Twijfel slaat toe

Afgelopen week sloeg de twijfel toe onder beleggers, onder meer duidelijk te merken aan de fel opgelopen Nasdaq-beurs of veilige havens die werden opgepikt. Komende week zal cruciaal worden met tal van bedrijfscijfers van beursgenoteerde giganten, alsook een monetaire beleidsvergadering  van de Fed.

Beleggers voorzichtiger

Veilige havens waren vorige week een stuk meer in trek dan de aandelenmarkten, die haperden.

Volgens cijfers van Bank of America werd er, op één week na, een record opgetekend voor netto cash inflow in goud, alsook de derde grootste inflow in investment grade obligaties ooit gemeten. Beleggers stapten ten slotte flink in cash.

Motieven voor die voorzichtigheid

Beleggers hebben meerdere motieven om meer op hun hoede te zijn. Ten eerste is er natuurlijk het coronavirus, dat in Europa vroeger dan verwacht aan een tweede opmars is begonnen en Amerika nog volop teistert, vooral in het zuiden. Verschillende grote staten, zoals het economisch invloedrijke Californië, zijn alweer tot allerlei beperkende maatregelen overgegaan. Wereldwijd wordt nagedacht over nieuwe lockdowns, hetgeen vooral voor kleinere bedrijven de genadeslag kan betekenen. Verschillende enquêtes getuigden van de vrees bij bedrijfsleiders voor hun overleven in dat geval.

Daarnaast lopen de spanningen tussen China en de Verenigde Staten weer hoog op. Nieuwste inzet zijn consulaten in beide landen die onder druk worden gesloten. Het begon met de sluiting van een Chinese vertegenwoordiging in Houston als represaille voor vermeende diefstal van intellectuele eigendom.

Verder zijn er uiteraard de presidentsverkiezingen van november, waar de politieke aanpak van de twee voorgaande zaken make-or-break punten zullen zijn voor Donald Trump. Beide presidentskandidaten, Trump en Biden, hebben nogal verschillende opvattingen over onder meer belastingen voor grote bedrijven, de prijzen van gezondheidszorg en regulering van technologiegiganten. Hoe meer de verkiezingen naderen, hoe meer investeerders hun portefeuilles zullen afstemmen op de volgende legislatuur. En daar zullen kansberekening en peilingen aan te pas komen. (Trump: kandidaat van de beurzen hinkt achterop)

Om de redenen tot achterdocht af te sluiten mogen we niet voorbijgaan aan de fel opgelopen Amerikaanse beurzen, vooral gedragen door enkele grote techgiganten als Amazon en Apple. Dit merkt men duidelijk aan het verschil tussen de Nasdaq-indexen en de bredere S&P500 index, laat staan de zwak presterende Europese indices, meer industrieel en financieel getint.

Federal Reserve

Te midden van deze onzekere markten komt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, dinsdag en woensdag samen voor een nieuwe monetaire beleidsvergadering. Écht veel mogelijkheden tot extra stimulus hebben ze niet meer, na hun fantastisch rondje marktdoping met duizenden miljarden aan inkopen van obligaties en een in twee bruuske stappen naar nul herleide basisrente. Tenzij ze een nieuw hoofdstuk aanboren met aandeleninkopen, een helikopterprogramma van geldstrooien, negatieve rente, … Maar dat zal vermoedelijk nog niet voor komende week zijn.

Volg ons via Facebook of twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s