Philippe Gijsels (Fortis): Over coronaperiode heen kijken biedt opportuniteiten

Beleggers moeten hun weg zoeken tussen de dramatiek van de corona-epidemie en een post-coronawereld. Beurswereld.com in gesprek met Philippe Gijsels, Hoofd Marktstrategie bij BNP Paribas Fortis.

Wat is momenteel uw visie op de markten? Zijn we aan het uitbodemen of dicht u een extra klap een grote kans toe?

Vorige week hadden we de beste Wall Street-week sinds de jaren ’30, een fors herstel van de eerdere klappen. Centrale banken en overheden duwen massaal geld in het systeem. De markt heeft zich daaraan opgetrokken en was bereid even voorbij deze moeilijke periode te kijken.

Het eerste kwartaal zal sowieso verschrikkelijk zijn. De werkloosheidscijfers zijn dramatisch. Maar hoe snel komen we hieruit? Dat is nu de vraag. De markten geloven wel dat de centrale banken en overheden in staat zullen zijn deze economische woestijn te overbruggen, zonder al te veel faillissementen.

En nu willen we wat zicht krijgen op het eind van dat virusverhaal. Als we naar de timeframe kijken van China zitten we nog niet zo ver. Een topvorming in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames willen we zien, in ons land maar liefst ook in landen als Italië en Spanje. We hebben nog wel even te gaan, in een optimistisch scenario ton eind april in deze situatie. Nog een paar weken tegen onzekerheid en volatiliteit aankijken…

Het is bovendien een perceptie van tijd. In normale omstandigheden zijn enkele weken zo voorbij, nu lijken die veel langer te duren, wat weer aan het vertrouwen knaagt.

Maar als we naar de waarderingen kijken van bedrijven dan komen we soms aan koers-winstverhoudingen van 3 à 5… En dan spreek ik niet over de winsten van dit jaar maar de winst die ze vorig jaar maakten en die we veronderstellen terug te zien binnen een jaar. Dan kunnen we toch wel zeggen dat sommige bedrijven echt goedkoop gewaardeerd zijn.

Mooie opportuniteiten voor beleggers dus?

Met een perspectief van minstens 6 tot 12 maanden, en liefst wat langer, kan je nu zaken kopen aan niveaus… tja niveaus waarvan je zou zeggen ‘had ik maar…’. Als de zaken normaliseren, en daar ga ik toch vanuit, is er geen reden waarom de beurzen op deze niveaus moeten staan. Die bedrijven blijven vaak dezelfde, zolang ze solvabel en liquide blijven.

Een voorbeeld is Kinepolis. Hun koers is zowat gehalveerd. Ze hebben te kampen met massale sluitingen, maar wanneer die moeilijke periode achter de rug is moet men zich afvragen of dit aandeel aan de helft moet staan. Disney is zo’n verhaal voor Amerika. Als we over een jaar heen kijken blijft Disney… Disney, met sterke merken als Star Wars bijvoorbeeld.

Als belegger moet je ook kunnen omgaan met die volatiliteit. Volatiliteit, ingegeven door moodswings. De ene dag kijken de markten over deze moeilijke periode heen, de andere dag vinden ze dat wat moeilijker en vinden ze dat de lockdowns toch wel lang duren.

Is de belabberde situatie in de Verenigde Staten voldoende ingeprijsd? 

Daar begint de negatieve golf nog maar pas. De positieve kentering zal een stuk later vallen dan in Europa. In New York is de situatie erg zwaar, maar daar niet alleen.

En zoals we allemaal weten gaat het hier over een erg belangrijke markt dus dit verhaal zou nog wel eens extra tikken kunnen uitdelen, inderdaad. De negatieve nieuwsflow van daaruit kan nog even op het sentiment wegen. En dan zitten ze daar nog met een Trump die de situatie minimaliseert. Gelukkig keert hij zijn kar beetje bij beetje.

Als we in Amerika de top zien van de epidemie dan hebben we écht wel het ergste achter de rug. Maar misschien nemen de beurzen ook al genoegen met een top in Italië en Spanje, dat is moeilijk te voorspellen.

Er zijn dus twee visies mogelijk. Eén waarbij Amerikaanse beleggers aan de hand van de situatie in Europa redeneren: ‘Hier komt het ook wel in orde’, of een andere waarbij ze vooral naar hun eigen, benarde, situatie kijken. En dan kan die negativiteit ook weer naar ons worden geëxporteerd, aangezien Amerika dé toonaangevende markt is…

In hoeverre kunnen de centrale banken en de overheden hun massale stimulus na de crisis terugdraaien?

Dat wordt een moeilijke oefening. Daar zijn we na 2008 ook nooit echt in geslaagd. We zullen in een wereld terechtkomen met grotere overheden en centrale banken met nog grotere balansen. Deze zorg wordt vooruitgeschoven maar het wordt inderdaad een moeilijke zaak. Die factuur moet betaald worden. Dit kan via inflatie bijvoorbeeld [waardoor de schulden afgetopt worden]. En hier kan massaal geld in het systeem pompen helpen.

Nu kijkt de wereld vooral uit naar een top in de verspreiding van de epidemie, daarna krijgen we wellicht een opluchtingsrally, en dan zullen we moeten zien hoe het verder moet. In een post-coronatijdperk dat er anders zal uitzien dan de wereld ervoor.

De commerciële banken worden ook massaal ingeschakeld. Vormt dit een gevaar?

Ik denk eigenlijk dat dit een goede zaak is. Nu staan de banken zij aan zij met de rest van de economie, in tegenstelling tot 2008 wanneer de banken het probleem vormden. Bovendien hebben zij nu stevigere buffers, dat is helemaal anders dan tijdens de kredietcrisis.

Er wordt algemeen uitgegaan van heel veel kredietverliezen. Maar als de overheden en centrale banken een hoop faillissementen weten te vermijden hoeft dit geen al te groot probleem te zijn voor die banken. En nadien kunnen deze instellingen mee profiteren van een herstel van de economie.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: Philippe Gijsels, BNP Paribas Fortis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s