Deze bronnen zijn essentieel voor de belegger

Een belegger mag zich nooit blind en zonder ervaring in de jungle begeven. Hieronder enkele cruciale bronnen voor de belegger.

Investor Relations 

De belangrijkste info vind je ongetwijfeld op de Investor Relations website van het beursgenoteerde bedrijf. Daar moeten bedrijven die publiekelijk verhandelbaar zijn, via een gereglementeerde markt, cijferrapportages neerleggen net als hun balans, jaarrapport, andere relevante persberichten, contactgegevens, overzicht van de belangrijkste aandeelhouders, …

De analistenpresentaties zijn zeker ook een aanrader om het bedrijf te leren kennen. Ze worden gebruikt om de kwartaal-, halfjaar-, of jaarcijfers toe te lichten tegenover analisten en zijn heel overzichtelijk opgesteld met info over de divisies, de marges, …

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Toezichthouder

Toezichthouders zetten ook heel wat nuttige info online. In België moet u daarvoor terecht bij de FSMA, in Nederland bij de AFM.

Op hun websites zijn de insider transactions (vanzelfsprekend) belangrijk, net als de shortposities (grote partijen, vaak met kennis van zaken, die inspelen op koersdalingen).

Morningstar

Indien je in (al dan niet passieve) fondsen gaat beleggen is de website van Morningstar zeker interessant.  Deze financiële dienstverlener biedt een schat aan info over die fondsen, met kosten, participaties, grootte van het fonds, …

Op de website kan je meteen naar het door de EU verplichte KID (Key Information Document) gaan (ook op het platform van jouw broker trouwens). Hierin staat op enkele pagina’s de belangrijkste info over het fonds weergegeven. Keert het fonds dividend uit of is het van het kapitaliserende type? Wat zijn de lopende kosten? Heeft het passieve indexfonds (ETF) werkelijk de onderliggende aandelen in portefeuille (fysieke replicatie) of niet (synthetische ETF)? …

Extra: analisten

Analistenrapporten kunnen nuttig zijn op voorwaarde dat je ze kritisch bekijkt en ook verschillende tegenstrijdige visies durft te lezen. Ze zijn niet altijd vrij toegankelijk maar worden via de media vaak gecoverd.

Extra: media

In principe heb je de cruciale info met bovengenoemde bronnen al gehad. Echter, de media kunnen duidelijk het sentiment tegenover het bedrijf weergeven. Waren de laatste berichtgevingen eerder positief of negatief? Bovendien kan een kritische redacteur of columnist je ook aan het denken zetten en helpen bij je beslissingen.

Verder zal je via de media ook een beeld kunnen krijgen van de marktcontext.

Extra: tools van je broker

Je online brokerplatform zal vaak heel wat tools en mogelijkheden weergeven om je aandeel te analyseren en de historische koersen te bekijken. Sommige makelaars vatten de uitkomsten van hun analysetools zelfs samen in risicoklasses en adviezen.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Opgelet! Dit stuk is bedoeld ter informatie en hulp. Het is geen beleggingsadvies of aansporing tot beleggen. Beleggingsbeslissingen moeten steeds gemaakt worden op basis van persoonlijk onderzoek en eigen overtuiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s