Beleggen, hoe begin ik eraan?

Beleggen is één van de interessantste manieren om je vermogen uit te breiden, de koopkracht en welvaart te verhogen. Via spaarboekjes zal je met moeite de inflatie overwinnen. Maar dat beleggen, hoe begin je daar nu aan?

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Wat is jouw profiel?

Om te beginnen moet je weten wat voor belegger je wil zijn. Ben je eerder defensief ingesteld en kom je niet verder dan obligaties met een hoge credit rating? Of mag er wat meer pit in zitten onder de vorm van aandelen?

In dit artikel lees je meer over de verschillende/belangrijkste activaklassen.

Broker uitkiezen

Beleggen doe je via een ‘tussenpersoon’. Deze staat ‘tussen’ jou en de markt (de beurs) en zet jouw koop- en verkooporders in de orderboeken.

Zo’n tussenpersoon kan een private banker zijn, jouw gebruikelijke bank, een beleggingsadviseur, een online broker. Deze laatste zijn een handige en vooral goedkopere oplossing. Het openen van een rekening neemt meestal niet veel tijd. De identiteitskaart bij de hand houden versnelt het proces. In sommige gevallen zal de broker jou ook een fysieke digipass toesturen om toegang te krijgen tot je account.

Bij het uitkiezen van brokers bekijk je best eens op hun websites welke tools en markten ze aanbieden. Zijn de mogelijkheden (naar regio’s, producten, …) voldoende uitgebreid voor je? Geven ze info rond fundamentele analyse (bedrijfscijfers, waarderingen, …) en als jij dat wil behapbare technische analyse (trends, koop- en verkoopsignalen)? Bieden ze nieuws aan over de bedrijven en de markt in het algemeen? Is het beleggingsplatform duidelijk en niet te ingewikkeld?

En laten we dan natuurlijk de kosten niet vergeten. De kwaliteit van de dienstverlening, net als de eenvoud ervan voor de beginnende belegger, zijn belangrijke criteria. Maar dat zijn de kosten ook! Op lange termijn kunnen deze een behoorlijke hap uit je rendement halen. Als je eerder een ‘buy and hold’ belegger bent zijn de kosten van ondergeschikt belang. Over het algemeen zijn online brokers natuurlijk een stuk voordeliger dan grootbanken, laat staan private bankers. Die laatste bieden echter nog extra dienstverlening en vermogensadvies.

De banken en brokers zijn, volgens Europese MiFID-richtlijnen (ondertussen MiFID II), verplicht jou enkele vragen rond ervaring en expertise voor te leggen alvorens toegang te verschaffen tot activaklassen, zeker tot de meer risicovolle en volatiele.

Van zodra je uitgemaakt hebt welke aandelen/obligaties/fondsen/… je wil kopen kan je orders invoeren. Een marktorder wordt meteen uitgevoerd aan de best mogelijke prijs. Een limietorder is echter interessanter. Je geeft door aan welke prijs je maximaal wil kopen en de order zal uitgevoerd worden van zodra iemand anders wil verkopen aan jouw biedprijs. Bij een verkooporder is alles dus logischerwijze omgekeerd.

Zich informeren

Alvorens producten aan te kopen zal je je natuurlijk gaan informeren over het specifieke product, bedrijf, … In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste bronnen die de belegger best in het favorietenlijstje zet.

Om de risico’s van beleggen, die er natuurlijk zijn, te beperken lees je er best deze essentiële raad op na!

Volg ons via Facebook of twitter

Opgelet! Dit stuk is bedoeld ter informatie en hulp. Het is geen beleggingsadvies of aansporing tot beleggen. Beleggingsbeslissingen moeten steeds gemaakt worden op basis van persoonlijk onderzoek en eigen overtuiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s