Gesprek met Véronique Goossens (Belfius) over corona en onze bedrijven

Wat is de invloed van corona op onze bedrijven? Wat kunnen centrale banken doen? En zullen we nu globalisering in vraag stellen? Beurswereld.com sprak erover met Véronique Goossens, hoofdeconome van Belfius.

Het coronavirus grijpt keihard om zich heen. Hoe groot schat u de schade in voor het economisch weefsel?

Het eerste halfjaar zal zwaar geïmpacteerd worden, zo veel is duidelijk. Daarbij zal het tweede kwartaal volgens ons nog meer getroffen worden dan het eerste. We zien de negatieve invloed op verschillende vlakken. Er is sprake van zowel een aanbod- als een vraagschok.

De hele wereld zit verweven in lange en complexe productieketens, waarop we niet altijd een duidelijk zicht hebben. Bedrijven die door hun voorraden zitten worden technisch werkloos aangezien ze geen nieuwe leveringen meer krijgen.

Ten tweede zien we mensen reizen annuleren, evenementen worden geschrapt, restaurantbezoeken gaan niet meer door enzovoort. En bij die laatste zaken is het vooral negatief dat die evenementen nu éénmaal geschrapt zijn en er vaak geen hersteleffect meer mogelijk is. In andere sectoren zouden we wel een sterk herstel kunnen zien, wanneer het virus bijvoorbeeld tijdens de zomer uitdooft.

Uiteindelijk voorspellen we voor Europa nog altijd een groei dit jaar. We verwachten 0,6 procent, in het begin van het jaar gingen we echter nog uit van meer dan 1 procent. België biedt wat meer weerstand in moeilijke tijden omdat we een hoog overheidsbeslag hebben. Die overheid blijft consumeren. Er zijn veel automatische stabilisatoren, zoals werkloosheidsuitkeringen, lagere belastingen door lagere winsten, … In goede tijden presteert België dan natuurlijk minder sterk. Die overheid drukt onze potentiële groei in mooie jaren.

Wel zien we de economische activiteit in China weer opstarten, en dat is een positief element! Het is echter afwachten of het virus in het land niet weer opflakkert. Als dat niet het geval is en China echt weer ‘up and running’ wordt zou dat goed nieuws zijn. De herneming gebeurt op dit moment wel wat trager dan verwacht.

De werking van de wereldwijde supply chains brengt nu grote problemen met zich mee. Zal, na het protectionistisch beleid van Trump en het handelsconflict met China, de globalisering nog meer in vraag worden gesteld?

De handelsoorlog had reeds als effect dat productie- en handelsketens zich wijzigden. Dit virus kan dat versterken. Krijgen we dan een verdere deglobalisering? We zouden daar inderdaad kunnen uitmonden, maar ik denk dat we vooral verschuivingen zullen zien. Bovendien is de handelsoorlog nog niet voorbij en  ook de Brexit zorgt voor een stukje deglobalisering. We zijn dus nog niet aan het einde van dit proces.

Anderzijds zien we dat de investeringen in productiecapaciteit in Amerika niet zo’n hoog ritme halen waardoor ze de productie uit het buitenland volledig zouden kunnen vervangen. Men zal altijd elders moeten blijven shoppen.

In crisistijden ontstaat natuurlijk het gevaar dat populisme de overhand neemt, zij maken handig gebruik van deze turbulentie om de globalisering in vraag te stellen. Ze gaan het fragiele ervan aankaarten. Laat ons echter niet vergeten dat die globalisering ons veel welvaart heeft gebracht en dat we dit deels zullen moeten inleveren als we er afstand van nemen, zeker in een eerste fase.

Centrale banken nemen massaal stimulusmaatregelen om de economie te ondersteunen. Zal een lagere rente veel oplossen, als de productie nu eenmaal platligt door het coronavirus en mensen het vertrouwen verliezen?

Eigenlijk zouden we een gecoördineerd optreden moeten hebben. Vooral het centrale bankenbeleid heeft de economie afgelopen jaren opgekrikt, afgezien dan van het fiscale beleid van Trump die er nog een schepje bovenop deed, als het eigenlijk al goed ging. En die stimulus is nu trouwens uitgewerkt.

We hebben dus centrale banken en overheden samen nodig. De centrale bank is ‘not the only game in town’. Die boodschap gaf Christine Lagarde trouwens ook al. Zowel de ECB als de individuele landen en Europa moeten voldoende stimulus voorzien. Ook fiscale maatregelen door de overheden! Dat kan verschillende vormen aannemen. Massale investeringen zijn het meest interessant, maar ook belastingkredieten of verlagingen.

In het Verenigd Koninkrijk zien we wel een stevig pakket maatregelen, aangekondigd door de regering van Boris Johnson. Dat versterkt daar het beleid van de Bank of England.

De Green Deal bijvoorbeeld, een investeringspakket voor duurzaamheid, zou in deze omstandigheden versneld kunnen uitgevoerd worden. En daar wringt het schoentje echter politiek. Het was een initiatief van de Europese Commissie maar het parlement en de lidstaten staan daar nog niet op dezelfde lijn.

Vertrouwen is wat we nu nodig hebben. Vertrouwen dat de economie een stevige stroomstoot krijgt. En daarvoor moeten overheden en centrale banken samenwerken. Lagarde gaf natuurlijk weinig vertrouwen door haar vergelijking met 2008 maar wil hier vooral een boodschap geven aan de politiek.

De olieprijzen stonden deze week fel onder druk, door de afzwakkende vraag maar ook vooral door een prijzenoorlog gestart door Saudi-Arabië. Ongeveer alle aandelen reageerden hierop negatief, nochtans varen velen van hen wel bij een lagere kostprijs van hun olie.

Dat is inderdaad zo. Eigenlijk is dit positief voor de consument en voor de bedrijven die hun kosten zien dalen. Maar we zien hier een paniekgolf ontstaan en iedereen wordt er in meegezogen.

Vanuit monetair beleid is het wel dramatisch. De inflatieverwachtingen staan hierdoor fel onder druk en als er nu één mandaat is waar de ECB zich moet aan houden is het dit. [De Europese Centrale bank streeft een inflatie van net geen twee procent na.] Op dit moment gaan de markten zelfs uit van een deflatiescenario, dat komt de centrale banken niet goed uit.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere gesprekken/interviews hier.

Foto: VRT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s