Gesprek met Stephan Desplancke over huidige marktvisie BlackRock

Op korte termijn positiever over Europa maar op langere termijn blijven Amerikaanse technologie en healthcare the place to be! Al kan Joe Biden hier wat roet in het eten gaan gooien… Beurswereld.com sprak met directeur Stephan Desplancke van de vermogensbeheerder BlackRock.

Hoe positioneert BlackRock zich momenteel op de financiële markten?

De komende zes maanden zijn we iets voorzichtiger op aandelen, waar we een neutrale houding aannemen, net als voor overheidsobligaties en cash. We zijn anderzijds overwogen op bedrijfsobligaties en overheidspapier met hogere rentes uit periferielanden zoals Spanje en Italië. Dit omdat de centrale banken ook hier dergelijke obligaties opkopen in hun stimulusprogramma’s.

Momenteel lijkt alles wel goed te gaan op de beurzen. Ze zijn vooruitgelopen op een stevig herstel van de economie en cijfers van het consumentenvertrouwen en de inkoopmanagers bijvoorbeeld lijken dat ook te bevestigen. Pas als er grote schade op langere termijn blijkt te zijn, met bijvoorbeeld permanent jobverlies, lager vertrouwen en dergelijke, zijn die beurzen echt te ver doorgeschoten. Als we nu geconfronteerd zouden worden met een ware tweede golf van de pandemie wordt dit scenario natuurlijk heel waarschijnlijk.

En wanneer we inzoomen op de aandelenmarkten, in welke richting kijken jullie daar?  

Binnen de categorie aandelen zijn we positiever geworden over Europa maar zijn we wat meer op onze hoede voor de Amerikaanse beurs. Naast de fel opgelopen waarderingen is het coronavirus daar nog lang niet overwonnen. De [presidents]verkiezingen [van november] komen er ook aan, wat voor extra onzekerheid kan zorgen, daar zullen de markten ook wel op letten. Ten slotte is er de zogenaamde ‘fiscal cliff’. De Amerikaanse overheid heeft enorm veel ondersteunende maatregelen voor de huishoudens en de bedrijven genomen, zoals tijdelijke werkloosheid en uitstel van afbetaling van leningen. Dit alles loopt echter eind deze maand af. De kans is groot dat het Congres deze maatregelen verlengt, maar het is alweer onzeker en vormt een extra risico.

In Europa is het virus wat meer onder controle, wat de economische groei zal ondersteunen. Op gebied van maatregelen hebben zowel de Europese ministers van financiën als de ECB een tandje bijgestoken qua stimulering. De centrale bank kwam met het Pandemic Emergency Purchase Programme, opgevoerd tot 1,35 miljard en bovendien flexibel en gunstig voor de zuiderse landen. Het fiscale luik, met de investeringsplannen van Next Generation EU en eventueel nog eurobonds, zogenaamde coronabonds, zijn ook positieve ontwikkelingen. Het issue bij het Duitse gerecht rond stimulus van de ECB lijkt ook wat te zijn gaan liggen. We zijn dus positiever over Europa, in die zin dat we ons nu neutraal opstellen, want het continent blijft met haar bedrijven natuurlijk zwaar onderhevig aan de economisch conjunctuur.

Azië en groeilanden hebben we wat teruggeschroefd. Daar moet je eigenlijk heel selectief zijn. Brazilië, Rusland en dergelijke hebben veel schulden in dollar maar zelf een zwakke munt. China anderzijds trekt wel onze aandacht.

Amerikaanse technologie wat meer links laten liggen, nemen we daarmee geen wissel op de toekomst?

Dat klopt, vandaar dat wij echt de aandacht willen vestigen op enerzijds onze visie over zes tot twaalf maanden en anderzijds één op langere termijn. Daar zijn we immers voorzichtig  over Europa en cyclische bedrijven zullen er nog heel wat tijd nodig hebben om te herstellen. We hebben recent wel een koersherstel gezien bij veel value zoals autoproducenten, maar wij denken niet dat dit structureel is. Technologie en healthcare geven we de voorkeur, en die sectoren zijn natuurlijk sterk vertegenwoordigd op Wall Street.

Daarnaast wil ik ook wijzen op het grote belang van ‘kwaliteit’. Veel van onze beleggers geloven in factorbeleggen, zoals low volatility, momentum, growth, quality, … Dit laatste wijst naar bedrijven met een goed rendement op eigen vermogen, sterke cashflows, niet te veel schulden, goed management. Deze voorwaarden vind je ook veel bij technologiebedrijven.

Zoeken naar een combinatie van tech en quality in een bedrijf is dus de boodschap.

Inderdaad!

U verwees naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zal, naargelang de president, ook de houding van BlackRock inzake asset allocatie veranderen?

Wat China betreft zitten zowel [Joe] Biden als [Donald] Trump op dezelfde lijn maar Biden zal echter wel diplomatischer zijn. De strategisch koude oorlog blijft echter sowieso.

De gezondheidssector, net als grote technologiebedrijven, kunnen onder de Democratische kandidaat [Joe Biden] wel wat meer druk ondervinden, omdat hij extra regelgeving kan invoeren of meer belastingen.

Het is echter nog iets te vroeg om ons hierop voor te bereiden. De uitslag is zeer binair en nog heel onzeker. Het is moeilijk om nu al een kant te kiezen. Als de verkiezingen naderen zullen de portefeuillebeheerders hier en daar wat aanpassingen doorvoeren in functie van de peilingen.

Volg ons via Facebook of twitter

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Stephan Desplancke, fotograaf David Plas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s