Amerika en corona: regelrechte ramp

De corona-pandemie neemt in Amerika rampzalige proporties aan. Dit in contrast met stevig herstelde beurzen.

De zuidelijke en westelijke staten worden momenteel hard getroffen door dat kleine beestje met dezelfde naam als een biertje van AB InBev. De curves gaan er exponentieel de hoogte in en hierdoor kan je bijna hetzelfde zeggen voor heel het land. Florida, Texas, Californië, Arizona, … maken het Amerika zeer moeilijk.

Staten die eerder in de frontlinie stonden, zoals New York, hebben hun lesje geleerd en hielden de rem ingedrukt wat een volledige herstart van de economische en sociale activiteiten betreft. Texas en co gingen al zeer snel mee met Donald Trump om de economie te heropenen.

Contrast met herstelde beurs

De heropening van de economie in tal van landen, samen met positieve ontwikkelingen van de curves in West-Europa, New York, Azië, … en vooral ook de stimulus van overheden en centrale banken zorgden voor herwonnen hoop en enthousiasme op de financiële markten. Vooral technologie en farma gaven de indices een stevige zet maar ook andere sectoren maakten grote delen van hun verliezen uit de coronacrash van februari-maart goed.

Het zicht op de economische ontwikkelingen is nu echter zeker niet beter, eerder negatiever dan tijdens die crash. Weinig economen gaan uit van een vlot V-vormig herstel, een vaccin is nog niet voor morgen en de economie volledig heropenen heeft duidelijk nefaste gevolgen.

Belangrijk zal zijn hoe de beleidsmakers in de Amerikaanse staten omgaan met de toename aan besmettingen en doden. In principe is alles openhouden het meest positieve voor de economie en de markten. Maar het rampscenario dat zich nu ontplooit in verschillende Amerikaanse staten zet het gezondheidssysteem zodanig onder druk dat de gouverneurs wel zullen moeten ingrijpen. En hoe later ze dat doen hoe ingrijpender ze te werk moeten gaan. De Republikeinse gouverneur van Texas sloot de cafés trouwens alweer.

Bovendien zorgen een massale besmettingsgolf en veel doden voor verlies aan vertrouwen wat o zo belangrijk is voor een economie. Ten slotte, als de samenleving enorm veel zieke mensen kent komen bedrijven ook in de problemen wat personeel en aanbod betreft.

Sinds begin deze maand werd op de beurzen de pauzeknop voorzichtig ingedrukt en vorige week werd weer wat naar beneden gekeken. Het zou terecht zijn wanneer we de komende weken en maanden een stap terugzetten!

Volg ons via Facebook of twitter

Afbeelding curves staten: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s