Dé basisregels van het beleggen

De beurzen incasseerden afgelopen weken harde klappen naar aanleiding van de coronacrisis. Voor beleggers vormen die goedkopere markten opportuniteiten. Maar hieronder toch enkele o zo belangrijke basisregels die men in acht moet nemen, in alle omstandigheden.

Probeer de markt niet te timen

Perfect voorspellen wanneer de markten in een dal of op een piek zitten, veel meer mensen denken het te kunnen maar slechts heel weinigen is het gegeven. Zeker op korte termijn valt de beurs niet te voorspellen. Probeer dus niet Madame Soleil te spelen.

Is de markt nu ‘voldoende’ teruggevallen en is hét moment aangebroken om all-in te gaan? Dit kunnen we niet weten. De coronacrisis is geen lachertje voor de economie en de volatiliteit en negatieve impact ervan kunnen nog een hele tijd doorwegen.

Wat we wel kunnen doen is reeds beperkt instappen, binnenkort nog wat weer, nog wat later weer een stukje erbij, enzovoort. Gespreid instappen, ook in een opwaartse beursomgeving, zorgt ervoor dat je in de markt zit, profiteert van haar deugden en tegelijk nooit volledig op het duurste peil zal instappen maar ook deels zal profiteren van de laagste niveaus. Bovendien zal je, indien je altijd met hetzelfde bedrag instapt, meer aandelen aankopen op een lager peil.

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot invloedrijkste artikels en interviews.

Houd een lange termijnperspectief aan

De langere termijn is iets beter te voorspellen en gewoon een veel veiliger manier van werken. De brede aandelenmarkten gaan dan hoger en je filtert het risico van korte termijnvolatiliteit weg. Ook de inflatie zal je met brio verslaan (door te beleggen in aandelen).

Bedrijven passen zich flexibel aan in nieuwe situaties en komen er sterker uit, ze creëren waarde, keren dividenden uit, vormen een goed alternatief tegenover laagrentende obligaties of spaarboekjes, … Op lange termijn geef je jezelf de kans die waarde naar boven te laten komen en speelt ook het sterke rente-op-rente effect.

Diversifieer voldoende

Een andere belangrijke voorwaarde om op langere termijn succes te creëren is een breed gediversifieerde portefeuille. Al je eieren in één mandje leggen kan een probleem opleveren als dat mandje breekt… Wanneer een bedrijf overkop gaat hoeft dit geen onoverkomelijk probleem te zijn in een portefeuille van 20 verschillende aandelen.

Door voor ETF’s (passieve, beursgenoteerde fondsen) te kiezen bouw je vanzelf, aan relatief lage kosten, diversificatie in. Je volgt dan hele beursindices van landen, sectoren, … Maar ook hier weer: neem geen genoegen met een ETF van één sector of land. Ook dit leidt immers tot onderdiversificatie.

Kies voor kwaliteit

Indien je zelf aan stock picking gaat doen, bekijk dan zeker de resultatenrekeningen en balansen van jouw bedrijven. Met schulden overstelpte bedrijven mijd je beter, net als bedrijven die maar niet tot winstgevendheid weten over te gaan. Verder kan je er enkele waarderingsmaatstaven op nagaan, zoals de koers-winstverhouding of de koers-boekwaarde. Hierbij bekijk je respectievelijk hoe vaak je de jaarwinst betaalt per aandeel en of de koers hoger of lager noteert dan de boekwaarde/het eigen vermogen van het bedrijf.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Opgelet! Dit stuk is bedoeld ter informatie en hulp. Het is geen beleggingsadvies of aansporing tot beleggen. Beleggingsbeslissingen moeten steeds gemaakt worden op basis van persoonlijk onderzoek en eigen overtuiging. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s