Koen De Leus (Fortis): “De Fed doet alsof we al in ware catastrofe zitten”

De verspreiding van en paniek rond het coronavirus zorgden afgelopen weken voor volatiele financiële markten en twijfel over de economische groei wereldwijd. Beurswereld.com sprak erover met Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Welke impact van het coronavirus verwachten jullie?

Ongeveer een halve maand geleden hebben wij onze groeiprognose voor dit jaar verlaagd van 3,1 naar 2,6 procent.

Hoe meer dit virus zich verspreidt, hoe groter de impact op de globale economie natuurlijk zal zijn. Voorlopig hebben we nog geen verdere bijstelling gedaan maar als we werkelijk naar een pandemie gaan met grondige verstoring van supply chains en een consumentenvertrouwen dat onderuit gaat is die 2,6 procent wellicht te optimistisch.

Maar dit moeten we eerst afwachten. Als we de piek van de verspreiding binnen nu en enkele weken zien, denk ik dat het effect redelijk beperkt blijft.

Heeft de Fed er goed aan gedaan de rente onverwacht en flink te verlagen?

Deze plotse actie van de Fed [renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank van 0,5 procent, buiten de geplande monetaire vergaderingen om] komt wat paniekerig over. Het kan ook geïnterpreteerd worden als een signaal alsof er echt een economische catastrofe op ons afkomt.

Ze hadden de achttiende maart moeten afwachten [geplande vergadering] of een kleinere renteverlaging moeten doorvoeren van bijvoorbeeld 25 basispunten. Maar zelfs dat laatste had ik niet gedaan. Uiteindelijk zal de Fed niet veel kunnen doen aan de verspreiding van dat virus.

Waar de Federal Reserve wel moet op letten is de evolutie van de aandelenmarkten. Als die té fel onderuit gaan kan dit een negatief weelde-effect hebben op de bevolking. Bijgevolg zet dit druk op het vertrouwen van de Amerikaanse consument. Maar goed, maandag gingen de beurzen fors omhoog en toch nemen ze deze beslissing een dag later. Die extra push was dan niet nodig. Dat begreep ik niet goed.

Zou Donald Trump er iets mee te maken kunnen hebben? Die zou niets liever hebben dan een lagere rente.

Trump kan natuurlijk zo veel tweeten als hij wil, tot nader order is de Federal Reserve nog steeds onafhankelijk.

Echter, door zo te reageren zullen velen denken dat de centrale bank gezwicht is voor de druk van Trump. Dit is eigenlijk nog een reden te meer waarom deze renteverlaging geen goed idee was. Die schijn wegnemen is niet eenvoudig. Voor het geloof in de Fed is dat geen goede zaak.

Ik denk nu niet dat Jérôme Powell [voorzitter van de Federal Reserve] echt naar de pijpen danst van Trump. Trouwens, als die laatste herverkozen wordt vrees ik dat er wel eens een nieuwe voorzitter van de centrale bank kan komen. Eentje die toegankelijker is voor Trump.

Moet de ECB nu volgen?

Hier zitten we natuurlijk met de euro. Wat gaat die doen de komende dagen? Als de dollar veel afbrokkelt zal de ECB [Europese Centrale Bank] moeten ingrijpen. Ook al houden ze de munt zogezegd niet in het oog. Het is geen rechtstreekse doelstelling.

Ze zullen niet toelaten dat de fragiele Europese economie nog onder druk wordt gezet door een dure euro [= negatief voor de concurrentiekracht, de export]. Ze zullen dat wel nooit zo toegeven.

En wat met de schulden die op deze manier alleen maar verder stijgen?

Het wordt goedkoper om te lenen. Anderzijds kan de rente zo laag gedrukt worden als ze wil, als de bedrijven geen extra vraag leveren zal het weinig verschil maken. Het vertrouwen moet daar natuurlijk ook zijn, pas dan zal het leiden tot extra leningen. Nu kijken de bedrijven de kat uit de boom vooraleer ze gaan investeren.

Wat overheidsschulden betreft, zolang die in de eigen munt zijn kan je bijdrukken. Europese overheden kunnen dit dan weer niet en emerging markets hebben veel schulden in andere munten. Vooral als deze vreemde munten in waarde stijgen is dat gevaarlijk voor hen.

Anderzijds kan ik hogere overheidsschulden, door maatregelen om de actuele problemen op te vangen zoals goedkopere leningen, belastingverlagingen,… alleen maar toejuichen. Als je richting een put gaat is er een groot verschil tussen die put ontwijken of erin vallen. Een recessie veroorzaken door geen maatregelen te nemen zal de overheid uiteindelijk veel meer kosten.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Emy Elleboog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s