Coronacrash vergeleken met streepje geschiedenis

De wereldwijde beurzen gaan momenteel door een ware corona-crash.

We spreken van een correctie als de markten meer dan 10 procent dalen ten opzichte van een recente top. Een crash is een zwaardere daling, meer dan 20, maar vaak nog veel meer. Als de markten langdurig, bijvoorbeeld meer dan een jaar, neerwaarts gericht blijven, spreken we vaak van een berenmarkt. De trend is als het ware negatief.

Laten we er even wat geschiedenis bijhalen en de vorige beursmalaises bekijken, samen met hun oorzaken.

Beruchte beurscrashes

 • Misschien hebt u al wel gehoord van de tulpenbollencrisis. In het Nederland van de 17eeeuw waren tulpenbollen zo gegeerd dat ze maar bleven stijgen in waarde. Uiteindelijk werden ze zelfs verkocht voor de prijs van een herenhuis in Amsterdam. Wanneer de bubbel doorprikt werd en de ratio terugkeerde wilde iedereen nog snel van de bollen af, wat de prijzen nog verder deed kelderen, vaak konden kopers het beloofde bedrag bovendien niet ophoesten.
 • In oktober 1929 stortte de Amerikaanse beurs in. Op Black Thursday ging de Dow Jones index fors lager, uiteindelijk enigszins onderstut door een bankenconsortium, maar de week erop ging de crash verder. De berenmarkt zette zich door tot in 1932 en de invloedrijke Dow Jones verloor ongeveer 89 procent in waarde. Deze financiële crisis was ook een belangrijke oorzaak voor de ‘Great Depression’ van de jaren ’30. Deze economische malaise werd geëxporteerd naar Europa, waar Adolf Hitler er in Duitsland gebruik/misbruik van maakte om zijn populariteit te vergroten.
 • De oliecrisissen van de jaren ’70 zorgden voor tekorten en boycots in het Middel-Oosten. De wereld en in het bijzonder het Westen kwam in de problemen door hun grote afhankelijkheid van olie. De inflatie ging hoger door de stijgende olieprijzen (lager aanbod) maar de economie deed het juist slechter? Stagflatie was het gevolg…
 • 1987: De Amerikaanse beurzen kelderen. Op maandag 19 oktober gaat de Dow Jones bijna 23 procent onderuit! De oorzaken worden onder meer gezocht bij kuddegedrag en computerhandel. De crash was echter van korte duur en twee jaar later was de beurs al hersteld. Mede door interventie van centrale banken verspreidde de beurscrisis zich amper richting de reële economie.
 • In 2000 barstte de dotcombubbel. Internetbedrijfjes, voornamelijk genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs, noteerden record na record. De waarderingen waren niet meer in verhouding met de winsten en de realistische toekomstverwachtingen. Vroeg of laat loopt dit slecht af, dat was het geval aan het begin van dit millennium.
 • De bankencrisis of kredietcrisis, die haar hoogtepunt kende in 2008, onder meer met het faillissement van Lehman Brothers, zorgde voor een wereldwijde beurscrash en een algehele financiële crisis. Toxische kredieten deden tal van banken de das om en sleurden heel de aandelenmarkt, de overheidsfinanciën en bij uitbreiding heel de economie mee. De centrale banken moesten alweer tussenkomen, hun stimulusronde voor die crisis is momenteel, nu we geconfronteerd worden met een nieuwe crisis, nog steeds niet ten einde, waardoor er extra stimulus bovenop de stimulus gegooid wordt…
 • Door deze financiële crisis kwamen vooral de zwakkere, Zuid-Europese, overheden in de (schuld)problemen. Griekenland werd op het nippertje van een bankroet gered door het IMF, de ECB en cd Europese Commissie. Deze Eurozonecrisis, vanaf 2009 en de jaren nadien, deed zelfs even voor het einde van de eenheidsmunt vrezen.

Oorzaken

De oorzaken van deze crashes lijken vaak verschillend al zijn er enkele zaken die vaak terugkeren, namelijk 1) bubbels en overwaarderingen, 2) te veel risico door hoge schulden en beleggen met geleend geld en 3) schokken in vraag en/of aanbod binnen de economie.

Beleggingsgoeroe Benjamin Graham ontwaarde vijf elementen waaraan men te dure markten/toppen kan herkennen.

 • historisch hoge koersen
 • historisch hoge koers-winstverhoudingen
 • Laag dividendrendement in vergelijking met obligatierentes
 • Veel investeringen met geleend geld
 • Veel nieuwe aandelenuitgiftes

En nog een opmerking terzijde. Let op met de mening van experts. De ratingagentschappen zoals Standard & Poors en Moody’s gaven voor de kredietcrisis van 2008 vaak triple A ratings aan complexe herverpakte schuldproducten die eigenlijk helemaal niet zo onschuldig waren.

Hoe zit het nu met de coronacrisis? 

De voornaamste oorzaken van de coronacrisis op economische vlak zijn zowel een aanbod- als een vraagschok. De wereldwijde productie valt stil door de lockdowns om het virus in te dammen. Anderzijds kunnen mensen minder naar de winkel, verliezen ze hun vertrouwen, … waardoor ook de vraag een knauw krijgt. Een recessie is zo goed als zeker.

Naast deze economische oorzaken van de crisis en de beurscrash mogen we wel niet vergeten dat de beurzen niet meer goedkoop waren. Hier en daar konden we bubbels ontwaren, maar niet in heel de markt. Deze was wel nog een stuk gezonder dan voor de dotcomcrash of de bankencrisis.

Ten slotte konden we al van behoorlijke schuldenbergen spreken, niet in het minst veroorzaakt door het jarenlange lage rentebeleid van de centrale banken. Vooral verschillende overheden liepen over van de begrotingstekorten en verhoogden zo constant de staatsschuld. Gelukkig voor hen was/is er die lage rente. Maar ze gebruikten dat klimaat niet om hun financiën op orde te brengen.

Conclusie: de oorzaken van deze coronacrisis zijn voornamelijk te vinden bij de economische gevolgen van de quarantaines en het verlies aan vertrouwen. Maar de financiële achtergrond was al niet zo gezond meer.

Hoe zich indekken?

 • zich indekken via goud, veilige staatsobligaties (VS, Duitsland, …) of derivaten (put-opties bijvoorbeeld).
 • een deel van de portefeuille van de hand doen en zo cash achter de hand houden om in te spelen op opportuniteiten. Soms is cash king.
 • de portefeuille herschikken. Bekijk welke aandelen niet te duur gewaardeerd zijn en waar u in gelooft. Houd deze bij. Stukken die wat risicovoller zijn, duurder gewaardeerd door het inrekenen van veel groei, bedrijven met veel schulden, … kan ju eventueel (tijdelijk) verkopen.
 • En verder gewoon de crisis uitzitten en een lange termijnhorizon aanhouden, met een gediversifieerde portefeuille.

Let wel op, de gezonde bedrijfjes zullen ook meegetrokken worden bij een crash. Maar “als de zee zich terugtrekt ziet men wie er zonder zwembroek zwom”, stelde Warren Buffet. De goede ‘leerlingen van de klas’, die geen al te grote risico’s nemen, zullen overleven in barre tijden.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: iStock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s