De verantwoordelijke vier

De EU-top van vrijdag en zaterdag belooft een zware dobber te worden. Het corona-herstelfonds is de inzet, maar unanimiteit tussen de verschillende staatshoofden en regeringsleiders lijkt er niet meteen in te zitten. 

In mei kondigde Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, een herstelfonds van 750 miljard euro aan om de Unie door de coronacrisis te trekken, vooral de zwaarst getroffen landen dan zoals Spanje, Portugal, Italië, …

De EU kan met zijn sterke kredietwaardigheid aan gunstige voorwaarden lenen op de financiële markten. Voor Italië bijvoorbeeld zou dat wat moeilijker liggen. Bekijk even onderstaande grafiek van hun economie, dat zegt al genoeg.

De voorziene 750 miljard zou voor 250 miljoen doorgeleend worden aan de verschillende lidstaten, naargelang de mate waarin ze het nodig hebben. 500 miljoen zou als subsidie gedoneerd worden, en daar wringt het schoentje…

De zuinige vier duwen op de rem

En neen, laten we even niet hebben over de ‘vrekkige vier’. Denemarken, Zweden, Oostenrijk en last but not least Nederland hebben het niet zo begrepen op onvoorwaardelijke subsidies voor de Zuid-Europese landen.

Premier Mark Rutte van Nederland wees er, terecht, op dat landen als Italië de laatste jaren en decennia te weinig moeite deden hun overheidsfinanciën op orde te brengen, hun economie en arbeidsmarkt structureel te versterken. Bijgevolg is hij niet zo happig op ‘niet terug te betalen steun’, tenzij deze aan strikte voorwaarden wordt verbonden waarbij landen in nood achteraf werkelijk de puntjes op de i moeten zetten, mét monitoring van de rest van de Europese Unie.

De zuinige landen krijgen forse kritiek, met argumenten als ‘solidariteit’ en ‘andere staten boven water houden om uiteindelijk zelf niet meegetrokken te worden’.

Landen zoals Nederland mogen echter ook wel eens een beloning en pluim krijgen voor hun zuinige en voorzienige beleid tijdens goeie jaren. Op die manier zorgen zij er immers voor dat de EU überhaupt kán gered worden, dat de boot kán blijven drijven. Voorzienig zijn in goede tijden is ook een vorm van solidariteit.

Beurswereld.com stelt dan ook voor om niet meer te spreken over de ‘vrekkige vier’ maar de ‘verantwoordelijke vier’.

Hopelijk raken de EU, alsook de zwaar getroffen landen, uit deze crisis en komt er een akkoord uit de bus. Dit is belangrijk voor het vertrouwen in de Unie, het economische herstel van álle landen (want dat is natuurlijk wel een terecht argument) en de door corona getroffen samenlevingen.

Hopelijk komt er echter óók een trofee voor de verantwoordelijke vier, onder de vorm van voorwaarden en vooruitzichten rond economische hervormingen, overheidsfinanciën en discipline.

Volg ons via Facebook of twitter

Foto: Reuters/Toby Melville

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s