Pond onder druk! Why then?

Het is een wat ondergesneeuwd debat, maar de Brexit-perikelen zijn lang niet weg. Corona slorpte al de aandacht op en intussen toont de lagere pound sterling de groeiende zorgen over een harde Brexit.

GBP/EUR, Yahoo Finance

Brexit

Eind januari stapte het VK uit de Europese Unie maar eigenlijk was dit grotendeels een politieke schijnvertoning. Het land moet nog aan tal van Europese regels voldoen tot het einde van het jaar. Deze overgangsperiode moet de kans geven om tot een handelsovereenkomst te komen. Dit verloopt dan weer bijzonder moeizaam… Onder meer het ‘level playing field’ en de toegang tot elkaars wateren liggen moeilijk. Brits premier Boris Johnson (weet je nog, die gekke Donald Trump uit Londen) wil zoveel mogelijk bewegingsvrijheid behouden voor zijn land, want dit was toch uiteindelijk het opzet van de Brexit?

Zo’n omvangrijk handelsakkoord onderhandelen was al een huzarenstuk in een klein jaar, laat staan met de vertragingen ontstaan door covid. Volgende week zou Johnson nog eens afzakken naar Brussel voor fysieke onderhandelingen.

Verlengingen van de overgangsperiode, waar de EU op aanstuurt, ziet de Britse premier voorlopig niet zitten. Maar bijgevolg komt die no-deal exit wel dichterbij. Dit zou allesbehalve positief zijn voor de (vooral Britse) economie. Het zet de pond duidelijk onder druk.

Echter, naar aloude Europese gewoonte zou er wel nog een (last minute) oplossing uit de bus kunnen komen onder de vorm van extra tijd. Johnson zal misschien nog even voet bij stuk houden om uiteindelijk toch voor een rationale oplossing te gaan, van zodra hij de kans ziet om dit op één of andere manier als een overwinning (of in ieder geval niet als nederlaag) voor te stellen aan zijn publiek.

Wanneer zo’n verlenging goedgekeurd wordt, zou de pond wel even een kleine rally kunnen vertonen. Zolang de dreiging van een harde Brexit echter blijft, met het terugvallen op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie tot gevolg, zal een stevige opmars op zich laten wachten.

Economische problemen en Bank of England

Naast Brexit zet ook corona extra druk op de pond. Het virus houdt zeer lelijk thuis op het eiland en de Bank of England maakt zich zorgen over de economie. Het tot dusver afgewezen negatieve rentebeleid wordt nu in overweging genomen. Extra mix voor een lagere munt.

Maar wat kunnen de economische wetten soms toch mooi uitpakken. Een lagere munt werkt wel ondersteunend voor de export. Om toch met een positieve noot te eindigen.

Volg ons via Facebook of twitter

Foto: Tim Clarke, Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s