Trump, kandidaat van de beurzen, hinkt achterop

3 november 2020: Amerikaanse presidentsverkiezingen! Donald Trump, de zittende president van de Verenigde Staten, hinkt ver achterop in ongeveer alle peilingen afgelopen maanden. Tussen hem en de financiële markten kunnen we over een haat-liefdeverhouding spreken. Trump maakte het de markten nog niet makkelijk wat volatiliteit betreft, anderzijds is het bedrijfsleven en de beurs een leidende factor in zijn beleid.

In onderstaand overzicht is de voorsprong van de democratische presidentskandidaat Joe Biden duidelijk te zien. De voormalig vice-president van Barack Obama kan deze populariteit moeilijk toeschrijven aan zijn frisse en actieve verschijning. Wel aan de sterke vraag tot aanpak van discriminatie van Afro-Amerikanen, waarvoor Biden, en Obama, symbool staan, alsook de niet zo grondige aanpak van de coronacrisis door Donald Trump. Die laatste had het niet zo begrepen op verregaande lockdownmaatregelen en ziet de economie graag zo snel mogelijk terug open gaan, ondanks catastrofes in de gezondheidssector.

Met dit laatste komen we tot een herbevestiging van het feit dat Trump de kandidaat van de ondernemers en de financiële markten is. Hoe vaak verwijst hij, op zijn Twitter-account, wel niet naar de records van de Dow Jones index, (volgens hem) sterke macro-economische cijfers te danken aan zijn beleid, …

Je kan zeggen wat je wil over Trump. Dat hij een kinderachtige politicus is met weinig empathie. Daar heb je dan ook voor een groot stuk gelijk in! Maar beleggers en ondernemers zal hij, met de spijtige en belangrijke uitzondering van nefast protectionisme, niet te veel in de weg willen leggen.

Herinner u trouwens de (voor velen onverwachte) rally op de beurzen na zijn verkiezing van 2016. Dit had veel te maken met zijn belastingverlagingen voor bedrijven (Corporate tax van 35 tot 21 procent) en gezinnen.

Die fors verlaagde vennootschapsbelasting staat trouwens onder druk bij Biden. Hij kan de grote technologiebedrijven extra gaan reguleren en belasten maar ook de prijzen van farma onder druk zetten. Duurzame investeringen zouden dan weer wel kunnen varen onder democratisch bewind.

Bernie Sanders dan nog even vernoemen, een andere democratische presidentskandidaat die er de brui aan gaf toen bleek dat hij nog weinig kans maakte. Hij betekende pas een echte ramp voor de Amerikaanse financiële wereld. Vanuit een Europese visie kan hij zeer socialistisch genoemd worden, voor Amerika is hij ronduit communistisch. Een liberale maatschappij, met een zeer sterke rol voor de financiële markten en zelfontplooiing door ondernemerschap, met zo’n president aan het hoofd? Dat kwam niet goed hoor!

Misschien kunnen we wel tot het besluit komen dat Joe Biden nog het beste compromis is tussen ethiek en empathie enerzijds en marktkapitalisme anderzijds. Bovendien heeft hij de nodige ervaring opgedaan onder Barack Obama.

Fait divers – Kanye West

Zondag maakte rapper Kanye West trouwens bekend ook kandidaat te zijn om het machtigste land ter wereld te leiden. Of deze kandidatuur serieus te nemen valt is nog maar de vraag. In ieder geval zal  hij geen van de twee grote partijen, Democraten of Republikeinen, achter zich krijgen aangezien deze hun kandidaten al verkozen.

Volg ons via Facebook of twitter

Data peilingen via CNN

Foto: AP Photos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s