Tom Simonts (KBC): “huidig beursherstel op niet veel gebouwd”

De beurzen zijn stevig vooruitgelopen op een herstellende economie, al is het niet zeker of dit wel zo vlot zal gaan. En de belegger moet het begrip risico misschien eens gaan herzien. Nieuwe categorie aan ‘goede huisvaderaandelen’? Beurswereld.com sprak met Tom Simonts, Senior Economist bij KBC, over beleggen en economie in coronatijden.

De markten zijn reeds sterk hersteld na de coronacrash. Is enige voorzichtigheid op zijn plaats?   

Als je de huidige situatie fileert merk je dat beleggers veel vertrouwen hebben in heropleving en de stimuli van centrale banken en overheden, zonder veel te focussen op de neveneffecten. ‘De situatie is nu enorm zwaar maar het gat wordt volgend jaar wel dichtgereden’, is de overtuiging. Maar dit herstel, nu al mooi ingeprijsd, moet nog komen en de stijging van de beurs is op niet veel gebouwd.

Nogal wat bedrijven hebben het enorm moeilijk en ze moeten bovendien hopen dat de consument effectief weerkeert. China zit vroeger in de coronacurve en is alle activiteiten beginnen herstarten, maar de consumptie herneemt daar maar zééér mondjesmaats. Dit wordt eigenlijk echt onderschat als voorbeeld van hoe het bij ons kan lopen.

Ik zag gegevens passeren vanuit de VS waaruit blijkt dat de uitstaande kredieten zijn gedaald sinds covid. De steunmaatregelen zijn dus voor een groot deel gegaan naar het afbouwen van schulden, niet naar consumptie. En gaan die consumenten weer nieuw krediet opnemen als ze terug buiten mogen komen? Dat weet ik nog zo niet.

Om terug tot de vraag te komen. Ja, enige voorzichtigheid is geboden aan de huidige waarderingen.

De beurzen zijn dus nogal V-vormig hersteld, maar we moeten niet te veel dromen van een V-vormig herstel van de economie?

Ik denk dat we geen V krijgen maar eerder een I, stijlrecht naar beneden dus, en moeilijk om weer op te klimmen. Of een langgerekte U over meerdere jaren, zo je wil.

Enfin, wij gaan er wel van uit dat er een mooi hersteljaar volgt na dit rampjaar hoor. Maar het zal tijd nodig hebben. Nogal wat bedrijven worden overeind gehouden door overheden. En er zijn overal tandwieltjes stilgevallen waardoor ook andere niet meer draaien… Moeilijk in te schatten, heel die situatie. 

De binnenstromende kwartaalcijfers worden al zwaar geïmpacteerd door corona.  En nu een barslecht tweede kwartaal?

In de cijfers over het eerste kwartaal zien we nog niet enorm veel, ze zijn slecht natuurlijk maar dat zijn nog geen geen echte covidcijfers. In het tweede kwartaal zullen we nu zien hoe hard de covidhamer slaat in het harnas van de bedrijven. Alles wat industrie, transport, toerisme, leisure is, daar gaan we een slagveld zien als nooit tevoren.

We hopen alleen dat alles in het tweede kwartaal er wordt doorgeduwd. Zodat we in het derde kwartaal het langzame herstel kunnen inzetten. De bedrijven zullen er ook wel van profiteren om hun winkel, hun balans op te kuisen in de huidige omstandigheden, alles zal mee passeren.

Wat raadt u beleggers aan in deze omstandigheden?

Er is een algemene herweging van risico’s aan de gang. Waar voor corona over hoge waarderingen van de Microsofts en Amazons werd gefoeterd, zijn dit nu juist bedrijven die in de huidige omstandigheden minder risicovol zijn. De big tech, grote platformbedrijven, met hoge cashflows, zijn nu enorm interessant.

H&M en LVMH, om maar twee voorbeelden te geven, moeten hun consument nog zien terugkeren. Dat consumentenvertrouwen zal misschien wel meevallen, maar de effectieve bestedingen, dat is nog iets anders. Die consument zal wel twee maal nadenken na zo’n crisis. Is het afhangen van een klant, die verslaafd is aan consumentisme, niet veel groter geworden dan belangrijke megatrends als 5G en digitalisering?

