De goud-zilverratio was in maart het hoogst in duizenden jaren en daalde sindsdien wat.

Kan ons Belgische Umicore een goede play zijn op zilver of goud, met hun recyclage-activiteiten?

Ik zou het vooral bij fysiek zilver houden. Eventueel kan je kijken naar goede mijnbouwbedrijven. Maar heel veel van hen halen maar 30 à 40 procent van hun omzet uit dat edelmetaal, waardoor ze geen perfecte vertaling meer zijn van die zilverprijs. Wat Umicore betreft, met al haar activiteiten, zit je dan zo verwaterd op zilver dat je eigenlijk, om daarop in te spelen, niet bij Umicore moet zijn.

Bij goud en zilver heb je wel geen bedrijf dat cashflows genereert en dividenden kan uitkeren. Ziet u dat dan niet als een probleem?

Als je in goud belegt ben je niet afhankelijk van een tegenpartij, een bedrijf met haar operationele activiteiten. Goud heeft inderdaad geen inkomen, maar dat is net ook wat je zoekt in die edelmetalen. Je stapt voor een stuk uit het financiële systeem, je verkleint je afhankelijkheid ervan.

De goudprijs ging afgelopen weken door het dak en noteert op recordhoogtes. Is het vet van de soep?

Op korte termijn kunnen we wel een terugval zien. We zijn vrij hard gegaan zonder noemenswaardige correctie dus érgens zit dat er wel aan te komen. Maar op lange termijn blijft het echt ondergewaardeerd, als je het afzet tegenover het geprinte geld. Ik vergelijk altijd met de monetaire basis, en die verhouding blijft enorm laag.

De laatste maanden is het licht ook aan het aangaan bij beleggers. Ze stellen zich vragen bij het printen van geld en willen zich beschermen, tegen inflatie en tegen een in elkaar klappen van het systeem.

U was eigenaar van de broker TradersOnly, voordat deze werd overgenomen door Lynx (onze partner). Hoe kijkt u vanuit die ervaring naar de massale toestroom van nieuwe jonge beleggers in de beurs? Zijn zij voldoende voorbereid om zich op het gladde ijs te begeven?

 Er is inderdaad een grote, nieuwe groep naar de beurs gekomen. Ze hebben een eerste reflex gehad van in te stappen na een crash, wat op zich een goed idee was. Daar plukken ze nu de vruchten van.

Waar ik wat meer schrik voor heb is dat ze niet beseffen dat de wereld overladen is met schulden en we door een heel moeilijke periode zullen gaan. Dat ze niet beseffen dat het misschien niet het beste moment is om met heel je vermogen naar de beurs te trekken. Die les zal nog moeten binnenkomen, maar dan is het waarschijnlijk voor velen al te laat.

Vele beleggers missen een te groot deel van het totaalplaatje. Als we zien dat Hertz maal 10 gaat nadat ze het faillissement hebben aangekondigd. Als we de koersevolutie zien van een Tesla… Ik denk dat zij [de nieuwe beleggers] dan redeneren ‘elektrische auto’s zijn de toekomst dus we kopen Tesla’. Maar die analyse is wat te beperkt hé. Natuurlijk creëren al die beleggers zo hun eigen momentum, waardoor dit verhaal even doorgaat. Als ze de rest van hun geld er nu ook nog inpompen kunnen we nog steeds een tijd verder, tot het feestje stopt!

Ook de CEO van de Brusselse beurs getuigde in een vorig interview van de instap van vele nieuwe beleggers.

Bereid je degelijk voor op jouw beleggingsverhaal, onder meer via onze rubriek ‘De fundamenten’ met basisinfo.

Volg ons via Facebook of twitter

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Maarten Verheyen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s