Vincent Van Dessel (CEO Euronext Brussel): “kleine belegger in opmars als nooit tevoren”

Beurswereld.com ging in gesprek met Vincent Van Dessel, de CEO van Euronext Brussel. De topman van de Brusselse beurs plaatste de coronacrisis in een historische context, gaf beleggers enkele tips en analyseerde het handelsgedrag van de voorbije maanden.

Dag Meneer Van Dessel, hartelijk dank om ons te woord te staan voor een digitaal interview in coronatijden.

Door dat virus kregen we te maken met een beurscrash maar ook een vlot herstel achteraf. Roept de huidige situatie, met economische recessie en beursvolatiliteit, bij u herinneringen op aan andere crisissen uit het verleden?

Eigenlijk wel maar gedeeltelijk. Het nieuwe van deze crash is de oorsprong ervan. Het is geen gevolg van een overdrijven, zoals gewoonlijk het geval is. Wel van een extern fenomeen, volgens sommigen weer voorspelbaar, maar dat niets te maken heeft met de economie of de markten zelf. Andere beurscrashes hadden meestal te maken met bubbels in bepaalde segmenten, zoals vastgoed, technologie of schulden.

Volgens sommigen voorspelbaar zegt u?

Er zijn permanent economisten die crashes voorspellen en als ze dat een week voor het effectief gebeurt doen, worden ze onmiddellijk zogenaamde ‘goeroes’. Daarna verdwijnt die status snel weer wanneer hij de timing van de volgende crash niet heeft voorzien. Anderen voorspellen er één om de twee maanden en dan ben je ooit wel eens juist…

Eigenlijk komt een beurscrash altijd door onvoorziene omstandigheden. Wat wel verwacht wordt, zit namelijk al in de koersen verrekend.

Vindt u het stevige herstel na de crash gerechtvaardigd?

Ik ga er over het algemeen vanuit dat de markt gelijk heeft. Kopers en verkopers vinden elkaar en zijn akkoord over de prijs in de huidige gekende omstandigheden.

Maar we zijn er nog niet hé. Niemand weet wanneer deze crisis eindigt. En wat zullen de feitelijke gevolgen zijn op middellange en lange termijn?

Op korte termijn is er alleszins al veel gebeurd. Mensen moesten zich volledig reorganiseren, ook in hun werk. Binnen onze Euronext groep is 97 procent van het personeel binnen de week van thuis uit gaan werken, bijvoorbeeld. Al die plotse veranderingen hebben een onvoorstelbaar economisch effect. Men zal bovendien moeten gaan inschatten welke effecten dat op langere termijn heeft.

Wat raadt u beleggers aan in de huidige marktomstandigheden?

De verhouding eigen vermogen ten opzichte van vreemd vermogen is een belangrijk gegeven, alsook in welke mate en hoe lang een bedrijf haar jaarlijkse kosten kan dragen met beschikbare middelen.

Bedrijven proberen over het algemeen zoveel mogelijk hefboom te creëren, want dat brengt uiteraard het meeste op. Als je investeringen meer opbrengen dan hetgeen men moet betalen op de schulden is dat nogal logisch. Maar in crisistijd worden die schulden gevaarlijk.

Men zal moeten gaan nadenken over het eigen vermogen dat men stelt tegenover vreemd vermogen, naargelang de activiteit, met haar specifieke rendabiliteit, marges en de verhouding tussen vaste en variabele kosten. En wat zijn de worst case scenario’s, waarbij men een tijd geen inkomen heeft? Hoe lang kan men dan verder zonder kopje onder te gaan?

De gevoelige en strategische sectoren zoals banken moeten al heel wat regels volgen op dit vlak. Misschien moet en zal de overheid dit plaatje wel wat ruimer gaan bekijken. Een gevolg is natuurlijk dat de bedrijven minder zullen kunnen investeren met evenveel geld.

Beleggers moeten eveneens nadenken over de sectoren waarin ze willen investeren. Transport en toerisme hebben het vandaag bijzonder moeilijk. Dat kan zich herstellen maar gaan ze op lange termijn weer even sterk worden als voorheen?

Wat viel u op in het handelsgedrag tijdens de afgelopen, volatiele maanden?

De grootste vaststelling is toch wel de massale opkomst van de retail, de particuliere belegger. Ook de tussenpersonen [brokers, banken, …] merken dat op. Er zijn nog nooit zoveel rekeningen geopend, sommige banken zeggen nú nog dat ze gewoonweg niet kunnen volgen.

Daarenboven is het publiek jonger dan het traditionele beleggerspubliek. De geïnvesteerde bedragen zijn dus gemiddeld ook kleiner. Die kleine beleggers stonden daarenboven duidelijk aan de kant van de kopers. De institutionele meer aan de verkoperskant.

Naast traders en market makers zijn kleine beleggers een partij die rechtsreeks met eigen geld investeert. De institutionele beleggers beheren het geld voor iemand anders. De verhoudingen ten overstaan van risico, tussen paniek, emotie en handelen, veranderen zo ook.

Wat we in ieder geval weten is dat die kleine beleggers een stuk goedkoper hebben gekocht dan in het begin van het jaar. Hebben ze daar goed aan gedaan? Dat zullen de komende maanden en jaren uitwijzen.

Misschien wordt in de toekomst het passief beleggen, met de ETF’s, wel in vraag gesteld. We zien de beleggers nu actief aandelen selecteren, vaak diegene die het meeste zijn gedaald, om een goede of foute reden. Volgens die kopende belegger dan waarschijnlijk eerder om een foute reden, wat hem de kans biedt om in te spelen op een potentieel herstel. Zoals ik hiervoor zei moet men dan kijken naar sectoren, naar de hoogte van de hefboom, de vaste kosten en de weerstand in crisistijden. Deze zaken zullen volgens mij in de toekomst meer aan de orde zijn. Nu goed, die elementen kunnen dan ook weer in thematische fondsen of ETF’s worden gegoten natuurlijk.

We hebben een tijdje een verbod gezien op uitbreiding van netto shortposities, uitgevaardigd door de toezichthouder FSMA. Hoe staat u daar tegenover?

Er zijn pro’s en contra’s. Moeilijk onderwerp… Om technische redenen is het misschien gerechtvaardigd. Maar je zal er ook een prijs voor betalen. Er zijn actoren die uit de markt worden geduwd dus de liquiditeit daalt.  We hebben echter geen grote verschillen in prestaties waargenomen tussen landen waar shortposities wel of niet mogelijk waren.

Over zulke maatregelen moet men best twee keer nadenken maar ik kan ze wel begrijpen in het licht van bepaalde gevoelige sectoren en voor een welbepaalde tijd.

Volg ons via Facebook of twitter

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s