Ivan Van de Cloot: “Deze markt wíl bedrogen worden.”

Over hysterie op de financiële markten, doping van centrale banken en té geringe aandacht voor aanbodschokken. Beurswereld.com ging in gesprek met Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera.

De centrale banken sprongen vorige en deze week alweer in de bres met extra stimulusmaatregelen. [600 miljard euro extra voor inkoopprogramma ECB en nog jaren aan nulrente door Fed.] Waren deze extra’s op de berg wel nodig?

Voorzichtigheid is nu overdrijven voor de centrale banken. Het deflatiegevaar is zo groot dat we beter wat te veel doen dan andersom, luidt de redenering. Maar dat is natuurlijk geen risicoloze houding. De neveneffecten worden maar weinig belicht.

Als eerste reactie op de huidige schok werden de economische problemen bedolven onder een massa geld. De psychologie heeft er geen aandacht voor, maar dit kan op haar beurt andere spanningen en risico’s veroorzaken, bijvoorbeeld op de wisselmarkten door het verlies van vertrouwen in munten.

Nu goed, zolang we in een zeer gedisrupteerde economie zitten, met delen van de wereld in lockdown en andere waarvoor een tweede besmettingsgolf dreigt, zitten we in zo’n kunstmatige omgeving, gecreëerd door het monetaire beleid.

Men zit hier echter constant te focussen op het stimuleren van de vraag maar dit is niet evident met stukken van de economie in lockdown. Als mensen niet naar café kunnen gaan of op reis, dan kan nauwelijks iets gebeuren met dat geld. Zolang de economie geblokkeerd zit krijg je trouwens ook geen volledige doorwerking van de mogelijke neveneffecten.

30-40 jaar hebben we zo een dominantie van de vraagkant van de economie gekend. Het wordt wel eens tijd dat we meer aandacht hebben voor de problemen aan de aanbodzijde.

Welke gevaren ziet u daar?

De aanbodkant van de economie wordt nu misschien belangrijker dan ooit tevoren. De globale aanvoerketens vertonen disrupties. En dan is er nog het beleid. Vele landen menen de globalisering enigszins bij te moeten stellen. Allemaal goed en wel, maar zal dit wel zo vlot verlopen? De overheden doen nogal vaak dingen ondoordacht, zonder de gevolgen ervan te begrijpen. Als Europe en Amerika hun industrie gaan terugbrengen naar eigen regio kunnen daar ook weer belangrijke breuken in de aanvoer uit ontstaan.

Die risico’s kunnen een impact hebben op de economische activiteit maar ook op de prijsevolutie. Het kan verstoringen van hele segmenten van de economie met zich meebrengen.

Ziet u hier een groot inflatiegevaar?

Een algehele prijsstijging, inflatie hoeft niet per se, dat kan wel als de aanbodschok persistent is.

Op korte termijn zie ik hier niet meteen een gevaar, waar je blijft zitten met een deflatoire impact door een lage vraag. Maar heel veel consumptie wordt uitgesteld. Deze uitgestelde vraag zal bij normalisering zich ook manifesteren.

Houden de markten te weinig rekening met die risico’s?

De markten zijn hier helemaal blind voor. De focus ligt op de vraagzijde, we pompen alles wat op. Als de problemen aan aanbodzijde beginnen door te dringen en we in een ander paradigma terechtkomen worden de recepten van vandaag veel complexer, ontstaan er nieuwe dilemma’s. Wanneer zal deze focus op de aanbodkant naar voren treden? Dit jaar, op langere termijn? Wie zal het zeggen. Maar dit kan een nieuwe risicoappreciatie in de markt veroorzaken, een serieuze schok.

Dan naar de kortere termijn. Vorige week hadden we nog een mooi voorbeeld van wat ik de hysterische kant van de beurs noem. Ze reageerde bijna euforisch op het Amerikaanse jobrapport. Daar zat echter iets niet pluis met de statistieken. Het Bureau of Labor Statistics heeft zelf toegegeven 5 miljoen mensen niet te hebben geteld bij de werklozen. Met die correctie zou er netto een jobvernietiging zijn geweest en een grote toename van de werkloosheid! Maar de markten reageren op de headline: ‘Er zijn meer jobs gecreëerd’. De beurs toont zich irrationeel door enkel op headlines te reageren en niet onder de motorkap te kijken. En die info onder de motorkap is niet geheim hé, die bevindt zich gewoon in het publieke domein.

Op dit moment wíl de markt gewoon bedrogen worden. Men kijkt zeer selectief naar de realiteit. De beleidsmakers moeten zich dan ook de vraag stellen of ze met hun beleid niet eerder olie dan water op het vuur gooien.

Volg ons via Facebook of twitter

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s