La cigale et la fourmi

De coronacrisis raakt Zuid-Europa en haar fragiele economie bijzonder hard. Maar eerst iets anders. Of toch niet helemaal?

“La Cigale, ayant chanté
Tout l’été,
Se trouva fort dépourvue
Quand la bise fut venue :
Pas un seul petit morceau
De mouche ou de vermisseau.
Elle alla crier famine
Chez la Fourmi sa voisine,
La priant de lui prêter
Quelque grain pour subsister
Jusqu’à la saison nouvelle.
« Je vous paierai, lui dit-elle,
Avant l’août, foi d’animal,
Intérêt et principal. »
La Fourmi n’est pas prêteuse :
C’est là son moindre défaut.
« Que faisiez-vous au temps chaud ?
Dit-elle à cette emprunteuse.
— Nuit et jour à tout venant
Je chantais, ne vous déplaise.
— Vous chantiez ? J’en suis fort aise.
Eh bien ! Dansez maintenant.”

Jean de La Fontaine, 17e eeuw

Nederland blijft op de rem staan wat een uitgifte van euro-obligaties betreft. Heel de Eurozone zou aan favorabele tarieven op de financiële markten kunnen lenen, waar zwakkere Zuid-Europese landen dat niet kunnen. De opgehaalde middelen zouden echter vooral gebruikt worden om de, door corona zwaar getroffen, zwakke economieën in Zuid-Europa te ondersteunen, met name Italië.

Nederland kreeg al heel wat verwijten naar het hoofd geslingerd en zou niet solidair zijn. Echter… de zaakjes budgettair goed op orde hebben tijdens goede tijden, waarmee je een baken van stabiliteit bent in moeilijker periodes, is ook een vorm van solidariteit. Men kan steeds buiten de lijntjes kleuren en achteraf komen klagen dat de brave jongens je moeten komen helpen als je in de problemen komt, uit solidariteit. Op lange termijn is dit niet houdbaar.

Anderzijds is Nederland als open economie ook afhankelijk van de goede gang van zaken in de rest van de wereld, en zeker in Europa. En ten tweede is het ethisch nogal moeilijk om de Italianen zomaar aan hun lot over te laten. Het gaat over mensenlevens en daar moeten we toch even andere principes opzij kunnen zetten.

Een reddingsoperatie zou de beste uitkomst zijn maar hieraan moet zeker een denkoefening gekoppeld worden, waarbij alle leerlingen van de Europese klas achteraf echt op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. Zodat Italië niet zomaar weer “aan het dansen” gaat, zoals de La Fontaine het zou zeggen.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s