Vincent Juvyns (JP Morgan): Veel negativiteit ingeprijsd maar nog niet bijkopen

Hoe moeten beleggers omgaan met de volatiele markten in corona-tijd? Is het reeds het moment om in te stappen? En welke sectoren komen er nog relatief goed vanaf? Beurswereld.com sprak erover met Vincent Juvyns, Executive Director en Global Market Strategist bij J.P. Morgan Asset Management.

Is de forse daling van de beurzen de afgelopen weken nog rationeel te noemen?

De prijzen die men betaalt op de beurs zouden de economische impact moeten reflecteren, maar afgezien van het feit dat we weten dat die groot zal zijn, is ze moeilijk in te schatten. De komende weken zullen de markten maar écht stoppen met dalen als de verspreiding van het virus piekt. Beleggers moeten licht kunnen zien aan het einde van de tunnel om dan de positieve weg te kunnen opgaan.

Zijn er sectoren die we als schuiloord kunnen beschouwen?

E-commerce, healthcare en consumer staples zullen hier relatief ‘profiteren’. We zien allemaal die lege winkelrekken de afgelopen dagen. Verder zien we regionaal een herstel in Azië.

Online handel doet het vrij goed en daar zien we een mooi voorbeeld met Amazon. In volle problematiek kondigen zij de zoektocht naar 100.000 nieuwe werknemers aan in de VS. Dat is toch wel interessant!

Wat kan u beleggers aanraden in het huidige beursklimaat?

Ik zou zeker niet verkopen. Beleggen is voor de middellange en lange termijn, en moet daarnaast steeds gediversifieerd zijn. Dat blijft belangrijk om te herhalen. Als je je hiervan bewust bent blijf je gewoon belegd. Als men geen dwingende reden heeft om te verkopen, dan moet men dat ook niet doen. Het is dan ook belangrijk om niet te panikeren. We worden geconfronteerd met een ernstig probleem maar het is beheersbaar en het is ook niet het einde van de wereld.

De tweede vraag is dan of we mogen beginnen opbouwen vanaf deze niveaus. Misschien nog ietsje te vroeg… Op dit moment extra risico toevoegen aan de portefeuille zou ik niet aanraden. De situatie is nog te onzeker.

Anderzijds wordt het negatieve scenario dag na dag meer ingeprijsd, en zo komen we almaar dichter bij de bodem. Verschillende sectoren hebben het terecht moeilijk maar zullen waarschijnlijk wel overleven. Er zal nog gevlogen worden, er zal nog geshopt worden, noem maar op.

Is het goed dat overheden en centrale banken massaal in de bres springen?

De verschillende partijen moeten hun deel van het werk doen om de effecten van dit virus te bestrijden. De centrale banken kunnen voor een gunstig financieel klimaat zorgen, onder meer aan de hand van lage rentetarieven. Bij de Federal Reserve leidde dit tot een gigantische expansie van het monetair beleid.

De overheid moet dan weer tussenkomen om bijvoorbeeld faillissementen te voorkomen, daar kan monetair beleid weinig soelaas brengen. De overheid kan compenseren voor dalende omzet, sociale uitkeringen uitschrijven, belastingen uitstellen enzovoort. De oplossing moet momenteel vooral uit fiscale hoek komen. En dat zien we ook gebeuren.

Heel wat landen hebben reeds plannen aangekondigd en in Amerika zouden er cheques aan alle burgers worden uitgedeeld. Maar het is een tijdelijke compensatie van economische verliezen dat verkeerdelijk helikoptergeld wordt genoemd. In België keert men ook uitkeringen uit, aan zelfstandigen bijvoorbeeld die een inkomstenverlies lijden.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: am.jpmorgan.com (asset-management)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s