Gevaarlijk brouwsel!

Afgelopen weken zijn de financiële markten van een snelle klap al even snel hersteld. Centrale banken en overheden pompen de financial assets op, de link met de reële economie en omgevingsrisico’s gaat verloren. En er is alleszins een gevaarlijk brouwsel in productie…

Corona en economie

De beurzen zijn zo ongeveer V-vormig hersteld, na de coronacrash van februari-maart. Ok, toegegeven, die V-vorm is vooral duidelijk in Amerikaanse technologie, die letter van de Eurostoxx 50 kent een iets minder steil tweede beentje.

Maar conclusie blijft dat de beurzen een vlotte heropleving kenden terwijl de economie een behoorlijke slag in het gezicht krijgt/heeft gekregen. Een V-vormig herstel kan uiteindelijk wel eens een zeer langgerekte U worden. Of zoals econoom Tom Simonts van KBC ons vorige maand vertelde, een i’tje: stijl naar beneden en op herstel valt er nog te wachten. Talloze faillissementen en veel armoede zullen een herstel afremmen. De inkoopmanagersindices van deze week verbeterden maar lieten nog steeds aanzienlijke krimp zien. Onderzoeksbureau Market schrijft het volgende:

Laten we verder wijzen op het feit dat corona lang niet weg is. Een tweede golf draagt een grote kans, zoals ze in sommige Aziatische landen al aan den lijve ondervinden. Verder zijn bijvoorbeeld Brazilië, India en Rusland momenteel ware broeihaarden.

Handelsconflict

Alsof corona nog niet genoeg is doen de wereldwijde grootmachten er een schepje bovenop door hun stilaan traditionele conflicten weer te doen opborrelen.

Zo staan de Verenigde Staten en China opnieuw met getrokken zwaarden tegenover elkaar en kan een nieuwe stevige fase in het handelsconflict van start gaan. Alleen het besef bij Donald Trump dat zijn herverkiezing eind dit jaar ook afhangt van de staat van de economie kan dit milderen.

Die Amerikaanse president grijpt echter het coronavirus, afkomstig uit China, en de onderdrukking van Hongkong aan om China opnieuw aan te vallen. Hij liet het voorlopige handelsverdrag intact, de zogenaamde fase 1 deal, weet je nog? Maar de speciale status van Hongkong ging op de schop en het beschuldigende vingertje werd meermaals dreigend. Ook wil hij Chinees vliegverkeer weren vanaf 16 juni. China gaat juist de andere weg op om zich te profileren.

Brexit

Over Brexit had ik het al in dit vorige stuk. De onderhandelingen voor een handelsakkoord tussen het VK en de EU lopen zeer moeizaam en de deadline van eind dit jaar, waar Boris Johnson voorlopig niet wil aan tornen, wordt wel zeer moeilijk. Zonder akkoord wordt de handel tussen het continent en het Britse eiland moeizaam en verzwakt.

Onweer in Amerika

In Amerika is ten slotte de boel ontploft, na de gruwelijke dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd door politie-agenten. Massale betogingen en rellen klagen van Oost tot West het racisme in de Amerikaanse samenleving en binnen de politie aan, terwijl president Trump keihard in de tegenaanval gaat.

Op economisch vlak kan men dit op het eerste zicht relativeren. Als deze onrusten echter blijven aanhouden en escaleren verlamt dit opnieuw de grootste economie ter wereld, die pas voorzichtig rechtkrabbelt van de coronalockdowns. Bovendien zorgen deze massa-optochten en rellen voor extra fysiek contact tussen grote groepen mensen. Iets waar dat virus natuurlijk dol op is!

Volg ons via Facebook of twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s