Belangrijkste beleggingen op een rij

Aandelen

Wat? Aandelen zijn één van de meest bekende beleggingsactiva. Je investeert in het eigen vermogen van het bedrijf en wordt mede-eigenaar.

Een eigenaar van een bedrijf heeft stemrecht, alsook recht op een deel van de uitgekeerde winst (dividend) maar draagt ook het risico wanneer het misloopt. Bij een faillissement staat de aandeelhouder achteraan in de rij bij het uitdelen van wat overblijft. Meestal, logischerwijze, helemaal niets meer…

Aandelenkoers Amazon via Yahoo Finance

Hoe? Aandelen kunnen op de primaire markt gekocht worden, waarbij een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft, al dan niet gekoppeld aan een initiële beursgang. Aandelen van beursgenoteerde ondernemingen kunnen nadien verhandeld worden op deze secundaire markt.

De wet van vraag en aanbod (koop- en verkooporders) bepaalt de koers en deze orders worden dan weer ingegeven door psychologische overwegingen, het inrekenen van toekomstperspectieven van het bedrijf of de sector, nieuws over het bedrijf, …

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Obligaties

Wat? Obligaties vormen dé belangrijkste tegenpool van een aandeel. Je investeert niet in het kapitaal van het bedrijf maar in haar schulden, haar vreemd vermogen.

Een obligatie geeft recht op terugbetaling op de expiratiedatum en de (meestal jaarlijkse) coupon.

Hoe? Dit schuldpapier kan eveneens bij een eerste uitgifte worden gekocht, waarbij we weer spreken van de primaire markt. Op de secundaire markt kan het verder verhandeld worden, al dan niet op een gereglementeerde beurs.

Vraag en aanbod zullen dus ook hier de koers van het effect doen fluctueren, al is de volatiliteit een pak lager dan bij aandelen. Merk op dat een obligatie die onder haar nominale waarde wordt gekocht (‘onder pari’) een hogere reële rente heeft dan het procentuele cijfer van de coupon. Als de obligatie duurder moet gekocht worden, bijvoorbeeld aan 110 procent van de nominale waarde (‘boven pari’) zal de effectieve rente op je betaalde bedrag wat lager liggen. Die rente past zich aan aan de gangbare rentes op de markt, onder meer ingegeven door de centrale banken.

Obligatielijst op Oblis.be

Opties

Wat? Opties zijn contracten op basis van een onderliggende waarde. De koper van de optie betaalt een premie om de onderliggende waarde tot/op een bepaalde datum te kunnen kopen (call optie) of verkopen (put optie) aan een bepaalde prijs (de ‘strike’). De schrijver/verkoper van de optie ontvangt de premie in ruil voor de plicht die hij op zich neemt.

kopen Schrijven
Call optie Recht om onderliggende waarde te kopen aan strike prijs. Plicht om onderliggende waarde te leveren aan strike prijs.
Put optie Recht om onderliggende waarde te verkopen aan strike prijs. Plicht om onderliggende waarde te kopen aan strike prijs.

Hoe? De optie verhandel je eveneens op een beurs. De waarde ervan hangt af van de resterende tijdswaarde, de volatiliteit van het onderliggende effect en de stand van de marktprijs tegenover de uitoefenprijs. Een optie is ‘in the money’ wanneer ze voor de houder een voordeel oplevert bij uitoefening. Een call optie uitoefenen aan 10 euro is interessant als het onderliggende aandeel 15 euro waard is op de beurs.

De optie op aandelen bestaat altijd uit een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen, indexen kunnen niet geleverd worden dus deze opties worden cash gesettled op expiratiedatum.

Een optie kan 1) als bescherming van de portefeuille dienen (een put optie waarmee je zeker nog aan een bepaalde prijs van de aandelen kan afraken bijvoorbeeld), 2) als middel tot extra rendement aan de hand van de premies of 3) als speculatieproduct, door de hoge hefboom die op de bewegingen van de onderliggende waarde kan worden gezet.

ETF’s en andere fondsen

Wat? Fondsen bieden u een gediversifieerd mandje aan aandelen, obligaties, … De ETF is de passieve variant die simpelweg de prestaties van een index volgt. Fysieke ETF’s hebben daarbij die onderliggende activa werkelijk in portefeuille.

Hoe? ETF’s zijn beursgenoteerd, zoals de naam al doet vermoeden (‘Exchange Traded Fund’). Actief beheerde fondsen soms. Vaker moet u echter bij uw bank aankloppen om deelbewijzen te kunnen kopen uit een selectie die zij aanbieden.

De beheerskosten van ETF’s zijn een stuk lager dan bij actieve fondsen aangezien de portefeuille niet actief moet gemanaged worden. Bovendien heb je ook hier ruime keuze naar thema’s, factoren, regio’s, …

In de Europese KID vind je veel informatie omtrent benchmark van het fonds, lopende kosten, historische prestaties, of het om fysieke of synthetische replicatie gaat, …

Volg ons via Facebook of twitter

Opgelet! Dit stuk is bedoeld ter informatie en hulp. Het is geen beleggingsadvies of aansporing tot beleggen. Beleggingsbeslissingen moeten steeds gemaakt worden op basis van persoonlijk onderzoek en eigen overtuiging. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s