En we kunnen dan nog andere zaken gaan noemen hoor. Niet alleen de big tech als Facebook en Google maar ook games, logistiek vastgoed, betaalsystemen, … spelen in op die nieuwe wereld, de toekomst.

We zitten in een fase waarin we alles herdenken. Heel inspirerend eigenlijk. En ook het begrip risico wordt dus herdacht.

Om af te sluiten kunnen we er nog een uitspraak van Warren Buffet tussengooien. “Koop wat je kent.” Wel, ik denk dat mensen tegenwoordig meer begrijpen hoe een Facebook of een Amazon in elkaar zit dan van een gemiddeld industrieel bedrijf als Tessenderlo Chemie. Geen kwaad over dit laatste bedrijf, maar je snapt de redenering wel.

Over naar de centrale banken. De ECB lijkt daar ietwat achterop te hinken in vergelijking met de massale maatregelen van de Amerikaanse Federal Reserve. En afgelopen week kregen ze nog een sneer te verwerken van het Duitse grondwettelijke hof, dat extra uitleg eist voor de obligatie-inkopen. Kan dit problemen opleveren voor het beleid van de ECB?

Ik denk niet dat dit een probleem vormt. Ze zullen hun taak wel kunnen blijven doen. En zelfs als de ECB wordt teruggefloten zal het inkoopprogramma niet op twee dagen teruggeschroefd worden maar zal dit over jaren verlopen. De covidmaatregelen vallen hier trouwens buiten.

Bovendien zei het Europese Grondwettelijke Hof dat alleen zij hierover kunnen beslissen. Ik heb het gevoel dat het  vooral een juridisch steekspel wordt.

Wij konden dit gesprek beginnen door te spreken over herstel. Dit is natuurlijk te danken aan de ECB. Zij hielden de banken en de bedrijven recht. Ze doen hun taak nu veel grondiger dan 12 jaar geleden. Toen was er geen naft in de motor. Nu is er een overvloed aan cash dat maar zit te wachten, als in een spookstad, tot wanneer de mensen en bedrijven het gebruiken.

De centrale banken zijn massaal schulden aan het opkopen. Ze verschuiven het probleem naar later. En over een paar jaar zeggen ze misschien, ‘wat als we nu eens die schulden van de centrale banken schrappen?’

Dat creëert wel een gevaarlijk precedent, niet?

Ja dat is zeker gevaarlijk. Maar dat zijn theorieën die dan zullen bovendrijven, en who cares op dat moment he. En de economie kan weer vertrekken. We beginnen ook een punt te bereiken waar we ons afvragen hoe dit ooit kan terugbetaald worden. De enige andere manier is op lange termijn door een hoge inflatie, maar dan staan de wissel- en rentemarkten misschien weer op hun kop. Meer belastingen zullen ook weinig uithalen.

Het handelsconflict tussen China en de VS is wat naar de achtergrond verwezen. Echter, de verwijten beginnen vanuit beide hoeken over te vliegen. Barst dit conflict weldra weer los?

Ik heb het gevoel dat daar in Amerika vooral een president zit die een gemeenschappelijke vijand en zondebok voor corona zoekt, in aanloop naar de verkiezingen. Zijn ratings zijn nogal gedaald dus hij moet reageren.

Maar Amerika zal uiteindelijk die grote tweede wereldspeler, China, naast zich moeten dulden. De hegemonie van Amerika, ook op technologisch vlak, is voorbij. Als voorbeeldje 5G en smartphones. Huawei is dé leider op vlak van 5G-technologie, onbetwist. Op vlak van smartphones zijn ze de nummer twee in verkopen, na Samsung, maar voor Apple.

En als het aankomt op zaken als 5G-technologie en semiconductors werken ze in Amerika wel graag samen met de Chinezen hoor. Daar zien ze de noodzaak wel van in!

Volg ons via Facebook of twitter

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Tom Simonts, KBC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s